Ευρ. Εισαγγελέας σε Αρβανίτη – Αντίθετος με τον ευρ. κανονισμό ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Στην πορεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την επίμαχη σύμβαση 717, το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και στους χειρισμούς των δημόσιων λειτουργών στη υπόθεση, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σε ερώτησή του προς την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα Λάουρα Κόβεσι κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ευρωκοινοβουλίου, μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την δημοσίευση της επιστολής της Μαρίας Καρυστιανού προς τις Προέδρους Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα, με την οποία επαναφέρει τον δίκαιο αγώνα της για απονομή δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της LEFT σημείωσε ότι “συνιστά απαράδεκτη ευθυγράμμιση συμφερόντων και παραβιάζει κατάφωρα τη δικαιοκρατική αρχή περί θεσμικών αντίβαρων και συστημάτων ελέγχου ισορροπιών, το γεγονός ότι ως αρμόδιος επίτροπος για θέματα μεταφορών έχει προταθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, και πρόεδρος της επιτροπής TRAN του ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής κ. Βόζεμπεργκ, πρόσωπα που αμφότερα προέρχονται από το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, μία χώρα η οποία ελέγχεται για την 717 και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη”.

Με δεδομένες παλαιότερες δηλώσεις της κ. Κοβέσι ότι δεν ήταν ικανοποιημένη από το επίπεδο και την ποιότητα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, ο Κ. Αρβανίτης ρώτησε την Ευρωπαία Γενική Εισσαγελέα, αν έχει βελτιωθεί η σχέση αυτή και ίδια είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη της έρευνας.

Απαντώντας στον Κ. Αρβανίτη, η Ευρωπαία Εισαγγελέας τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία που παραπέμπει τις ευθύνες των πρώην υπουργών σε κοινοβουλευτική επιτροπή, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές “μπορεί να βελτιωθεί”.

H Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι υπάρχει σημείο σύγκρουσης μεταξύ διατάξεων του ελληνικού συντάγματος και της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, με τρόπο που περιορίζει την ίδια ώστε να εκμεταλλευτεί όλο των οπλοστάσιο των δυνατοτήτων που έχει για να διερευνήσει την υπόθεση, ενώ τόνισε και το έλλειμμα εξειδικευμένων αστυνομικών. «Χρειάζεται βελτίωση, ειδικά όσον αφορά τους εξειδικευμένους αστυνομικούς που αφιερώνουν την δουλειά τους σε υποθέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», σημείωσε η κ. Κοβέσι.

Η τοποθέτηση του Κ. Αρβανίτη:

Εσείς και η υπηρεσία σας είστε ελπίδα για πάρα πολλούς ευρωπαίους πολίτες. Η δική σας έρευνα για τη σύμβαση 717 γνωρίζουμε ότι ακόμα δεν έχει κλείσει. Η σχετική αναφορά στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου παραμένει ανοιχτή και και έχει παραπεμφθεί όπως γνωρίζετε στις επιτροπές LIBE και ΤRΑΝ για γνωμοδότηση. Ως αρμόδιος επίτροπος για θέματα μεταφορών έχει προταθεί όπως γνωρίζετε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της επιτροπής TRAN του ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής κ. Βοζεμπεργκ που αμφότεροι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα τη Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα, χώρα η οποία ελέγχεται για την 717 και το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά απαράδεκτη ευθυγράμμιση συμφερόντων και παραβιάζει κατάφωρα τη δικαιοκρατική αρχή περί θεσμικών αντίβαρων και συστημάτων ελέγχου ισορροπιών.

Έχετε δηλώσει στο παρελθόν στα ελληνικά media ότι δεν ήσασταν ικανοποιημένη από το επίπεδο και την ποιότητα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. Έχει βελτιωθεί αυτή η σχέση;

Και ρωτώ ακόμα.

Είστε ικανοποιημένη με την εξέλιξη της έρευνας; Και για το άρθρο 29, παράγραφος 1 του κανονισμού 2017/1939. Για ποιον λόγο δεν έχει υποβληθεί από την ευρωπαϊκή εισαγγελία αιτιολογημένο αίτημα απευθείας στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα την άρση της ασυλίας των δύο πρώην υπουργών για τους οποίους άλλωστε έχετε ήδη δηλώσει ότι κατά τη γνώμη σας υφίστανται υποψίες τέλεσης αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας.

Η απάντηση της Ευρ. Εισαγγελέα:

Όπως γνωρίζετε ήδη την υπόθεση αυτή την ερευνούμε από τον περασμένο Δεκέμβρη, απαγγείλαμε κατηγορίες σε 23 ιθύνοντες. Σύμφωνα με το Σύνταγμα όμως της Ελλάδας, μόνο η κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να διερευνά τέτοιου είδους υποθέσεις.
Αυτή η διάταξη στρέφεται κατά του κανονισμού για την Ευρ. Εισαγγελεία. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να προχωρήσουμε, γιατί το μέρος της υπόθεσης που μας αντιστοιχούσε θα έπρεπε να το στείλουμε σε αυτήν την κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως σας είπα αυτό δεν συνάδει με τον ευρ. κανονισμό και θα πρέπει να αλλάξει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί