Λουκέτο στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ: Αποδεικνύεται ξανά πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, η ΥΠΕ και η διοίκηση για την ψυχική υγεία στο νομό


Στο πλευρό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ της οποίας η λειτουργία βρίσκεται στον άερα, τάσσονται ιατρικά σωματεία.

Δείτε επίσης: Λουκέτο βάζει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ

Το ΠΑΓΝΗ δεν έχει ανανεώσει εδώ και δύο μήνες τις συμβάσεις των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Από τις 13 Σεπτεμβρίου θα ανασταλεί η λειτουργία της μονάδας, με κίνδυνο πάνω από 4.000 ασθενείς στον νομό Ηρακλείου να μείνουν αβοήθητοι.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου για την ψυχική υγεία στο νομό

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρεται:

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου για την ψυχική υγεία στο νομό, όταν αφήνουν εδώ και 1 1/2 μήνα απλήρωτους τους εργαζόμενους στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας, μετά από 11 και πλέον χρόνια προσφοράς. Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν την λειτουργία της μονάδας από τις 13/9/2024 εφόσον δεν δεσμευτούν εγγράφως οι αρμόδιοι.

Από τον 4/2024 οι εργαζόμενοι και ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας, κ. Βγόντζας, έχουν προειδοποιήσει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων τους και την απουσία χρηματοδότησης που θα εξασφάλιζε τη συνέχιση λειτουργίας μιας απαραίτητης μονάδας που επισκέπτεται 7 κέντρα υγείας του νομού και εξυπηρετεί πάνω από 4.000 ασθενείς της ενδοχώρας. Το Υπουργείο, η ΥΠΕ και η διοικητική διευθύντρια του ΠΑΓΝΗ είχαν δεσμευτεί ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της μονάδας με παράταση των συμβάσεων μέχρι την προκήρυξη νέας σύμβασης.

Παρά λοιπόν την προσπάθεια να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι αναμένοντας κάποια λύση, η αλήθεια είναι ότι δεν προβλέπεται καμία ανανέωση συμβάσεων για τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους, ενώ η όποια προκήρυξη θέσεων βγει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα απαιτήσει μήνες έως ότου ολοκληρωθεί .

Οι συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας θα είναι τραγικές αφού οι εναπομείναντες δομές ψυχικής υγείας στην πόλη του Ηρακλείου είναι ανεπαρκέστατες λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, χαρακτηριστικά στα εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα ραντεβού!

Συνεπώς η πλειοψηφία των ασθενών αυτών θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις δημόσιες δομές της πόλης με τεράστια αναμονή, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μείνει χωρίς παρακολούθηση, πράγμα καταστροφικό για την πορεία και την πρόγνωση των ασθενών αυτών. Η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους είναι δεδομένη!

Εγκληματική για την ψυχική υγεία είναι η πολιτική τους, που αντιμετωπίζει τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτές ως κόστος και στέλνει τους ψυχικά πάσχοντες, πελάτες στην ιδιωτική υγεία. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κλείσιμο τμήματος, μονάδας ή κλινικής που καλύπτει ανάγκες ασθενών!

-Άμεσα η διοίκηση να δώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας

-Άμεση ανανέωση των συμβάσεων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων και προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας για να στελεχωθεί επαρκώς η κινητή μονάδα, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

-Να περάσει η ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας της μονάδας στο κρατικό Σύστημα Υγείας.

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου: Ζητάμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης των εργαζόμενων ψυχολόγων και ψυχιάτρων της μονάδας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου αναφέρεται:

Η άρνηση της ανανέωσης σύμβασης των εργαζομένων στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ και η επαπειλούμενη παύση λειτουργίας αυτής μας αφορά όλους. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη δράση της επί 11 ½ συναπτά έτη στην επαρχία του Νομού Ηρακλείου και την παροχή υπηρεσιών σε πλέον των 4000 ατόμων με ψυχική νόσο. Δρώντας στις περιοχές ευθύνης της με ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων έχει καταφέρει:

  • Να καλύψει την ανάγκη των κατοίκων της επαρχίας για οργανωμένη αντιμετώπιση και διαχείριση της ψυχικής νόσου, αναλαμβάνοντας περιστατικά ιδιαίτερης βαρύτητας, που χρήζουν λεπτού χειρισμού και απαιτούν τη συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς (κοινωνικούς λειτουργούς, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τμήμα Πρόνοιας του εκάστοτε Δήμου).
  • Να υποστηρίζει τους πάσχοντες από ψυχική νόσο διαχρονικά, με τακτική παρακολούθηση, αυξημένα αντανακλαστικά για τυχόν επιδείνωση, συνεργασία με τους φροντιστές των ασθενών, φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο υποστήριξης.
  •  Να συνεργάζεται με τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού (Κ.Υ. Μοιρών με κάλυψη και περιοχών ευθύνης του Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας, Καστελλίου, Χάρακα, Αρκαλοχωρίου, Άνω Βιάννου, Π.Ι. Χερσονήσου, Π.Ι. Αρχανών), συμπληρώνοντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στην περιφέρεια στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών νοσημάτων από Δημόσιο Φορέα, δηλαδή με δωρεάν πρόσβαση για τους ασθενείς. 
  • Να αναπτύξει την ιδιαίτερη σχέση ιατρού-ασθενή στην ευαίσθητη αυτή μερίδα ασθενών, που το να υποβάλλεται σε αλλαγές και ανακατατάξεις είναι απλά ανήθικο.

Το έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ φέρει μία βαρύτητα και μία ευθύνη. 

Ζητάμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης των εργαζόμενων ψυχολόγων και ψυχιάτρων της μονάδας, ώστε να συνεχίσει το έργο της. Διαμαρτυρόμαστε για την αιφνίδια ενημέρωση λήξης της σύμβασής τους ένα μήνα μετά και ενώ συνέχιζαν την εργασία τους απλήρωτοι και εκτεθειμένοι. Κανένας εργαζόμενος στην υγεία δεν πρέπει να ζει σε εργασιακή ανασφάλεια, ενώ ο κόπος και το έργο τους οφείλουν να αναγνωρίζονται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί