Λίβανος: Πέθανε ο συγγραφέας Ελίας Χούρι

Ο συγγραφέας Ελίας Χούρι, ένας από τους μεγαλύτερους Λιβανέζους μυθιστοριογράφους της γενιάς του και ένθερμος υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στην οικογένειά του.

Ο Ελίας Χούρι πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στη Βηρυτό, όπου νοσηλευόταν για πολλούς μήνες.

Το έργο του, το οποίο πραγματεύεται τα θέματα των αναμνήσεων, του πολέμου και της εξορίας, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, εβραϊκά και ισπανικά.

Ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, “Η Πύλη του ‘Ηλιου”, πρωτοεκδόθηκε το 1998, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1948, «της ανεξαρτησίας», για τους Ισραηλινούς, και της Νάκμπα («καταστροφής») για τους Παλαιστινίους. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αιγύπτιο σκηνοθέτη Γιούσρι Νασράλα.

Εκτός από το παλαιστινιακό ζήτημα που πραγματεύεται σε πολλά άλλα μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένης της τριλογίας “Τα Παιδιά του Γκέτο”-ένα από τα τελευταία του έργα– εξιστόρησε επίσης τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου σε πολλά από τα έργα του όπως το “Το Μικρό Βουνό” ή «Yalo».

Γεννημένος στη Βηρυτό το 1948, ο Ελίας Χούρι ενεπλάκη πολύ νωρίς στην παλαιστινιακή υπόθεση. Από το 1975 έως το 1979 ήταν αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Palestinian Affairs συνεργαζόμενος με τον σπουδαίο ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.

Ήταν επίσης διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού τμήματος της λιβανέζικης εφημερίδας As-Safir και αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ενθέτου της An-Nahar.

Ο Χούρι δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Columbia στις ΗΠΑ.

Συνέχισε να γράφει μέχρι την τελευταία του πνοή, παρά τη νοσηλεία και την ταλαιπωρία του.

Σε ένα άρθρο που έγραψε μέσα από το νοσοκομείο τον Ιούλιο, με τίτλο «Ένα έτος πόνου», ανέφερε: «Η Γάζα και η Παλαιστίνη βομβαρδίζονται άγρια για σχεδόν ένα χρόνο και αντιστέκονται… είναι ένα πρότυπο που με διδάσκει κάθε μέρα να αγαπώ τη ζωή».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί