Με πρόσχημα τη λειψυδρία
Μία δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λειψυδρία και μίλησε για ένα νέο έργο που πρέπει να γίνει για την Αττική για το νερό, δηλαδή την «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών». Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το έργο για «να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες», ενώ παραδέχθηκε ότι «το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο», καθώς και ότι θα επηρεάσει τους λογαριασμούς νερού «με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση».
«Όχι αύξηση, αναπροσαρμογή»
Σήμερα, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο Talk Radio 98.9 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Αθηναΐδα Νέγκα. Στις δηλώσεις του επιχείρησε να… απαλύνει τις νέες αυξήσεις, διαψεύδοντας τα παραπάνω, δηλαδή την αύξηση στα τιμολόγια νερού – που τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι θα δουν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής – και μιλώντας για… αναπροσαρμογή. Είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του»
Πάντως, οι πληροφορίες για την Αττική, αναφέρουν πως οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μία οριζόντια αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, που θα ισχύει για όλους.
Να σημειωθεί πως η αύξηση θα είναι μικρή και έρχεται μετά από 20 χρόνια. Περισσότερη αύξηση στα τιμολόγια θα δουν όσοι καταναλώνουν περισσότερο νερό.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη νέα τιμολόγηση στο νερό
Λίγες μέρες αργότερα, δηλαδή χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Εκεί, ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε νέα ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα κοστολόγηση του νερού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση προβλέπονται τα εξής:
Τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.
Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.
Υπάρχει μέριμνα για: ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης 3 φορές ετησίως κ.ά.
«Η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας»
«Η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει κεντρική στρατηγική. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio.
«Το 85% του νερού πηγαίνει για την άρδευση. Η ύδρευση είναι κάτι παραπάνω από το 10%. Να χρησιμοποιήσουμε πιο έξυπνα την τεχνολογία για την άρδευση», πρόσθεσε.