Το Candiadoc δεν έχει κρυφά αφεντικά ή χρηματοδότες – Έχει τώρα ανάγκη τη στήριξη των πολιτών για να συνεχίσει να υπάρχει

Το Candiadoc δεν έχει αφεντικά ή χρηματοδότες, κρυφούς ή φανερούς. Δεν έχει κρυφούς πόρους. Η μόνη του πηγή εσόδων είναι η διαφήμιση, που όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αλλά αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δε σχετίζεται με την ανταπόκριση του μέσου. Το αντίθετο, πολλοί προσπαθούν χρόνια τώρα να μας κόψουν τον “αέρα” και να πάψουμε να υπάρχουμε. Και ούτως ή άλλως αυτές οι λίγες διαφημίσεις που καμιά φορά “μας επιτρέπει” ένα συγκεκριμένο οικονομικοπολιτικό σύστημα, είναι ανεπαρκείς να στηρίξουν την προσπάθεια μας τόσο για την αληθινή ενημέρωση – επιμόρφωση και τον σχολιασμό των γεγονότων, όσο και προκειμένου να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα διαρκή δικαστήρια που κάθε τόσο μας οδηγούν πρωτοκλασάτοι της μητσοτακικής παράταξης.
Η οικονομική ασφυξία ήταν το πρώτο “μέτρο” που κάποιοι επιχείρησαν και κατάφεραν να επιβάλλουν σε βάρος μας. Πριν καν τα δικαστήρια, τις αγωγές και τις μηνύσεις.
Το Candiadoc σ’ αυτή την πορεία των σχεδόν 12 χρόνων έχει αποδείξει ότι είναι πάντα με την αλήθεια και με την κοινωνία. Δε στέκεται “ουδέτερο” και “αντικειμενικό”, όπως θα ήθελαν κάποιοι. Τι είναι αλήθεια “αντικειμενικό”; Να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον δυνάστη και το θύμα του; Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι θα είμαστε με τον δεύτερο και θα αποκαλύπτουμε τις παγαποντιές και τα εγκλήματα του πρώτου.
Ουδέποτε παρεκκλίναμε. Γι αυτό και πάντα, ακόμα και την εποχή της διακυβέρνησης Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ (που για να είναι “δίκαιη” δεν είχε “φίλια και εχθρικά μέσα” σε αντίθεση με όλους τους άλλους) αντιμετωπίζαμε κάθε στιγμή τον κίνδυνο να αναστείλουμε τη λειτουργίας μας για οικονομικούς λόγους. Δεν είμασταν στα “συριζαϊκά”, αν υπήρξαν, δεν ήμασταν στα πετσωμένα, δεν είμαστε σε αυτά που απολαμβάνουν τη στοργή της τοπικής επιχειρηματικότητας, που έχει συγκεκριμένους προσανατολισμούς. Άλλωστε μια από τις κορυφαίες κρητικές οικονομικές μονάδες μας έβαλε τον όρο της αλλαγής δημοσιογραφικής στάσης (τότε ήταν τα μνημόνια στα οποία σταθήκαμε απέναντι) για να εξασφαλίσουμε ένα αρκετά γενναιόδωρο “πακέτο”. Φυσικά αρνηθήκαμε.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε την τοπική κοινωνία και την αγορά της, αλλά εμείς από αυτή την αγορά είμαστε από την αρχή αποκλεισμένοι. Για παράδειγμα, όταν πριν μερικά χρόνια κάναμε σειρά αποκαλύψεων για τις πολεοδομικές και άλλες παρανομίες του μεγαθήριου της Lidl στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, δεχτήκαμε την “πρόταση” της εταιρείας για διαφημιστικά πακέτα. Απαντήσαμε “ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε, εμείς στηρίζουμε την τοπική αγορά”. (δείτε τα ντοκουμέντα παρακάτω).

Ξέρετε πόσα “μπράβο” και “ζήτω” πήραμε από μεγαλόσχημους και μη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας γι αυτό (είχαμε δημοσιοποιήσει το θέμα); Αλλά μόνο αυτά, μέχρι εκεί.

Υπήρξαν περιπτώσεις που επιχειρηματίες εκβιάστηκαν ακόμα και δημόσια με κείμενα στα social media γιατί επέλεξαν να διαφημιστούν στο Candia. Πρωταγωνιστής γνωστός και μη εξαιρετέος “δημοσιογράφος” του ακροδεξιού χώρου και εσχάτως – όπως μας λένε- προσεγγίσας το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη! Μηνύματα να δείτε που έστελνε σε διαφημιζόμενους, εκτός από τη δημόσια διαπόμπευση που έκανε σε επιχειρηματίες που μας επέλεξαν.

Σήμερα, μετά από το γνωστό κυνηγητό της κεντρικής εξουσίας (όχι μόνο αυτής) και των εκπροσώπων της, τα δικαστήρια, τον οικονομικό στραγγαλισμό, το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών, με κάθε ευκαιρία (πώς να ανταποκριθείς χωρίς έσοδα…) ακόμα κι αν τα δικά μας χρέη είναι περίπου το 0,5% του Χατζηνικολάου τον οποίο παραχαϊδεύει το καθεστώς, ανταποκρινόμενο στα δικά του χάδια (…), βρισκόμαστε στην τελικά ευθεία. Ή θα βρούμε λύση για να υπάρχουμε και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, τις βασικές μας υποχρεώσεις, ή θα κλείσουμε οριστικά και αμετάκλητα.

Το Candiadoc αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη τη στήριξη των πολιτών – χρηστών για να συνεχίσει να υπάρχει. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση (χρόνια το ζητούσαν πολλοί πολίτες ώστε να βοηθήσουν την ύπαρξή μας, αλλά προσπαθήσαμε να μη φτάσουμε εκεί) αν θέλουμε να υπάρχουμε και τον επόμενο μήνα.
Άμεσα, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσουμε την απλή διαδικασία που θα μπορεί κάποιος να στηρίξει την προσπάθεια να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Από ένα ποσό ελάχιστων ευρώ ή αν θελήσει, ακόμα και μεγαλύτερο. Ούτως ή άλλως ξέραμε και ξέρουμε ότι μόνο οι πολίτες στήριξαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας, δίνοντάς μια από τις πρώτες θέσεις στην αναγνωσιμότητα περιφερειακών μέσων.
Θα την κάνουμε λοιπόν αυτή την τελευταία προσπάθεια, στηριζόμενοι και πάλι μόνο στους πολίτες που εκτιμούν ενδεχομένως την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα.
Ευχαριστούμε

Εκ μέρους των ανθρώπων του Candia

Αλέκος Α. Ανδρικάκης

Δημοσιογράφος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί