Κάλεσμα της Νέας Αριστεράς Χανίων στην κινητοποίηση ενάντια στους Πυλώνες και τις Ανεμογεννήτριες

Κάλεσμα της Νέας Αριστεράς Χανίων στην κινητοποίηση της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου ενάντια στους Πυλώνες και στις Ανεμογεννήτριες:

H Νέα Αριστερά Χανίων ενώνει τη φωνή της με την «Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες και στις Ανεμογεννήτριες», αλλά και με σειρά επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της πόλης και του νομού, και συμμετέχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας 16 Σεπτέμβρη (στις 10πμ από τον κόμβο Μουρνιών στην αντιπεριφέρεια Χανίων) αντιστεκομένη στη σχεδιαζόμενη από τον ΑΔΜΗΕ εναέρια γραμμή 269 πυλώνων υψηλής τάσης ύψους 33 μέτρων, από τα Χανιά ως τη Δαμάστα, που διαπερνά την ενδοχώρα του νομού και δη τον Δήμο του Αποκόρωνα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε ερήμην των πολιτών αλλά και των επιστημονικών φορέων, που υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο ότι η χωροθέτησή του υποβαθμίζει το περιβάλλον, αλλοιώνει το φυσικό τοπίο, προσβάλλει αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, θίγει ήπιες αγροτικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες των περιοχών που διαπερνά, υπονομεύει τη δημόσια υγεία λόγω της εγγύτητας σε κατοικημένες περιοχές που εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ο σχεδιασμός του καταστά σαφές ότι το κριτήριο που λήφθηκε υπόψη είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τον ΑΔΜΗΕ.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο του σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ, που χαίρει κυβερνητικής στήριξης. Η σχεδιαζόμενη γραμμή πυλώνων είναι χωροθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίγει τον δρόμο –κυριολεκτικά και μεταφορικά– στην παράλληλα σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών από ιδιώτη στα Σφακιά, αλλά και σε άλλα σημεία της ορεινής Κρήτης, και να ελαχιστοποιεί το κόστος τους. Και αυτή είναι άλλη μία πτυχή της τεράστιας ανεπανόρθωτης ζημιάς που επιφέρει το σχέδιο ΑΔΜΗΕ και κυβέρνησης: υπονομεύει στα μάτια των πολιτών τις ΑΠΕ, μετατρέποντας τις σε εργαλείο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας για ιδιώτες, ενώ μπορούν με δημόσιο σχεδιασμό και διαχείριση να αποτελέσουν πνοή για τον πλανήτη.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Οι ζωές μας δεν είναι παράπλευρες απώλειες στον δρόμο της κερδοφορίας λίγων.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί