Επιτροπή Καταστατικού ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς το όνομα «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» η εισήγηση – Παραμένει το όριο τριών θητειών για τους βουλευτές

Στις 6 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίαζε από το απόγευμα της Πέμπτης.

Αξιοσημείωτο είναι πως τελικά δεν πέρασαν στην εισήγηση της Επιτροπής όλες οι ριζικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες ώρες πρότεινε να υπάρχει ανώτατο όριο τεσσάρων θητειών ανά βουλευτή. Με απλά λόγια άλλαξε την πρότασή του για ανώτατο όριο τριών θητειών ανά βουλευτή σε κάθε περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, αποφασίστηκε στην εισήγηση της Επιτροπής να παραμείνει ο περιορισμός όπως ισχύει μέχρι τώρα. Βουλευτές τους οποίους αφορά αυτός ο περιορισμός διαφώνησαν με αυτή την πρόταση.

Κατ’ αρχάς αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή, στον προσυνεδριακό διάλογο και στο Συνέδριο να συζητηθεί η αλλαγή για το όνομα του κόμματος, όμως, στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόταση Κασσελάκη για το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς».

Αποφασίστηκε να παραμείνει η Πολιτική Γραμματεία αλλά με λιγότερα μέλη.

Οι Ρήγας – Κασιμάτη πρότειναν να δημιουργηθεί μια Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο Στέφανος Κασσελάκης, το προεδρείο της ΚΟ, οι γραμματείς και αιρετά μέλη. Το Όργανο θα αποτελείται από 23 μέλη.

Το όνομα της Κεντρικής Επιτροπής παραμένει το ίδιο, τα μέλη θα είναι 201 και θα εκλέγονται όλα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει να ονομαστεί Εθνική Επιτροπή, να έχει 151 μέλη και να συμμετέχουν ex officio οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

Επίσης, τελικά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου ουσιαστικά μία πενταμελής και μία επταμελής ομάδα, θα παίρνει αποφάσεις χωρίς να ζητάται η απόφαση των άλλων Οργάνων (πχ της ΚΕ για τον Σπίρτζη).

Οι νομαρχιακές επιτροπές, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια τα οποία θα αποτελούνται από τους συντονιστές των Οργανώσεων Μελών. Επίσης, συγκροτούνται περιφερειακές επιτροπές.

Το κείμενο της εισήγησης θα μοιραστεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει της αυριανής συνεδρίασης. Βεβαίως όλα αυτά αποτελούν την εισήγηση της Επιτροπής και δεν είναι δεσμευτικά για το τι θα αποφασιστεί τελικά στο Καταστατικό Συνέδριο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί