Με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Έρχονται προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ – Σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» πριν από κάθε άλλη εξέλιξη

Με μια ατζέντα που περιλάμβανε κρίσιμα ζητήματα του Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ολοκλήρωσε το απόγευμα της Πέμπτης 12/9 διαδοχικές συναντήσεις εργασίας στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με εμφανή τη διάθεση συνεργασίας, με τον Αλέξη Καλοκαιρινό να καταθέτει σχετικά υπομνήματα με περιγραφή κάθε θέματος και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος Ηρακλείου συζήτησε με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο το ζήτημα των οφειλών των δημοτών προς τους Δήμους (θέμα για το οποίο έχει γίνει εν μέρει δεκτή η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αύξηση του αριθμού των δόσεων), κατέθεσε προτάσεις βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθαρισμού οικοπέδων, καθώς και ένταξης της ειδικότητας Συντηρητή Σχολικών Μονάδων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς απασχόλησης ανέργων της ΔΥΠΑ.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης ικανού αριθμού σχολικών κτιρίων του Δήμου Ηρακλείου στο νέο πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης σχολείων «Μαριέττα Γιαννάκου», το ζήτημα χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. για την εκτέλεση έργων αντιμετώπισης της λειψυδρίας, για την κάλυψη του κόστους σχολικών καθαριστριών και φυλάκων, καθώς και για τη συντήρηση των παιδικών χαρών. Παράλληλα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ενημέρωσε τον Θεόδωρο Λιβάνιο για τις θέσεις του Δήμου Ηρακλείου αναφορικά με την απόδοση του Τέλους Ταφής στους Ο.Τ.Α. για την χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης, καθώς και του Ειδικού Προστίμου Τακτοποίησης Αυθαιρέτων, προκειμένου να διατεθεί για την απόκτηση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων για την εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων και την εκπόνηση των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθεί να πιέζει και για την επαναφορά της ρύθμισης τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5, θέμα για το οποίο έχουν γίνει και σχετικές επαφές του Δημάρχου Ηρακλείου και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ακολούθησε συνάντηση με την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, κατά την οποία ο Αλέξης Καλοκαιρινός επικεντρώθηκε σε ζητήματα προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στο Δήμο Ηρακλείου, με στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης που παρατηρείται στις Δημοτικές Υπηρεσίες. Όπως αποσαφηνίστηκε, βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης μια σειρά αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τον Δήμο Ηρακλείου από το 2021 μέχρι και σήμερα, για προσλήψεις 114 ατόμων τους επόμενους μήνες.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, όπου ο Δήμαρχος Ηρακλείου συζήτησε με τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα το θέμα των συμπληρωματικών έργων του ΒΟΑΚ, καταθέτοντας πλήρες υπόμνημα με τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου, όπως τις είχε παρουσιάσει και στο Δημοτική Συμβούλιο.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα αξιοποίησης της έκτασης του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», με τις εκτιμήσεις των δυο πλευρών να συμπίπτουν πλέον στο ότι πρέπει πρωτίστως, και πριν από κάθε άλλη ενέργεια, να ξεκαθαριστεί η εικόνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε για μια ακόμη φορά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Δημοτική Αρχή και τα οποία τεκμηριώνουν τη συνιδιοκτησία του Δήμου, με τον Υπουργό να αναμένει και την αντίστοιχη έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2024.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Μαρία Σκραφνάκη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Σπύρος Δοκιανάκης.
Οι επαφές του Δήμου Ηρακλείου με τα δυο Υπουργεία θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε διάφορα επίπεδα.

Αναλυτική ενημέρωση θα γίνει από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί