Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Ξεκίνησαν την Πέμπτη οι διήμερες εκδηλώσεις του 50ου φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Ηράκλειο, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, στο δυτικό πάρκινγκ του Παγκρητίου Σταδίου.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ Ηρακλείου αναφέρεται:

Με μεγάλη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή νεολαίας και του  λαού του Ηρακλείου ξεκίνησαν δυναμικά χθες οι διήμερες εκδηλώσεις του 50ου φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, στο  δυτικό πάρκινγκ του Παγκρατίου Σταδίου. Για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με μεράκι και εθελοντική εργασία έφτιαξαν μια κατακόκκινη πολιτεία αντάξια της ιστορίας των 50 χρόνων φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή, στέλνοντας το μήνυμα της ανυποχώρητης πάλης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων, με ακόμα πιο ισχυρή ΚΝΕ και δυνατό ΚΚΕ.

Ο χώρος του φεστιβάλ κάθε χρόνο γίνεται σημείο αναφοράς για κάθε εργαζόμενο νέο, σπουδαστή , φοιτητή και μαθητή που  δεν υποτάσσεται στην βάρβαρη πραγματικότητα που θέλουν να ζήσουμε, με τα στέκια νέων εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών να κεντρίζουν το ενδιαφέρον με την πλούσια δραστηριότητα τους. Ενώ ξεχωριστή θέση στον χώρο του φεστιβάλ είχε η έκθεση για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ –ΟΔΗΓΗΤΗ και η έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», τις οποίες επισκέφθηκαν μικροί και μεγάλοι. 

Στο φεστιβάλ δίνουν το παρών μεταξύ άλλων: ο Τηλέμαχος Δημουλάς μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής γραμματέας του Κ.Σ της ΚΝΕ, η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και γραμματέας της Τ.Ε Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο  Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Επίσης ο Δημήτρης Βρύσαλης μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με την «Λαϊκή Συσπείρωση» ,η Λίνα Ανδρουλάκη μέλος της Τ.Γ Ηρακλείου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με  την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Δημήτρης Δουλουφάκης Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το πρόγραμμα  ξεκίνησε με συναυλία λαϊκού – έντεχνου τραγουδιού από την Μελίνα Ορφανού (Τραγούδι) και τον Άρη Σφακιανάκη (Πιάνο- Φωνητικά). Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία από τον Μιχάλη Καπλαγκιόζη με την μπάντα του.  

Κορυφαία στιγμή της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων αποτέλεσε η πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή γραμματέα του Κ.Σ της ΚΝΕ, η οποία ξεκίνησε εν μέσω συνθημάτων που αντηχούσαν σε όλο τον χώρο για τα 50 χρόνια του φεστιβάλ . 

Ο Θοδωρής Κωτσαντής, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων είπε : 

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια. 

Ακόμα κι όταν “φυσάει ένας αέρας που σαρώνει” το Φεστιβάλ της ΚΝΕ απέδειξε πως είναι “ένα τραγούδι αλλοτινό” και “αγύριστο κεφάλι”.

Όταν τα άλλα κόμματα πανηγύριζαν με τον άνεμο της αντεπανάστασης και προφήτευαν το “τέλος της ιστορίας” το ΚΚΕ κράτησε “ψηλά τις σημαίες της ελπίδας” και η ΚΝΕ με τόλμη διατράνωσε πως  “είμαστε νέοι κομμουνιστές” και “παλεύουμε για τη ζωή που ονειρευόμαστε”.

Όταν κάποιοι έμποροι ελπίδας εξαπατούσαν μαζικά λαό πως θα κάνουν την ΕΕ από λύκο αρνάκι και τον καπιταλισμό ανθρώπινο, το Φεστιβάλ διατράνωνε πως “με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής”.

Όταν πάλι, μες στην πανδημία, η κυβέρνηση και η εργοδοσία βρήκαν  ευκαιρία να σαρώσουν δικαιώματα, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ”θα λογαριαστούμε μετά”, το ΚΚΕ και το Φεστιβάλ τηε ΚΝΕ διακήρυξε πως ο ορατός ιός είναι ο καπιταλισμός και η διέξοδος ο “Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή”

(…) Η ελπίδα γεννιέται εκεί που φουντώνει η πάλη των λαών! Εκεί που οι λαοί σηκώνουν ανάστημα και αναζητούν διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εκεί που δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και μετατρέπεται σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες. 

(…) Όπως ο ξεσηκωμός των υγειονομικών και των κατοίκων όλης της Κρήτης ενάντια στη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ, για το δικαίωμα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλο τον λαό…. 

Στην Κρήτη, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμα των εφημεριών και μετακινούνται γιατροί από νομό σε νομό για να καλυφθούν οι βάρδιες. Έφτασαν ακόμα και στο σημείο να πάρουν την πρωτοφανή απόφαση στο ΠΑΓΝΗ στη  λογική των μπαλωμάτων, να εφημερεύουν ψυχίατροι ενηλίκων στην παιδοψυχιατρική κλινική για να βγαίνει όπως όπως η εφημερία, χωρίς ούτε να σκεφτούν  τις επιπτώσεις που θα έχει στην ψυχική υγεία των παιδιών.

(…) Τα σχολεία άνοιξαν, πάλι με κενά, με 1600 συγχωνεύσεις τμημάτων, με καταργήσεις ειδικοτήτων, με στοίβαγμα μαθητών σε αίθουσες-κλουβιά, σε κτίρια ακατάλληλα χωρίς αντισεισμική θωράκιση γιατί το κράτος θεωρεί κόστος τη μόρφωση των μαθητών και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 

(…) Το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Χανιά με τον άδικο χαμό τριών νέων εργαζομένων και το βαρύτατο τραυματισμό μιας νέας κοπέλας προστίθεται στο βαρύ φόρο αίματος στον ΒΟΑΚ και στο υπόλοιπο άθλιο οδικό δίκτυο.

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως το «θαύμα του τουρισμού» λειτουργεί μόνο για να επιδοτεί πεντάστερα ξενοδοχεία που φτιάχνονται μέσα σε λίγους μήνες και όχι για ασφαλείς δρόμους για τους εργαζόμενους.

Όσο η οδική ασφάλεια θεωρείται κόστος, όσο κριτήριο της δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών είναι το κέρδος των κατασκευαστικών και μεταφορικών εταιριών τόσο οι ζωές μας θα παίζονται στα ζάρια! 

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; 

Είναι απλά θέμα ανικανότητας του εκάστοτε πρωθυπουργού ή υπουργού; Και γιατί τόσα χρόνια δεν βρέθηκε κανένας ικανός; 

Είναι μόνο θέμα αλαζονείας; Δηλαδή ο Μητσοτάκης θα ακολουθούσε άλλη πολιτική αν ήταν μετριόφρων;  

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Είναι συνειδητή ταξική πολιτική, που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων, των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. 

Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, θα γίνεται όλο και πιο άγρια, γιατί πιο ασφυκτικό θα γίνεται το πλαίσιο της ΕΕ, πιο επικίνδυνοι οι πολεμικοί σχεδιασμοί, πιο αχόρταγο το κεφάλαιο για περισσότερα κέρδη. 

Η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι πραγματικά σύγχρονη και ρεαλιστική επειδή προβάλλει τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργεί στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη της επιστήμης και της κοινωνίας, παλεύει μαχητικά για να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πραγματικότητα για τη λαϊκή πλειοψηφία.

Βαδίζοντας αυτόν τον δρόμο της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Και στο βαθμό που η καθημερινή πάλη συνδέεται με αυτή την προοπτική, μπορούμε να υπολογίζουμε και στην απόσπαση νέων κατακτήσεων, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων δεν είναι ανίκητο.

Μοιράζει ευκαιρίες αλλά αφαιρεί δικαιώματα. Μοιράζει υποσχέσεις αλλά κλέβει τα όνειρα της νεολαίας. Μοιράζει ουσίες, ναρκώνει το μυαλό αλλά δεν μπορεί να δώσει πραγματική ουσία και νόημα στη ζωή των νέων. Μοιράζει φόβο και καταστολή αλλά δεν μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό: ελπίδα και όραμα για τη νέα γενιά 

Δικαιώματα, όνειρα, νόημα και ελπίδα μπορεί να δώσει μόνο ο σοσιαλισμός γιατί βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 

Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μπορούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία, να αλλάξουμε τον κόσμο, το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Η βράδια ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη και κρητικό γλέντι από τον Γιώργη Ξυλούρη (Καντρή). 

Σήμερα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με το παρακάτω πρόγραμμα : 

  • Μουσικό Αφιέρωμα στα 50  χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.
  • Μουσική παράσταση με την Μαρία Κώτη.

Χορωδία “Co-jam”, φωνητικό εργαστήρι της Μ. Κώτη.

  • Μεγάλο Κρητικό Γλέντι με τον Γιώργο Μανωλάκη.

ΣΥΖΗΤΉΣΕΙΣ:

  • 20.00   ΜΑΘΗΤIΚΌ ΣΤΈΚΙ

“Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί”

  • 20.00   ΣΤΈΚΙ ΝΈΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ

Η εργατική τάξη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη! Με το ΚΚΕ για την ανατροπή.

ΠΑΙΔΌΤΟΠΟΣ:

  • 18.30   Αφήγηση Παραμυθιού:

«Το Ηφαίστειο» του Γ. Μαρίνου

  • 19.00   Εργαστήρι πηλού
  • 20.00   Πρόγραμμα με την Animateur Εμμανουέλα Κοκοβάκη (Φραουλοχώρα)
  • 21.00-22.00   Ελεύθερες δραστηριότητες

Face painting – διαδραστικά παιχνίδια

       Πειράματα-συζητήσεις

Στο χώρο επίσης, θα λειτουργεί: 

  • Έκθεση αρχειακού υλικού από τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Ηράκλειο
  • Κεντρική έκθεση με περιεχόμενο «Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα»
  • Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
  • Στέκια μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων με αντίστοιχες θεματικές συζητήσεις
  • Χώρος με τις θέσεις της ΚΝΕ κατά των ναρκωτικών
  • Γωνιά των Νέων Στρατευμένων
  • Η γωνιά των φίλων του Κόκκινου Αερόστατου και Παιδότοπος με το δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί