Ο Νίκος Παππάς από τη ΔΕΘ: Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή

«Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας και λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της 88ης Διεθνoύς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Αυτά, τόνισε, «για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα είτε στον οικιστικό ιστό. Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στον Παγασητικό. Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών. Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, για να μην παρακολουθούνται παράνομα υπουργοί, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης. Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους. Για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές το κόστος της ενέργειας, για να μην χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας το μισό της εισόδημα απλώς για να στεγαστούν. Για να μην αποκλείεται το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και το τραπεζικό δανεισμό…».

Όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ο κ. Παππάς, είναι αποτελέσματα των επιλογών και των πολιτικών του κύριου Μητσοτάκη. «Δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού», είπε.

Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. ‘Αρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», απάντησε ο Νίκος Παππάς, ερωτηθείς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ, αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα». Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

Επιστροφή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

«Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας, εδώ πρέπει να υπάρξει ένα με μέτωπο απέναντι στην ακρίβεια», είπε σε άλλη ερώτηση. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική να επαναφέρει τον τροχό διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε να υιοθετήσουν άλλες χώρες. «Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys», τόνισε

Το Σάββατο, στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Παππάς έκανε λόγο για κατάθεση πρότασης νόμου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η πρότασή μας θα εμπεριέχει την υποχρεωτικότητα αποδοχής από τον δανειστή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πράγμα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν λειτουργεί προς όφελος των ρυθμίσεων. Θα αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών και θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αλλάξει από μία προοδευτική κυβέρνηση ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος έχει στη ρίζα του τη φιλοσοφία της ταύτισης του φυσικού με το νομικό πρόσωπο. Είναι λάθος προσέγγιση, διότι εσείς γνωρίζετε και καταλαβαίνετε ότι όταν πτωχεύει ένα νομικό πρόσωπο, πτωχεύει για να εξυπηρετηθούν, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές. Όταν πτωχεύει ένα φυσικό πρόσωπο, εάν δεν προστατεύονται οι βασικές ανάγκες διαβίωσης, αυτό δεν μπορεί να επανεκκινήσει. Αυτός, λοιπόν, ο θεμέλιος λίθος της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει», εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί