Αγιασμός με ένα παιδάκι σε χωριό των Αγράφων: Το σχολείο άνοιξε μετά από χρόνια!

Βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες και παρθένες περιοχές της Ελλάδας

Συγκινητικές στιγμές χθες το πρωί στο ακριτικό Αργύρι, ένα μικρό χωριουδάκι στο “τριεθνές” των Αγράφων, χωμένο μέσα στα βουνά, στα σύνορα των νομών Καρδίτσης, Άρτης και Ευρυτανίας.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr το σχολείο άνοιξε μετά από χρόνια, έστω και με… έναν μαθητή, ο οποίος παρέστη με την οικογένειά του στον καθιερωμένο Αγιασμό.

Συγκινημένος και ο δήμαρχος της περιοχής της Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: “Ο Αγιασμός στα απομακρυσμένα σχολειά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ξεχωριστή συγκινησιακή φόρτιση… Καλή Χρονιά σε όλες και σε όλους από τις όμορφες εσχατιές της ορεινής Ελλάδας”!

Το Αργύρι είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό στα Άγραφα, που ανήκει στον νομό Καρδίτσας. Βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες και παρθένες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στα βουνά των Αγράφων, γνωστά για την άγρια ομορφιά τους και την ιστορική τους σημασία.

Γεωγραφία και Τοποθεσία

Το Αργύρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, μέσα σε ένα ορεινό τοπίο που χαρακτηρίζεται από καταπράσινα δάση, φαράγγια και πλούσια βλάστηση. Η τοποθεσία του χωριού προσφέρει μαγευτική θέα στα γύρω βουνά και το φυσικό περιβάλλον είναι ιδανικό για πεζοπορία, εξερεύνηση της φύσης και απόδραση από την καθημερινότητα.

Ιστορία

Τα Άγραφα έχουν μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς ήταν γνωστά ως καταφύγιο κατά την Τουρκοκρατία. Λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας τους, ήταν από τις λίγες περιοχές που δεν ήταν πλήρως ελεγχόμενες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περιοχή έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, όπως η Επανάσταση του 1821, καθώς οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες για την ελευθερία.

Πολιτισμός και Παράδοση

Το Αργύρι, όπως και άλλα χωριά των Αγράφων, διατηρεί έντονα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, διατηρώντας ζωντανές τις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα. Σημαντικές τοπικές γιορτές και πανηγύρια διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως με επίκεντρο θρησκευτικές εορτές, όπου οι κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν σε παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί