Δύσκολη περίοδος για την αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω της αποχώρησης των συμβασιούχων

Προσωρινές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αποκομιδής – Το μήνυμα της Δημοτικής Αρχής προς τους πολίτες

Διανύοντας μια δύσκολη περίοδο για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Ηρακλείου, η Δημοτική Αρχή στέλνει ένα μήνυμα για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία πολιτών – Δήμου, με στόχο να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

Όπως είναι γνωστό, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πρόκειται να εκδικαστούν οι προσφυγές συμβασιούχων εργαζομένων (και) της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν ήδη αποχωρήσει συμβασιούχοι από την Υπηρεσία κάνοντας χρήση των αδειών τους και πλέον αυτή να λειτουργεί με μόλις το 40% του δυναμικού της. Ειδικότερα, από τα 280 άτομα της αποκομιδή απορριμμάτων έχουν μείνει μόνο 130, οι συνοδοί των απορριμματοφόρων έχουν μειωθεί σε 65 από τους 88 και οι οδοκαθαριστές σε 40 από 130.

Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαία η προσωρινή τροποποίηση του ημερήσιου προγράμματος αποκομιδής στο Δήμο Ηρακλείου, με την εκ περιτροπής συλλογή των απορριμμάτων αντί της καθημερινής περισυλλογής που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η Δημοτική Αρχή απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με την πιστή τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας και εφόσον διαπιστώνουν ότι οι κάδοι απορριμμάτων που τους εξυπηρετούν είναι γεμάτοι, να τα διατηρούν στον δικό τους χώρο. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα απορρίμματα πρέπει να μπαίνουν αποκλειστικά στους κατάλληλους σάκους απορριμμάτων και να δένονται προσεκτικά, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διασπορά τους εκτός των κάδων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης: «Κάθε πολίτης πρέπει να «βάλει πλάτη» σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς, ο Δήμος Ηρακλείου δεν είχε φροντίσει να ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών για να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις και κάλυπτε τις υπηρεσιακές ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους με συμβασιούχους. Μια εύκολη λύση, αλλά με διαρκείς ημερομηνίες λήξης που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία σταθερού σχεδιασμού και προγραμματισμού. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι ακόμη και η λύση νέων δίμηνων συμβάσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως λύση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει προκαλέσει την απαιτούμενη προσφορά πολιτών που ήθελαν να εργαστούν στον δύσκολο τομέα της καθαριότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αρχή ολοκληρώνει τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος σύντομα θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση ανοίγοντας τον δρόμο για την διεκδίκηση μόνιμων προσλήψεων που θα αποτελέσουν και την οριστική λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, έχει έτοιμη την προκήρυξη νέων συμβάσεων διάρκειας οκτώ μηνών, εφόσον τα επερχόμενα Δικαστήρια απορρίψουν το αίτημα των συμβασιούχων για παράταση της παραμονής τους στην Υπηρεσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί