Παρεμβάσεις κλιμακίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε σχολεία του νομού Λασιθίου

Με ευχές για καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αισιοδοξία, με συλλογικό αγώνα για τα όνειρα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για αξιοπρεπή ζωή και για ένα σχολείο σύγχρονο και δωρεάν που πραγματικά θα μορφώνει και θα διαπαιδαγωγεί ισότιμα όλα τα παιδιά, η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ πραγματοποίησε σήμερα παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των αγιασμών σε σχολεία του νομού. Συγκεκριμένα, στελέχη και μέλη της ΚΝΕ επισκέφθηκαν το ΕΠΑΛ και Γενικό Λύκειο Σητείας, το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου και το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας, ενώ μέλη και στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν: το ΕΠΑΛ Νεάπολης, στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας, στο 1ο Δημοτικό Ιεράπετρας, στο 1ο, 2ο. 3ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Σητείας και στο ΕΠΑΛ Σητείας, με επικεφαλής κλιμακίων τους Τσιχλή Μάνο, Φραγκοπούλου Μαρία, Σπηλιαρώτη Γιώργο, Αναγνωστάκη Γιάννη, Συμεωνίδη Σίμο, Μουτάκη Λεωνίδα, Αγγελάκη Μαρία και Βδοκάκη Μανόλη αντίστοιχα, συζητώντας με εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για συσσωρευμένα και εντεινόμενα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης. Στα περισσότερα από αυτά, τα στελέχη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν χαιρετισμό προς τους μαθητές, καθηγητές και γονείς όπου τονίστηκε:

«Το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ανήσυχους και προβληματισμένους τόσο για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται όσο και για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν κάθε λαϊκή οικογένεια. Η καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά είδη, τα χαμηλά εισοδήματα, οι πρόσθετες δυσκολίες διαβίωσης, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ακραία φτώχεια. Την ίδια ώρα πακτωλός «ζεστού» χρήματος, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους (10 δις κέρδη τον τελευταίο χρόνο, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25% στα 2,3 δις, οι ενεργειακοί όμιλοι μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, 7 δις για Νατοϊκούς εξοπλισμούς).

Τα βαρύγδουπα λόγια για την «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου» και την «βελτίωση των σχολείων», ο «ψηφιακός μετασχηματισμός», αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί: συγχωνεύσεις τμημάτων σε 25 μαθητές με 4-5 διαγνώσεις, οι αναστολές λειτουργίας σχολείων, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, η υποστελέχωση σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, η υποχρηματοδότηση της παιδείας, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, το κυνήγι των χορηγών, η παραμέληση των σχολικών κτηρίων. Όλα αυτά δεν είναι τυχαίο αλλά εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης του κεφαλαίου, της ΕΕ και ΟΟΣΑ που βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας ως βαρίδι στη λογική κόστους- οφέλους.

Δεν είναι πολυτέλεια οι 15 μαθητές στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες δυο τάξεις του δημοτικού, οι 20 μαθητές στις υπόλοιπες τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου. Δεν είναι πολυτέλεια να έχει το κάθε παιδί τον εκπαιδευτικό που του αξίζει από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους. Δεν είναι πολυτέλεια τα κατάλληλα, ασφαλή κτήρια, εξοπλισμένα με υλικοτεχνική υποδομή με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους. Δεν είναι πολυτέλεια το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

Αξίζει να παλέψουμε για να πλάσουμε τη νέα γενιά που θα κοιτά ψηλά, θα μάθει να είναι άνθρωπος, να πηγαίνει κόντρα στο άδικο, να διεκδικεί συλλογικά αυτά που της αξίζουν. Να μάθει να εξηγεί τη φύση, την κοινωνία, την ιστορία της με βάση την πραγματική γνώση, την επιστήμη, την αλήθεια κόντρα στην ανακρίβεια και την αποσπασματικότητα που καλλιεργεί το ίδιο το υπουργείο μέσα από τα προγράμματα σπουδών. Αυτή η μάχη είναι αναπόσπαστα δεμένη με το συλλογικό αγώνα όλων των εκπαιδευτικών και των γονιών μέσα από τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, το χτίσιμο μιας γερής συμμαχίας που θα διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στα σχολεία, ώστε να προχωρά με βάση τις δυνατότητες η εκπαιδευτική διαδικασία και η μόρφωση των παιδιών του λαού.»

Στην Ιεράπετρα δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας, με πρωτοβουλία των γονέων και εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας με αφορμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την απαράδεκτη αντιπαιδαγωγική “σαρδελοποίηση” μαθητών και δασκάλων στην τάξη.

Για τον ίδιο λόγο, στη Σητεία, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα 4 δημοτικά της πόλης δημιουργούνται υπεράριθμα τμήματα, ελλιπής και αντιεπιστημονική στελέχωσης της παράλληλης στήριξης, κενά στο βοηθητικό προσωπικό κ.α. σε βάρος των μαθησιακών αναγκών των μαθητών, το απόγευμα στις 18:30 στον προαύλιο χώρο του 4ου δημοτικού καλούν σε κοινή συνέλευση όλοι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Σητείας στο οποίο θα παραβρεθεί και κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί