Παρέμβαση της Μ. Καρυστιανού για το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών στον Τζιτζικώστα – Email  σε φον ντερ Λάιεν και Μετσόλα

«Πονοκέφαλο» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που λόγω των καλών σχέσεών της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπέκυψε στις πιέσεις του και ανέθεσε – εξαιτίας της τραγωδίας στα Τέμπη – το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών στον Απόστολο Τζιτζικώστα, προκαλεί παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα της 20χρονης Μάρθης που σκοτώθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα απέστειλε email στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς ενόψει της ακρόασης του υποψηφίου επιτρόπου της Ελλάδας. Στο email, που φέρνει στο φως το Euractiv, η Μαρία Καρυστιανού καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να ξανασκεφτούν τον υποψήφιο που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας στη χώρα τους;» ρωτά με νόημα η Μαρία Καρυστιανού.

«Οι συγγενείς των 57 θυμάτων αυτού του φρικτού εγκλήματος αναζητούν ενεργά να αποκαλύψουν την αλήθεια ανάμεσα στα ατελείωτα ψέματα που έχουν ειπωθεί από τις αρχές […]» τονίζει ακόμη η Μαρία Καρυστιανού, αναφερόμενη στις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τεράστια προβλήματα στον σιδηροδρομικό της τομέα και επίμονες παραβιάσεις ασφάλειας και υποεπενδύσεις που συμβάλλουν σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά. Το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη είναι το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων», προσθέτει.

Η εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη – για την οποία το Euractiv θυμίζει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές ζητώντας δικαιοσύνη για το δυστύχημα – αναφέρεται επίσης στη «σύμβαση 717» λέγοντας ότι η αποτυχία ολοκλήρωσης αυτού του κρίσιμου έργου υποδομής ήταν αποφασιστική για την υποβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, ένα δέντρο μπήκε στην καμπίνα ενός τρένου με εκατοντάδες ταξιδιώτες, και δύο τρένα σταμάτησαν την τελευταία στιγμή μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατευθύνονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις σε μία μόνο γραμμή», σημειώνει ακόμη, αναφερόμενη στα δύο τελευταία σιδηροδρομικά ατυχήματα στη χώρα μας.

Παράλληλα αναφέρεται στην έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, σημειώνοντας πως υπογραμμίζει τα «βαθιά ριζωμένα ζητήματα» στις υποδομές μεταφορών της Ελλάδας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

«Με την εν εξελίξει νομική υπόθεση, την τρέχουσα έρευνα για τη Σύμβαση 717 και τα ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστεύω ότι η ανάθεση των μεταφορικών ευθυνών θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις υποδομές μεταφορών», αναφέρεται στο email.

Την ίδια ώρα, η Μαρία Καρυστιανού ξεσπά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού. «Μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “όλα” έδειχναν ότι το περιστατικό προκλήθηκε από “ανθρώπινο λάθος” ακόμη και πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα […] Θυμίζω επίσης ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του συμβάντος: Αυτό περιλαμβάνει χημικά στοιχεία και ανθρώπινα υπολείμματα» τονίζει.

Τέλος, η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε επίσης την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN). Με άλλα λόγια, η Βόζενμπεργκ, υποτίθεται, ότι θα εξετάσει τον Έλληνα υποψήφιο επίτροπο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, αυτή η διπλή εκπροσώπηση εγείρει ανησυχίες για «ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων και για το αν μπορεί να διατηρηθεί η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία».

Το Euractiv ενημερώθηκε ότι η επιτροπή Juri του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει επί του παρόντος πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των υποψηφίων Επιτρόπων, δεν μπορεί να εκδώσει γνώμη για τη διπλή εκπροσώπηση, επειδή εστιάζει στην οικονομική πτυχή των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Ωστόσο, πηγές από την αριστερή ομάδα της ΕΕ είπαν στο Euractiv ότι θα θέσουν το θέμα πολιτικά στο Σώμα της ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού

Όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη, η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη Μαρία Καρυστιανού θα βρεθεί την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένη της πολιτικής ομάδας της LEFT μετά από εισήγησή του, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί