Δικηγορική Προοπτική: «Εν μία νυκτί» και εντελώς απροειδοποίητα εξαφανίστηκε σχεδόν όλο το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου

“Κλείνουν ήδη τρεις μήνες από τα εγκαίνια του νέου «αναβαθμισμένου» Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και ακόμη επικρατεί το χάος”

Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης, ενόψει μάλιστα της λήξης της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών και κτηματογράφησης, δημοσιεύει η Δικηγορική Προοπτική.

Στην επιστολη αναφέρεται αναλυτικά:

Κλείνουν ήδη τρεις μήνες από τα εγκαίνια του νέου «αναβαθμισμένου» Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Ο Υφυπουργός τότε μας είχε ανακοινώσει ότι σταματά πλέον η ταλαιπωρία των πολιτών και των επαγγελματιών, αφού το Κτηματολόγιο μπαίνει σε μια νέα ψηφιακή εποχή, με «επιτάχυνση» και την «απλοποίηση» των διαδικασιών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι: «Να ξεκινήσει ο Σεπτέμβρης με μηδενικές εκκρεμότητες!». Ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε κάθε προσδοκία! Από την 1η-07-2024 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καταργήθηκαν οριστικά επτά Υποθηκοφυλακεία του νομού Ηρακλείου (Αρχανών, Αρκαλοχωρίου, Ηρακλείου, Καστελίου, Πύργου, Μοιρών και Χερσονήσου), ώστε να ενταχθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης και να υπαχθούν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το μεγαλεπίβολο σχέδιο της Κυβέρνησης, ήταν, εν μία νυκτί, όλα να γίνουν ψηφιακά!

Πράγματι, «εν μία νυκτί» και εντελώς απροειδοποίητα εξαφανίστηκε για να σταλεί για σάρωση σχεδόν όλο το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου που περιλαμβάνει και τον μεγαλύτερο όγκο του νομού, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα υπόλοιπα Υποθηκοφυλακεία. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, επικρατεί το χάος, καθώς, ως ήταν αναμενόμενο, το τεράστιο έργο της σάρωσής, δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Η κατάσταση στα Υποθηκοφυλκεία, έχει ως αποτέλεσμα, εδώ και τρεις μήνες να μην μπορεί να γίνει καμία έρευνα τίτλων, να μην μπορεί να εκδοθεί κανένα αντίγραφο και κανένα πιστοποιητικό. Ενόσω επικρατεί αυτή η κατάσταση, έχουν παγώσει όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, η τοπική οικονομία έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και μηχανικοί δεν μπορούν να εργαστούν και επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς λόγω της αδυναμίας εγγραφής προσημειώσεων υποθηκών, οι τράπεζες δεν μπορούν να εκταμιεύσουν δάνεια.

Το αρχείο των Υποθηκοφυλακείων Χερσονήσου και Μοιρών, που παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες, μετά από δυόμισι μήνες καθυστέρηση, είναι εντελώς ελλιπές, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δια της οποίας έχουμε πρόσβαση σε αυτό, είναι δυσλειτουργική. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι εκκρεμότητες του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, αντί να μειώνονται (πόσω δε μάλλον να μηδενίζονται), όλο ένα και διογκώνονται. Το νέο «Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης», στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τα καταργημένα Υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών και Χερσονήσου και επίκεινται τα υπόλοιπα, έχει ελάχιστους υπαλλήλους, οι οποίοι προφανώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο εργασιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική αναμονή στην καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων, στην έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων.

Επίσης, το σύστημα καταχώρησης πράξεων, το βασικό εργαλείο λειτουργίας του γραφείου υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα συχνά να εξυπηρετεί μόνο ένας από τους δύο υπαλλήλους. Πολίτες και επαγγελματίες, επισκέπτονται καθημερινά το Γραφείο και φεύγουν άπραγοι και απεγνωσμένοι. Ουδείς δε γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση αυτή, καθώς η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να θεωρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του Γραφείου. 

Αποκορύφωμα όλων, είναι η λήξη της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και της κτηματογράφησης στις 30-11-2024. Συγκεκριμένα, όλες οι διορθώσεις που αφορούν στα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή του λειτουργούντος Κτηματολογίου, καθώς και η κτηματογράφηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την παραπάνω προθεσμία. Η Κυβέρνηση, πιέζει ασφυκτικά προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση των σχετικών ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προσπαθεί δε να μας πείσει ότι, επιστρατεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη, θα ολοκληρώσει ένα έργο που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, διερωτώμαστε, πώς δικηγόροι και μηχανικοί θα αναλάβουν και θα προχωρήσουν σε δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες διόρθωσης των ακινήτων του λειτουργούντος Κτηματολογίου και υποβολή δηλώσεων των κτηματογραφούμενων ακινήτων, ενόσω αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τίτλους ιδιοκτησίας; Πως θα οριστικοποιηθούν οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, ενώ, δύο μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας, εκκρεμούν πάνω από δυο χιλιάδες αιτήσεις και αγωγές που ο χρόνος της οριστικής καταχώρησής τους υπερβαίνει το έτος; Πως είναι δυνατόν να «κλείσουν» οι εκκρεμείς πράξεις, όταν οι δικηγόροι που θα στελεχώσουν το μητρώο νομικών εισηγητών (που δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση), ακόμα δεν έχουν προσληφθεί ή όσοι έχουν προσληφθεί, αντιμετωπίζουν τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Πως είναι δυνατόν, η τρέχουσα κτηματογράφηση των ακινήτων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (υπόλοιπος Δήμος Ηρακλείου και Δήμοι Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, να ολοκληρωθεί χωρίς προανάρτηση και ανάρτηση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει ανάγει το έργο της «ολοκλήρωσης» του Κτηματολογίου, σε αυτοσκοπό, που πρέπει να υλοποιηθεί πάση θυσία και με κάθε κόστος. Για μία ακόμα φορά, τα αποτελέσματα της πρόχειρης, άτακτης και χωρίς κανέναν σχεδιασμό πολιτικής τους, αποβαίνουν σε βάρος των πολιτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους και των επαγγελματιών πού καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε καθεστώς πίεσης και ανασφάλειας. Οι δε συνάδελφοι Δικηγόροι, καθημερινά εκτίθενται στους εντολείς τους, αφού έχουν αναλάβει δεκάδες εμπράγματες υποθέσεις που αδυνατούν να ολοκληρώσουν. 

Ως Δικηγορική Προοπτική, κατά τους τελευταίους μήνες, επανειλημμένως προσπαθήσαμε να ασκήσουμε πιέσεις, προκειμένου ο Δ.Σ.Η. να φέρει την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, προ των ευθυνών τους. Παρά ταύτα, η κατάσταση παραμένει το ίδιο χαωτική και επικίνδυνη. Για μία ακόμα φορά, απαιτούμε:

Να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να λυθούν τα αμέτρητα προβλήματα στην λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης και ανακοινωθεί άμεσα η παράταση της προθεσμίας που αφορά στην οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί