Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σχετικά με την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα, καταγγέλλοντας την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών.

Στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρεται:

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, Κοκκινιάκου, στον Κρουσώνα. Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, παρουσία και οικογενειών εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους εν ώρα εργασίας, τίμησαν όλους όσους «χάθηκαν» κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για ένα όραμα του συνδικαλιστικού κινήματος, που παίρνει σάρκα και οστά και που αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την ώρα της εργασίας τους. Μία πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου, που αγκάλιασε ο Σύλλογος Οικοδόμων Κρουσώνα,  η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς στην σύντομη τοποθέτηση του «το μνημείο, που φέρει την υπογραφή του Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη, πρέπει να μας θυμίζει την αναγκαιότητα για αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας και προστασίας στο χώρο εργασίας. Θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων. Ο αριθμός των θυμάτων μαρτυρά την απουσία της πολιτείας, την αδιαφορία των εργοδοτών, η υπολειτουργία του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού..

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων των εργατικών δυστυχημάτων, που το 2023 εκτοξεύτηκε στους 179, από 104,  που ήταν το 2022, και τους… 31 νεκρούς που θρηνήσαμε το 2021, επισημαίνοντας «Η ΓΣΕΕ, έχει κατ  επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα. Οι συνάδελφοί μας είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και οικογένειες και όχι απλά στατιστικά στοιχεία σε μία μαύρη λίστα. Οι οικογένειές τους θέλουν  απαντήσεις και απόδοση ευθυνών πού πολλές φορές  δεν δίνονται και δεν γίνονται».

Ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή, ήταν όταν τον λόγο έλαβαν συγγενείς θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων, που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Μίλησαν για τα όσα διαδραματίστηκαν στο άκουσμα της είδησης του θανάτου των ανθρώπων τους εν ώρα εργασίας, για τις παραλείψεις που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και στους δικαστικούς αγώνες, που δίνουν για να δικαιωθούν οι άνθρωποί τους.

Την ώρα των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων, το όνομα ενός ακόμα συναδέλφου μας έρχεται να προστεθεί στην μακρά μαύρη λίστα των θυμάτων. Ένας 19χρονος εργάτης χάνει την ζωή του, όταν εξετράπη το μηχάνημα έργου (εκσκαφέας), που οδηγούσε, ενώ εκτελούσε εργασίες στην  Δ.Ε. Φοίνικα Ρεθύμνου 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος, Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Ευάγγελος Ζάχαρης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ρόδου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, συγγενείς θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μαλεβιζίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων κλπ.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από την σημαντική αυτή εκδήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί