Σε ύφεση η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil – Τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι (Βίντεο & φωτο)

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι σήμερα Τετάρτη (18/9) το πρωί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, από την οποία τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, υπό το φόβο αναζωπυρώσεων.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων εξαιτίας των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις. Για να τεθεί υπό έλεγχο επιχείρησαν 60 πυροσβέστες με 25 οχήματα, ενώ υπήρξε συνδρομή από αέρος και από 3 ελικόπτερα. Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό από το ύψος του κόμβου των Αγίων Θεοδώρων έως το ύψος των διοδίων Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής άγνωστα παραμένουν τα αίτια της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασε σε παλιό τμήμα των διυλιστηρίων όπου γίνονταν εργασίες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι τρεις εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας εργολάβων, που τραυματίστηκαν ελαφρά στα άνω άκρα, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και λαμβάνουν όλη την αναγκαία φροντίδα.

«Το ωστικό κύμα μας πήρε – Τρέξαμε και γλυτώσαμε»

«Το ωστικό κύμα μας πήρε. Τρέξαμε και γλυτώσαμε». Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία στον ΑΝΤ1 εργαζόμενου, ο οποίος όπως φαίνεται στο βίντεο τραυματίστηκε ελαφρά στη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil.

Φανερά ταραγμένος και με σπασμένη φωνή περιγράφει τη στιγμή της έκρηξης. «30-40 μέτρα» λέει για το ωστικό κύμα. «Ένα κάψιμο. Ευτυχώς φορούσαμε τη φόρμα και δεν καήκαμε παραπάνω» συμπληρώνει.

Ο ίδιος δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια ήταν τα αίτια της έκρηξης, που οδήγησε στη φωτιά. «Δεν ξέρω τίποτα παιδιά, τα έχω χαμένα. Στο σχόλασμα έγινε έκρηξη» λέει.

«Το ωστικό κύμα και μας πήρε λιγάκι η φλόγα. Ακόμα τρέμουμε» επαναλαμβάνει.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά στα διυλιστήρια τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, υπό το φόβο αναζωπυρώσεων.

Λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Πως ξεκίνησε η φωτιά

Προς το παρόν τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι φλόγες ξέσπασαν σε παλιό τμήμα των διυλιστηρίων που εκτελούνταν εργασίες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα της πυροσβεστικής και του εμπειρογνώμονα για το πως ακριβώς ξέσπασαν οι φλόγες.

H μεγάλη φωτιά φαίνεται να ξέσπασε ύστερα από μεγάλη έκρηξη που ακούστηκε με αποτέλεσμα ο καπνός να φαίνεται από μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 17.30, πιθανότατα στον φούρνο της Μονάδας «1.100». Στον φούρνο θερμαίνονται τα προϊόντα και γίνεται η διύλιση τους. Στο χώρο βρίσκονταν εργαζόμενοι από εργολαβικά συνεργεία όπως αναφέρει ο 902.gr. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου στο χώρο των μονάδων διύλισης του νοτίου διυλιστηρίου των διυλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους εκδηλώθηκε σοβαρής έκτασης πυρκαγιά από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Η κατάσταση είναι σε ύφεση.

Από την πυρκαγιά έχουν τραυματιστεί ελαφρά στα άνω άκρα 3 εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας εργολάβων, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και λαμβάνουν όλη την αναγκαία φροντίδα.

Από την αρχή του συμβάντος είμαστε σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τις αρχές. Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ανθρώπους του, αλλά και τους ανθρώπους μας στο διυλιστήριο για τη συνεργασία τους από την πρώτη στιγμή».

Χαρακτηριστικά του Διυλιστηρίου
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους αποτελεί το μεγαλύτερο αμιγώς ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ελλάδας και θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης µε βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index).

· Δυναμικότητα κατεργασίας 200.000 βαρέλια αργού/ημέρα.

· Παράγει όλα τα είδη καυσίμων και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και πιο σύνθετα στην Ευρώπη, µε μονάδες Υδρογονοδιάσπασης, Καταλυτικής Πυρόλυσης και µε βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index).

· Παράγει καθαρά καύσιμα (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης), σύμφωνα µε τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

· Έχει τις πιστοποιήσεις ISO 9001:2015 για την Ποιότητα, ISO 14001:2015 για το Περιβάλλον, ISO 45001:2018 για την Υγιεινή και Ασφάλεια, ISO 17025:2005 για το Χημείο και πιστοποίηση CE Marking των προϊόντων ασφάλτου, σύμφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 305/2011 και τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 12591:2009. Αυτός ο συνδυασμός απαντάται σε ελάχιστα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Επίσης, το διυλιστήριο έχει πιστοποιηθεί µε τρία νέα πιστοποιητικά, το ISO 50001:2011 για την ενεργειακή διαχείριση, το ISO 18788:2015 για το σύστηµα ασφαλείας (security) καθώς και το ISO 27001:2013 που αφορά την διαχείριση της ασφάλειας των πληροφορικών συστημάτων.

· Είναι το μοναδικό διυλιστήριο στην Ελλάδα που έχει μονάδα παραγωγής βασικών και τελικών λιπαντικών εγκεκριμένων από διεθνείς οργανισμούς όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και ο Στρατός και το Ναυτικό των ΗΠΑ.

· Διαθέτει Σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας-Ατμού (Power Plant) αποτελούμενο από πέντε αεριοστροβίλους με συνολική ισχύ 85MW, η οποία αναμένεται να αναβαθμιστεί στα 102MW με την προσθήκη έκτου αεριοστροβίλου.

· Χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως καύσιμο και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή υδρογόνου.

· Διαθέτει δεξαμενές χωρητικότητας 2.800.000 κυβικών μέτρων – 1.000.000 κυβικά μέτρα για αργό πετρέλαιο και 1.800.000 κυβικά μέτρα για ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα.

· Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας μέχρι 450.000 τόνων DWT, που μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 3.000 πλοία το χρόνο, καθώς επίσης και αγκυροβόλιο ανοικτής θαλάσσης για εκφόρτωση αργού που μπορεί να δεχθεί πλοία χωρητικότητας έως 300.000 DWT.

· Διαθέτει σύγχρονο σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων, που μπορεί να εξυπηρετήσει 220 βυτιοφόρα ανά ημέρα.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της «Motor oil», που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργατών και τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο, αποκαλύπτει τους μεγάλους κινδύνους από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, τις συνθήκες εντατικοποίησης και εργολαβοποίησης που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πρόκειται για παρόμοιο περιστατικό με αυτό που είχε συμβεί στο ίδιο εργοστάσιο λίγα χρόνια πριν, δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά παραμένουν και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές εργατών και την ασφάλεια των κατοίκων στις γύρω περιοχές. Αναδεικνύει τους κινδύνους για βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών και ζητά να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια που το προκάλεσαν. Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς ενάντια στην πολιτική που τα θυσιάζει στο βωμό του κέρδους.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες εργάτες.

Δείτε βίντεο του documentonews.gr από τη φωτιά στο διυλιστήριο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί