ΗΠΑ: Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Ποιος είναι ο ύποπτος που συνελήφθη

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι είναι ασφαλής και καλά στην υγεία του. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, Μπάιντεν και Χάρις, δηλώνουν, από την πλευρά τους, «ανακουφισμένοι» και «ευτυχείς» που εκείνος είναι «σώος και αβλαβής», υπογραμμίζοντας ότι «η βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το FBI ωστόσο, το περιστατικό που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ) έξω από το γκολφ κλαμπ του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ήταν όπως φαίνεται μια νέα «απόπειρα δολοφονίας» σε βάρος του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου και νυν προεδρικού υποψηφίου, ή δεύτερη μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες, στις 13 Ιουλίου, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία είχε δεχθεί πυρά κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Πενσιλβάνια με αποτέλεσμα τότε να τραυματιστεί στο αυτί.

Δύο μήνες μετά, οι σφαίρες δεν τον πλησίασαν τόσο όσο την προηγούμενη φορά, αλλά, όπως λέγεται, μάλλον είχαν όντως ως στόχο να τον πλήξουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιζε γκολφ στο δικής του ιδιοκτησίας «Trump International Golf Club» το μεσημέρι της Κυριακής, όταν -λίγο μετά από τις 2 το μεσημέρι- οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών σήμαναν συναγερμό. Σημειώνεται ότι το «Trump International Golf Club» απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ασφαλής», διαβεβαίωσαν, από την πρώτη στιγμή, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του 78χρονου Ρεπουμπλικανού.

Ο ίδιος ο Τραμπ έστειλε μάλιστα την Κυριακή το απόγευμα email σε υποστηρικτές του στο οποίο ανέφερε: «Πριν αρχίσουν οι φήμες να καθίστανται ανεξέλεγκτες , ήθελα να ακούσετε πρώτα αυτό: ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ! […] Τίποτα δεν θα με σταματήσει. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΩ ΠΟΤΕ!»

Το AK-47 και η GoPro

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Τραμπ την ώρα που εκείνος έπαιζε γκολφ, εντόπισε μια κάννη τουφεκιού να προεξέχει από την περίφραξη των εγκαταστάσεων του γκολφ κλαμπ.

Μόλις είδε την κάννη, ο εν λόγω πράκτορας σήμανε αμέσως συναγερμό και κινήθηκε προς την πλευρά του ενόπλου ο οποίος τράπηκε σε φυγή. Ο ένοπλος λέγεται ότι βρισκόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον Τραμπ όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. 

Οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών άνοιξαν πυρ προς την πλευρά του ενόπλου ο οποίος τράπηκε σε φυγή όχι πεζή αλλά με κάποιο όχημα. Λίγο αργότερα, εκείνοι βρήκαν κοντά στους θάμνους όπου βρισκόταν αυτός ο ένοπλος, ένα AK-47 με σκοπευτήριο, μια κάμερα τύπου GoPro και δύο σακίδια πλάτης (backpacks).

«Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ασφαλής. Μίλησα μαζί του προτού δημοσιοποιηθούν τα νέα και εκείνος ήταν σε καλή διάθεση […] Θα αγκαλιάσω τα παιδιά μου πολύ σφιχτά απόψε και θα πω μια προσευχή ευγνωμοσύνης», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.

«Η σύζυγός μου και εγώ χαιρόμαστε που ακούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ασφαλής. Η βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», ανέφερε, από τη δική του πλευρά, ο υποψηφίος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Γουόλς

Ο ίδιος ο Τραμπ, έπειτα από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, μετέβη στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο όπου και παραμένει.

Ποιος είναι ο ύποπτος που συνελήφθη

Ένας 58χρονος κατασκευαστής κατοικιών στη Χαβάη είναι ο ύποπτος που συνελήφθη την Κυριακή (15/9) για τη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έπαιζε γκολφ.

Πρόκειται για τον Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο οποίος φέρεται να είναι υποστηρικτής των Δημοκρατικών, μετά από έρευνες των Αρχών, με την υπόθεση να έχει περάσει πλέον στα «χέρια» του FBI.

Σύμφωνα με το CNNi, τον Ιούνιο του 2020, ο Ρουθ είχε ισχυριστεί ότι είχε ψηφίσει τον Τραμπ το 2016, αλλά έκτοτε είχε αποσύρει την υποστήριξή του στον πρώην πρόεδρο: «Ενώ ήσουν η επιλογή μου το 2016, ελπίζαμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν διαφορετικός και καλύτερος από τον υποψήφιο Τραμπ, αλλά απογοητευτήκαμε και φαίνεται ότι χειροτερεύετε» έγραψε. «Θα χαρώ όταν φύγεις».

Μάλιστα, με βάση τα προφίλ του υπόπτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία διαγράφηκαν βέβαια μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, εν μέσω εξαιρετικά τεταμένης εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου. Το περιστατικό συνέβη ενώ έπαιζε γκολφ στο ιδιόκτητο κλαμπ του μέσα στο οποίο είναι επίσης η κατοικία του στη Φλόριντα.

Με τουφέκι τύπου ΑΚ-47 η απόπειρα

Η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε με τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα όπως αποκάλυψαν πράκτορές της Secret Service «άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου».

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε.

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Άγνωστα τα κίνητρα

Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (…) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί