“Αν περιμένει πάντως η κυβέρνηση να «κοπάσουν» οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών να αλλάξει πλευρό…

ΔΗΛΩΣΗ Δ ΒΡΥΣΑΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΓΝΗ ΜΕΛΟΥΣ ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας μας «γάνωσαν» το κεφάλι με το πρόγραμμα των «δωρεάν» απογευματινών χειρουργείων, χρησιμοποιώντας το προπαγανδιστικά για να αποδεχθεί ο λαός το νόμιμο φακελάκι των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ο Αδ. Γεωργιάδης πέρασε σήμερα στο «ψητό» και το ξεφούρνισε: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των υποτίθεται «δωρεάν» χειρουργείων θα αξιοποιηθεί για να φέρει περισσότερη πελατεία και κέρδη στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα των 37.000 «δωρεάν» απογευματινών χειρουργείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. 

Επικαλούμενος τον «αυξημένο όγκο» αυτών των χειρουργείων, στην πραγματικότητα το γεγονός πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των τεράστιων κενών σε υγειονομικούς και σε υποδομές -άρα των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει η πολιτική που εφαρμόζεται- δήλωσε πως «τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους», αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», είπε.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, που αποτελεί ένα ακόμη «δώρο» στους κλινικάρχες, έρχεται να δέσει με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούν την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Επιβεβαιώνει, δε, τον ίδιο τον χαρακτήρα του διαβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αξιοποιηθεί για ακόμη μια φορά για να αυξήσει τα αμύθητα κέρδη των ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση της Υγείας. 

Έτσι, η κυβέρνηση και η ΕΕ φρόντισαν να βρουν λεφτά για να εξασφαλίσουν περισσότερη πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και τελικά να επιβάλουν συνολικά τον θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αλλά …δεν βρίσκουν για να ανοίξουν τις εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής της ντροπής,να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.στην κινητή μονάδα ψυχικής υγειας να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι

Από το 2025 θα εφαρμοστεί παντού το σύστημα DRG και τα νοσοκομεία «θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν.  Δηλαδή πρακτικά τα νοσοκομεία που εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν θα έχουν το παραγόμενο έργο θα τεθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό Πρόκειται για ένα σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (Diagnostic Related Groups), που ομαδοποιεί τους ασθενείς με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά και τις δαπάνες που απαιτούνται στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους.

Εάν ένας ασθενής με συγκεκριμένη πάθηση ή συνδυασμό παθήσεων νοσηλευτεί σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, θα «κοστίζει» το ίδιο η νοσηλεία του. Επομένως, όλες οι ιατρικές πράξεις θα γίνονται με βάση την λογική του «κόστους – οφέλους», ενώ τα νοσοκομεία θα αξιολογούνται και επομένως θα χρηματοδοτούνται αντίστοιχα με βάση προσδιορισμένους οικονομικούς δείκτες!

Αν περιμένει πάντως η κυβέρνηση να «κοπάσουν» οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των σωματείων έχει επιλογή: Να αλλάξει πλευρό…

Λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε “χλωρό κλαρί”».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΥΣΑΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί