Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα από το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης με Θέμα: ‘’ESG & Μηχανικός, οπτική Βιώσιμης Ανάπτυξης’’ την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.
Στο πρώτο σκέλος ο επίκουρος καθηγητής κ. Αλέξανδρος Γαρεφαλάκης και ο δρ. Ιωάννη Πασσά από το ΕΛΜΕΠΑ συντονίσαν την εισαγωγή στον κόσμο των δεικτών ESG (Enviroment-Social-Governance) που σηματοδοτούν μία νέα εποχή, όχι απλά για το επιχειρήν αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε παραδείγματα που φαίνεται διακριτά ή έμμεσα η εμπλοκή εξειδικευμένων μηχανικών και ‘’απομυθοποίησαν’’ αρκετά σημεία αναδεικνύοντας τη πολυσχιδή συνεισφορά του μηχανικού στους σύγχρονους οργανισμούς (επιχειρήσεις, φορείς, κτλ) ακόμα και όταν το αντικείμενο δραστηριότητας δεν είναι τεχνικό.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημιου και συνάδελφος Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, κ. Εμμανουήλ Καραπιδάκης ανεπτύξε μία εισήγηση για την επίδραση της Ενέργειας στο κομμάτι του ESG και τη σημαντικότητα του ρόλου του Μηχανικού. Εξήγησε πως ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι βασικές αρμοδιότητες των μηχανικών, ενώ ανέδειξε και τη σύνδεση του ρόλου τους με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία και τις αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο.
Ο κ. Ιωάννης Ασπιρτάκης, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (MSc, PHDc) εξειδικευμένος στα ζητήματα ΥΑΕ αλλά και Βιωσιμότητας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΠΗ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του ρόλου του μηχανικού στη νέα λογική των δεικτών ESG όπου η βιομηχανία είναι από τους πρώτους κλάδους που προσαρμόζονται. Παρουσίασε μία ολοκληρωμένη διαδικασία για μία τοπική πολυεθνική βιομηχανία, που από το 2019 ασχολήθηκε με τις εκθέσεις βιωσιμότητας και τα ESG Report δείχνοντάς απτά παραδείγματα και σκέλη της διαδικασίας.
Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στους Φορείς και την Περιφέρεια Κρήτης , όπου ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (MSc), κ. Γιώργος Αλεξάκης, παρουσίασε τη στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης που εναρμονίζεται με τις συνιστώσες του ESG. Τόνισε πως ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων για έργα υποδομής πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τρεις δείκτες του ESG και πρότεινε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κα. Μαρία Οικονόμου από την τράπεζα OPTIMA τόνισε τη σημασία των δεικτών ESG στη χρηματοδότηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και την αναγκαιότητά τους στην επιχειρηματικότητα. Επισήμανε τη σπουδαιότητα των ορθών ESG αναφορών, με έμφαση σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, και υπογράμμισε την ανάγκη εξειδικευμένων μηχανικών για να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.
Στο δεύτερο σκέλος, η ICAP Solutions είχε προετοιμάσει ένα πιστοποιημένο σεμινάριο εξειδικευμένο για Μηχανικούς. Μέσα από το σεμινάριο, έγινε εισαγωγή στους δείκτες ESG και σε ποιές λειτουργίες ο ρόλος του μηχανικού είναι χρήσιμος, απαραίτητος και καταλυτικός.
Μέσα από αυτή τη δράση, το ΤΕΕ/ΤΑΚ έκανε ένα ακόμα βήμα προς τη διασύνδεσή του με φορείς γνώσης, ανάπτυξης και παραγωγής πολιτικής. Οι μηχανικοί συμμετείχαν σε εξειδικευμένη εκπαίδευση για τα ESG, τα οποία θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση έργων. Τα πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας για την ποιοτική βελτίωση.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ μέσα από αυτή τη δράση αποδεικνύει την συνεχόμενη τάση εξωστρέφειας, την παραγωγική λειτουργία των Μόνιμων Επιτροπών και την συντονισμένη με τις εξελίξεις λειτουργία του.