Λουκέτο βάζει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ

Στη βουλή η επιστολή των μελών της

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ κρούουν μέσω επιστολής τους μέλη της Μονάδας, καθώς η λειτουργία της βρίσκεται στον άερα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, το ΠΑΓΝΗ δεν έχει ανανεώσει εδώ και δύο μήνες τις συμβάσεις των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Από τις 13 Σεπτεμβρίου θα ανασταλεί η λειτουργία της μονάδας, με κίνδυνο πάνω από 4.000 ασθενείς στον νομό Ηρακλείου να μείνουν αβοήθητοι.

Η σχετική επιστολή

Με λύπη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας ν. Ηρακλείου, για μία ακόμα φορά βρίσκεται στον αέρα και οι εργαζόμενοι αλλά και οι ωφελούμενοι (>4000 ασθενείς στον νομό) είναι στο ίδιο έργο θεατές. Από τις 24/4/2024 με πρωτοβουλία του επιστημονικά υπεύθυνου της κινητής μονάδας, καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Βγόντζα, είχαν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνία με τους αρμόδιους σε 7η ΥΠΕ και υπουργείο υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη λειτουργία της μονάδας μετά την λήξη των συμβάσεων μας στις 31/7/2024. Υπήρχε η προφορική δέσμευση της διοικητικής διοικήτριας του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιανναδάκη ότι μέχρι να γίνει προκήρυξη για την νέα σύμβαση θα παίρναμε παράταση, προκειμένου να μην σταματήσει η λειτουργία της μονάδας.

Σε επικοινωνία με το Γραφείο Προσωπικού του ΠΑΓΝΗ στις 30/8/2024 προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς θα προχωρήσουμε στην έκδοση των τιμολογίων για την εξόφληση του μήνα Αυγούστου, με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποπληρωμή μας και μας ζητήθηκε να ακυρώσουμε τα τιμολόγια.

Η ίδια κατάσταση είχε προκύψει προ έτους όταν και πάλι οι 5 εργαζόμενοι της μονάδας, ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη και εργάστηκαν χωρίς αποζημίωση για ένα μήνα (10/2023), οπότε και αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία της κινητής μονάδας μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων. Η επανάληψη του ίδιου έργου και η διάψευση των συνεχών διαβεβαιώσεων των αρμοδίων μας οδηγεί στην σκέψη ότι πρόκειται περί εμπαιγμού τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς τους ωφελούμενους και τις οικογένειες του. Ενώ οι ανάγκες της ψυχικής υγείας διαρκώς διογκώνονται, το υπουργείο αντί να στελεχώσει, κλείνει τις δομές.

Η κατάσταση αυτή της συνεχούς ομηρίας, μας προκαλεί αγανάκτηση και ζητούμε την γραπτή δέσμευση της παράτασης των συμβάσεων μας μέχρι την υπογραφή νέων, εντός μίας εβδομάδας, διαφορετικά από 13/9/2024 θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε την λειτουργία της μονάδας.

Είναι ανάγκη να δοθεί μια οριστική και μόνιμη πλέον λύση για την αδιάλειπτη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου, ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση στη φροντίδα των ανθρώπων που εξυπηρετεί.

Τα μέλη της Κινητής Μονάδας

Αναστασάκη Μαρία, Ψυχίατρος

Ζωγραφάκη Αυγή, Ψυχίατρος

Γαλανοπούλου Βασιλική, Ψυχολόγος

Δασκαλάκη Μαρία, Ψυχολόγος

Χατζηορφανός Βασίλης, Ψυχολόγος

Ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ για κλείσιμο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας: «Η σιωπή και η αδράνεια Διοίκησης και Υπουργείου είναι εκκωφαντική»

Τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, εκφράζουν μέσω επιστολής τους οι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η συνεισφορά της Κινητής Μονάδας στη στενή παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών που βρίσκονται στην ενδοχώρα είναι σημαντικότατη και έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την πρόληψη υποτροπών, τη μείωση των νοσηλειών και την εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου ασθενών από όλο το Νομό του Ηρακλείου, οι οποίοι θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν από τα ήδη υπερφορτωμένα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εκφραζουν παράλληλα τη βεβαιότητά τους ότι η παύση της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας θα έχει δραματικές συνέπειες για την παρεχόμενη φροντίδα και υποστήριξη των χιλιάδων ασθενών που εξυπηρετούνται.

“Η σιωπή και η αδράνεια τόσο της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ, όσο και του Υπουργείου είναι εκκωφαντική”, επισημαίνουν οι ειδικευόμενοι, ζητώντας απαντήσεις για ποιον λόγο η λειτουργία της υπηρεσίας αντιμετωπίζεται με τόση αδιαφορία.

Η επιστολή των ειδικευόμενων Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ

Οι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠαΓΝΗ. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, παρά την προσπάθεια του Επιστημονικά Υπεύθυνου, Καθηγητή Ψυχιατρικής κου Βγόντζα, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Κινητής Μονάδας, της οποίας η σύμβαση λειτουργίας ανανεώθηκε προ έτους για 8 μήνες, οι ιθύνοντες δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες κατά το προηγούμενο διάστημα. Συνέπεια αυτού, είναι η Κινητή Μονάδα να λειτουργεί κατά το μήνα Αύγουστο με απλήρωτους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαίως προειδοποιούν με διακοπή της λειτουργίας της. 

Ως ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μας, έχουμε διαπιστώσει τη σημαντικότατη συνεισφορά της Κινητής Μονάδας στη στενή παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών μας που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Η εκπαίδευση μας στο πλαίσιο της Κινητής Μονάδας αποτέλεσε ένα εξαιρετικά χρήσιμο παράδειγμα ως προς την πολυκλαδική και απαρτιωμένη αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων. Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την πρόληψη υποτροπών, τη μείωση των νοσηλειών και την εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου ασθενών από όλο το Νομό του Ηρακλείου, οι οποίοι θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν από τα ήδη υπερφορτωμένα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής του ΠαΓΝΗ. Βάσει των παραπάνω, είμαστε βέβαιοι ότι η παύση της λειτουργίας της θα έχει δραματικές συνέπειες για την παρεχόμενη φροντίδα και υποστήριξη των χιλιάδων ασθενών που εξυπηρετούνται.

Για όλα τα παραπάνω, η σιωπή και η αδράνεια τόσο της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ, όσο και του Υπουργείου είναι εκκωφαντική. Στο σημείο όμως αυτό, απαιτούνται απαντήσεις. Για ποιο λόγο η λειτουργία της υπηρεσίας αυτής αντιμετωπίζεται με τόση αδιαφορία; Ποιος ευθύνεται για τη μη διασφάλιση της συνέχισης της;  Που θα απορροφηθούν οι 4000 ασθενείς που παρακολουθούνται από την Κινητή Μονάδα εάν παύσει η λειτουργία της; Ζητάμε απαντήσεις και έργα σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά!

Οι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής ΠαΓΝΗ

Αληγιζάκη Μαρίνα                        

Γανιάρης Ανδρόνικος

Διακάκη Καλλιόπη

Καρκανάκη Τζωρτζίνα

Κώτης Γιάννης

Μηλιαράς Απόστολος

Φανίδη Ηλιάνα

Φραδέλου Μάειρα

Χαλκιαδάκη Κατερίνα

Δήμος Αρχανών Αστερουσίων: Το λουκέτο στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΠΑΓΝΗ θα φέρει σοβαρά προβλήματα στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Δήμου

Την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ και της άμεσης διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού τονίζουν μέσω επιστολής τους ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων και οι κοινωνικές του υπηρεσίες.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους συνεργάζονται άψογα με την Κινητή Μονάδα από το 2013 και τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής είναι εξαιρετικά επωφελή για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα και νοσήματα, ενώ τονίζουν ότι ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της, έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον ευαίσθητο αυτό τομέα καθώς θα υπάρξουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Δήμου.

Η επιστολή του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων

Ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων και οι κοινωνικές του υπηρεσίες τονίζουν την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ και της άμεσης διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνεργαζόμαστε άψογα με την Κινητή Μονάδα από το 2013 και τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής είναι εξαιρετικά επωφελή για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα και νοσήματα. Ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας, έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον ευαίσθητο αυτό τομέα καθώς θα υπάρξουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Δήμου μας.

Καλούνται λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν λύση στα ζητήματα χρηματοδότησης της Κινητής Μονάδας τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και να διασφαλίσουν τους όρους παραμονής της στον Δήμο μας και στις άλλες περιοχές του νομού μας.

Στη βουλή η επιστολή των εργαζόμενων

Στη Βουλή μεταφέρει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης την κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠαΓΝΗ, καταθέτοντας ως Αναφορά την σχετική επιστολή των μελών της, προς τον Υπουργό Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί