Κίνητρα και αντικίνητρα

Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου:

Οι μεγάλοι αγώνες και οι μαζικές κινητοποιήσεις του λαού σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα ενάντια στη διαχρονική πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, θορύβησαν και στρίμωξαν την κυβέρνηση.

-Ο Υπουργός Υγείας επιχειρεί να υποτιμήσει τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, κατηγορώντας τους υγειονομικούς με τον ποιό επαίσχυντο τρόπο,ενίοτε και τιμωρώντας τους, γιατί αναδεικνύουν τα προβλήματα και ενημερώνουν τον κόσμο

-Προβάλει μέτρα που εμπορευματοποιούν την Υγεία (απογευματινά ιατρεία/χειρουργεία, είσοδος ιδιωτών με παραστατικά στα νοσοκομεία, δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών να εργάζονται και ως ιδιώτες για να αυξήσουν το εισόδημά τους) ως ενισχυτικά για το ΕΣΥ, ενώ στην ουσία εμβαθύνουν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

-Πρόσφατα κυβέρνηση και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, ανακάλυψαν και την Αμερική, τη μετατροπή δηλαδή σε άγονα ζώνης Α Νοσοκομείων και ΚΥ όπως και το Ρέθυμνο (κάτι που η Ενωση μας διεκδικεί χρόνια τώρα μέσα σ ενα συνολικό πλαίσιο κινήτρων)και να βαφτίσουν έτσι σαν ουσιαστικό κίνητρο για τους γιατρούς το επίδομα αγόνου.

Στην πραγματικότητα:

-Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων/χειρουργείων δεν έφερε καμία μείωση στις λίστες αναμονής, αλλά κι αν ακόμα τις είχε μειώσει, αυτό γίνεται με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασθενών

-Η είσοδος στα νοσοκομεία ιδιωτών με παραστατικά και η δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών να εργάζονται και ως ιδιώτες (στον ελεύθερο χρόνο τους!) για να αυξήσουν το εισόδημά τους, οδηγεί σε πελατειακές σχέσεις γιατρών ασθενών και καθιστά το αγαθό της υγείας εμπόρευμα και τους γιατρούς εργάτες προς εκμετάλλευση από Ιδιωτικούς Ομίλους της Υγείας.

-Η αναπροσαρμογή του επιδόματος για τις άγονες περιοχές βάσει του σημερινού βασικού μισθού αποτελεί πάγιο αίτημα των γιατρών,καθότι το επιδομα αγόνου υπολόγιζόταν μεχρι πρόσφατα επι του βασικού μισθού του 1985(220 ευρω).

Αυτό πρακτικά θα σημαινε οτι ενας επιμ.Α με τρία χρόνια προυπηρεσία θα έπρεπε να παίρνει 800 ευρω επίδομα,ενώ ο ανοιχτοχέρης Μητσοτάκης του δίνει 80 ευρώ.

Η παρούσα κυβέρνηση, αν και το είχε εξαγγείλει το 2023, ποτέ δεν το εφάρμοσε.

Αν είχε προσαρμοστεί το επίδομα στους σημερινούς μισθούς , ακόμα και άγονο Β ζώνης να παρέμενε το Ρέθυμνο, θα ήταν περισσότερο με το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος , δηλαδή 50% επί του μισθού μετά τοντρίτο χρόνο (ΦΕΚ Α 143/07. 10. 1983). Πολύ περισσότερο, δε αν για τους μισθούς των γιατρών είχε εφαρμοστεί και η τελεσίδικη απόφαση του ΣΤΕ, και δεν είχαν παραμείνει στάσιμοι από το 2012!. Αντί αυτού, δίνεται ένα εφάπαξ επίδομα με μέγιστες καθαρές αποδοχές 276 ευρώ(!)(τα 600ευρώ μεικτά που ανακοινώθηκαν!) ανά μήνα για το άγονο Α.

Το εν λόγω επίδομα αφορά μόνο 18 ειδικότητες και εξαιρεί επικουρικούς και ειδικευόμενους (!) γιατρούς (που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης). Ταυτόχρονα, ενώ το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου γίνεται άγονο Α ζώνης, τα ΚΥ του νομού παραμένουν στη Β ζώνη (;)…μέχρι να παρέμβει ο υπουργός…

Και τι γίνεται με το υπόλοιπο Υγειονομικό προσωπικό; Δεν είναι εργαζόμενοι αυτοί σε άγονη περιοχή και μάλιστα ζώνη Α;

Πώς λοιπόν η μετατροπή του Ρεθύμνου σε άγονο Α θα αποτελέσει κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής γιατρών, όταν μάλιστα αυτό τους δίνει και το δικαίωμα να αποχωρήσουν σε 6 χρόνια…;

Εν τω μεταξύ:

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου συνεχίζει να λειτουργεί με τους μισούς γιατρούς που προβλέπονται στην Παθολογική κλινική και με δανεικούς παθολόγους από το ΠΑΓΝΗ, χωρίς συνέχεια στην παρακολούθηση των σθενών, με αποσπασματική λειτουργία εφημερίας. Τακτικά ιατρεία παθολογικής εδώ και πάνω από τρία χρόνια δεν λειτουργούν στο Νοσοκομείο και δεν υπάρχει δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης χρόνιων παθήσεων.

Η χειρουργική κλινική με τέσσερεις (προβλέπονται 6) γιατρούς και κανέναν ειδικευόμενο μετά βίας καλύπτει τις εφημερίες και συχνά εφημερεύει ένας χειρουργός για τμήμα επειγόντων, κλινική και επείγοντα χειρουργεία(!). Τα δε τακτικά χειρουργεία έχουν αναμονή 8-12 μήνες.Παρόλα αυτά έχουν τη δυνατότητα οι χειρουργοί να δουλέψουν και ως ιδιώτες στον… ελεύθερο χρόνο τους.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην ορθοπεδική κλινική που έχει μείνει με 4 γιατρούς και με έναν ειδικευόμενο.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών απομένει με δύο γιατρούς και η κατάσταση «μπαλώνεται» με γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας του Νομού με «εντέλλεσθε», αποδυναμώνοντας έτσι τα ήδη υποστελεχωμένα ΚΥ.

Η Ψυχιατρική κλινική έχει μόνο ένα μόνιμο γιατρό.

Μία παιδοψυχίατρος καλύπτει όλη τη Δυτική Κρήτη (Ρέθυμνο και Χανιά). Ταυτόχρονα δεν εξυπηρετούνται παραπομπές στην παιδοψυχιατρική κλινική ΠΑΓΝΗ που έχει μείνει με ένα γιατρό. Για να λειτουργήσει καλούνται ψυχίατροι ενηλίκων να την καλύψουν, ως ένα ακόμα επιστημονικά αβάσιμο και ανορθόδοξο «μπάλωμα».

Λόγω έλλειψης προσωπικού,ο Μαγνητικός τομογράφος εξακολουθεί να μην μπαίνει σε λειτουργία και επιχειρούν να τον λειτουργήσουν με ιδιώτες εις βάρος του δημοσίου και του ασθενούς.

Αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο μας μετακινείται για να καλύψει ανάγκες του Βενιζελείου στο Ηράκλειο και… η ανακύκλωση δεν έχει τέλος.

Ενας νευρολόγος,ένας γαστρεντερολόγος..

Το Νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει λιγοστό και με χρωστούμενα ρεπό και άδειες χρόνων. Οι περισσότερες προσλήψεις που έγιναν αφορούν συμβασιούχους νοσηλευτές που ήδη εργάζονταν χρόνια στο Νοσοκομείο, ενώ ενδεικτικά μόνο από το ΤΕΠ αποχωρούν 9 νοσηλευτές συμβασιούχοι το Δεκέμβριο 2024, χωρίς προοπτική ανανέωσης των συμβάσεών τους .

Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στη φύλαξη και την καθαριότητα είναι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου και με τη λήξη των συμβάσεών τους πρόκειται να απολυθούν και να ανατεθούν οι υπηρεσίες αυτές σε εργολάβους.

Την εικόνα αυτή της κατάρρευσης, που αφορά όλα τα περιφερικά νοσοκομεία της χώρας, τη βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και αντιλαμβάνονται ότι παραμένουν όρθια χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού που έχει απομείνει.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να θεωρεί ότι χαρίζει «χάντρες σε ιθαγενείς» και να μας εμπαίζει, ας δώσει επιτέλους πραγματικά οικονομικά, εργασιακά και επιστημονικά κίνητρα όπως έχουν διαμορφωθεί από το πλαίσιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, ας προκηρύξει το σύνολο των κενών θέσεων ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για να ενισχύσει πραγματικά τη Δημόσια – Δωρεάν Υγεία ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης του ΕΣΥ και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να καταρρεύσει.

Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε:

Συνεχίζουμε ενωμένοι τους αγώνες, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά, για τη διεκδίκηση Δημόσιας και δωρεάν Υγείας με εκσυγχρονισμένο και πλήρως στελεχωμένο ΕΣΥ.

Ήδη κατά τη σύσκεψη των Υγειονομικών Σωματείων και Ενώσεων στο Ηράκλειο αποφασίστηκε Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα αναγγείλει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Διεκδικούμε:

  • Να μην συγχωνευτεί-καταργηθεί κανένα τμήμα, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο νέο «χάρτη υγείας».
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ καιτου ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων και δημιουργία οργανισμών κέντρων υγείας. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝτων κενών θέσεων με κίνητρα και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Όχι στις μετακινήσεις. Όχι στη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.
  • Προσλήψεις προσωπικού για το άνοιγμα των κλειστών και την ανάπτυξη νέων χειρουργικών αιθουσών.
  • Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας.
  • Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά 13 ου -14 ου μισθού. -Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες.
  • Αύξηση χρηματοδότησης της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση πληρωμών ασθενών για περίθαλψη. Κατάργηση κάθε συμμετοχής-πληρωμής σε φάρμακα, πλήρης αποζημίωση όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις ΣΔΙΤ. Όχι στο νέο ΕΣΥ . Όχι σε παραχώρηση καθαριότητας-σίτισης σε εργολάβους.
  • Όχι σε παράδοση διαγνώσεων εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Όχι σε μεταφορά ασθενών από δημόσιεςσε ιδιωτικές κλινικές.
  • Όχι στην κατάργηση και τη συγχώνευση δομών ψυχικής υγείας.
  • Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί