Ξεκινούν από αύριο οι εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Συνδιοργανώνουν Π.Ε. Ηρακλείου και Δήμος Βιάννου 

Συμπληρώνονται φέτος 81 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα από πλευράς αριθμού θυμάτων στην Ελλάδα. 

Με αφορμή την συγκεκριμένη «μαύρη» επέτειο, πραγματοποιούνται και φέτος εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης από τις 13 ως τις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη, να αναδείξουν το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ως εθνικό, ευρωπαϊκό, οικουμενικό ορόσημο, να τιμήσουν τη μεγαλειώδη Αντίσταση και την ανείπωτη θυσία της Ελλάδας και να αναδείξουν το ιερό και απαράγραπτο αίτημα της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Αύριο, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

-09:00 πμ: Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Πανδημοτικό Μνημείο Σελί Αμιρών. 

Θεία Λειτουργία, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης,  κατάθεση στεφάνων από μαθητές   της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Βιάννου.

-17:30: Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης από την πλατεία του Αμιρά προς τον τόπο μαζικής δολοφονίας αμάχων (τοποθεσία Αμπέλια, οικισμός: Μελιανά Αμιρά) με τη συμμετοχή επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και μελών οικογενειών  θυμάτων.

-19:30:Πλατεία Αμιρών: Συζήτηση για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καλογεράκη «Ιστορικές σελίδες από τη Βιάννο της κατοχής και της Αντίστασης».

Συμμετέχουν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Μαρτυρικών Δήμων, Πρόεδροι Ενώσεων Θυμάτων, Νομικοί, Ιστορικοί και διακεκριμένα μέλη του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ηρωικών χωριών Σοκαρά Ηρακλείου και Αβδελλά Μυλοποτάμου.

21:30: Συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Βιάννου «Στάθης Μάστορας».  

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Βιάννου και Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμιρών,  Άνω Βιάννου και Κεφαλοβρυσίου.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί