Επιστολή Μπαριτάκη σε Γεωργιάδη: «Άμεση ανάγκη η υπαγωγή του Κ.Υ. Άνω Βιάννου στην κατηγορία των άγονων περιοχών»

Με ζητούμενο την υπαγωγή του Κέντρου Υγείας Άνω Βιάννου στην κατηγορία Α της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ, σε προβληματικές και άγονες περιοχές, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαριτάκης η υπαγωγή του Κ.Υ. στην κατηγορία Α είναι επιτακτική ανάγκη, με δεδομένο πως στο Δήμο Βιάννου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Υγείας, το οποίο μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία, αποτελεί τον μοναδικό φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας της περιοχής. 

Είναι δεδομένο πως η μη υπαγωγή του στην κατηγορία Α θα σημάνει την υποβάθμιση του, με σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία του και φυσικά στην εξυπηρέτηση και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

«Ο Δήμος Βιάννου είναι ο μοναδικός ορεινός και παράλληλα ο πιο απομακρυσμένος Δήμος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αφού απέχει πάνω από 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, με το οποίο συνδέεται με παλαιό και ξεπερασμένο,  αλλά και δύσκολο στην χρήση επαρχιακό οδικό δίκτυο, χωρίς δημόσια υπεραστική συγκοινωνία. 

Περιττό δε να αναφέρουμε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το επίσης πεπαλαιωμένο δημοτικό οδικό δίκτυο, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών του Δήμου από την Άνω Βιάννο, όπου εδρεύει το κέντρο Υγείας, χωρίς βέβαια να καλύπτεται από δημόσια συγκοινωνία. Επίσης οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι κυρίως αγρότες υπερήλικες, οι οποίοι χρειάζονται τακτική ιατρική φροντίδα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βιάννου, που θεωρεί την απόφαση, η οποία πάρθηκε άδικη, γι’ αυτό και ζητά την επανεξέταση του σχετικού αιτήματος, το οποίο και καταθέτει με την επιστολή.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολή είναι το παρακάτω:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα με σκοπό την αντιμετώπιση  της προβληματικής κατάστασης έλλειψης ιατρών – παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για ορισμένες ειδικότητες και περιοχές με στόχο τη διατήρηση και προσέλκυση ιατρικού προσωπικού- η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ4α/οικ.46490/2024 (ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024) «Καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ. Ε. της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α’ 225) και των κατηγοριών τους για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές, ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του ύψους, των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και των προϋποθέσεων χορήγησής του».

Στον  Δήμο  Βιάννου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Υγείας στην Άνω Βιάννο, που μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία, αποτελεί τον μοναδικό φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας του Δήμου μας. Ο Δήμος Βιάννου είναι ο μοναδικός ορεινός και παράλληλα  ο πιο απομακρυσμένος  Δήμος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αφού απέχει πάνω από 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, με το οποίο συνδέεται με παλαιό και ξεπερασμένο,  αλλά και δύσκολο στην χρήση επαρχιακό οδικό δίκτυο, χωρίς δημόσια υπεραστική συγκοινωνία. Περιττό δε να αναφέρουμε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το επίσης πεπαλαιωμένο δημοτικό οδικό δίκτυο, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών του Δήμου από την Άνω Βιάννο, όπου εδρεύει το κέντρο Υγείας, χωρίς βέβαια να καλύπτεται από δημόσια συγκοινωνία. Επίσης οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι κυρίως αγρότες υπερήλικες, οι οποίοι χρειάζονται τακτική ιατρική φροντίδα.

 Στο ΠΔ 73/1987 περί χαρακτηρισμού των περιοχών ως προβληματικών και άγονων, χαρακτηρίζονται περιοχές, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, κριτήρια τα οποία καλύπτονται απόλυτα στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Άνω Βιάννου, αφού αποτελούν την  πραγματικότητα  και την καθημερινότητα για τον Δήμο μας.  Κριτήρια που με βάση αυτά, σε άλλους  ομοειδείς  και γειτονικούς Δήμους, οι αντίστοιχες Δομές Υγείας υπήχθησαν στην κατηγορία  Α της παραπάνω αναφερόμενης ΚΥΑ. 

Κύριε Υπουργέ, 

Θεωρούμε ότι στην εν θέματι Κ.Υ.Α. Γ4α/οικ.46490/2024 (ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024), ο Δήμος Βιάννου εντάχθηκε άδικα, καθώς είμαστε μια ιδιαιτέρα απομακρυσμένη ορεινή περιοχή, από τα αστικά κέντρα της Κρήτης και γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να ενταχθούμε στην κατηγορία Α΄.

Θέλω να εκφράσω την λύπη μου για το γεγονός αυτό και πιστεύω στην εξέταση του αιτήματος μας, προκειμένου να ενταχθούμε με βάση τα κριτήρια που το ΠΔ 73/1987 θέτει ως αξιολόγηση στην κατηγορία Α για την εύρυθμη και συνεχή λειτουργία των Δομών Υγείας και της κάλυψης των θέσεων που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τις ενέργειες σας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί