Προ των πυλών χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Για χερσαία εισβολή στον Λίβανο ετοιμάζεται το Ισραήλ. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε σήμερα σε στρατιώτες ότι τα αεροπορικά πλήγματα στη χώρα θα συνεχιστούν, ώστε να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ακούτε τα τζετ από πάνω μας; Χτυπάμε όλη την ημέρα», είπε ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί απευθυνόμενος σε στρατιώτες μιας μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του στρατού.

«Αυτό γίνεται για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή είσοδό σας (σ.σ. στον Λίβανο) και να συνεχίσουμε να προσβάλουμε τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός, ο Χαλεβί δηλώνει στους στρατιώτες ότι ο στόχος είναι «ξεκάθαρος: να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, προετοιμάζουμε την ανάπτυξή της κίνησής μας (…) την είσοδό σας εκεί, την αντιπαράθεση με τους άνδρες της Χεζμπολάχ που θα δουν τι είναι οι επαγγελματίες, οι πολύ ικανοί και έμπειροι στρατιώτες».

Το IDF ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι καλούν δύο εφεδρικές ταξιαρχίες που θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ισραήλ.

«Είστε πολύ πιο ισχυροί από αυτούς, πολύ πιο έμπειροι από αυτούς, διεισδύετε στο εσωτερικό και καταστρέφετε τον εχθρό εκεί», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Νωρίτερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί συνεδρίαση συμβουλίου υπουργών για τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Σχέδιο από ΗΠΑ και Γαλλία για κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η Γαλλία επεξεργάζονται προτάσεις κατάπαυσης του πυρός για την επίλυση των κλιμακούμενων συγκρούσεων στο Λίβανο, όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η πρόταση περιλαμβάνει εκεχειρία στο βορρά για να επιτραπεί μια διπλωματική λύση.

Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ, αυξάνονται οι νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε σήμερα περισσότερους από 280 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ’ όπου η ισλαμιστική οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ.

Αφού εκτοξεύτηκαν «πολλά βλήματα» από τον Λίβανο «από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ» ο στρατός «έπληξε τους εκτοξευτήρες που χρησιμοποιούνται» για αυτές τις επιθέσεις καθώς «και άλλους τρομοκρατικούς στόχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Συνολικά, επλήγησαν «περισσότεροι από 280 τρομοκρατικοί στόχοι της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με τον στρατό.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες κοινότητες, ορισμένες από τις οποίες σε ορεινές περιοχές εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς «μεγάλης κλίμακας».

Το υπόγειο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters η Χεζμπολαχ φέρεται να έχει ένα υπόγειο οπλοστάσιο και τον περασμένο μήνα δημοσιοποίησε πλάνα που έμοιαζαν να δείχνουν μαχητές της να οδηγούν φορτηγά με εκτοξευτές ρουκετών μέσα από σήραγγες.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ φέρεται να περιλαμβάνει περίπου 150.000 ρουκέτες, ανέφερε η έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η οργάνωση του Λιβάνου κατασκεύαζε επί χρόνια ένα δίκτυο σηράγγων το οποίο, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως τα αεροπορικά πλήγματα της Δευτέρας χτύπησαν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ κάτω από σπίτια στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ στο παρελθόν έχει τονίσει πως δεν τοποθετεί στρατιωτικές υποδομές κοντά σε αμάχους.

Οι επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες γα το δίκτυο σηράγγων παραμένουν ελάχιστες. Το 2021 έκθεση του Alma, του ισραηλινού κέντρου σκέψης που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε πως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα βοήθησαν στην κατασκευή του δικτύου σηράγγων μετά τον πόλεμο του 2006.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί