Στέφανος Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ρευστοποιείται

Υπάρχουν δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την προοδευτική παράταξη και την προσπάθειά της να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης στο καθεστώς Μητσοτάκη. Το ένα είναι η διεκδίκηση της πολιτικής ηγεμονίας μέσα από τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Το άλλο προϋποθέτει τη ρευστοποίηση των υφιστάμενων σχηματισμών (ΣΥΡΖΑ και ΠΑΣΟΚ) και τη συγκρότηση υπό μίας νέας (άγνωστης επί του παρόντος) ηγεσίας ενός νέου μορφώματος.

Τέσσερις άξονες

Επί του διλήμματος αυτού τοποθετήθηκε για άλλη μία φορά ο Στέφανος Κασσελάκης. Και με μεγάλη σαφήνεια απέρριψε το δεύτερο σχέδιο, επιλέγοντας το πρώτο. Μιλώντας, μάλιστα, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, έθεσε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής του το επόμενο διάστημα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της διεξαγωγής του Καταστατικού Συνεδρίου:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ρευστοποιείται.

– Ο Στ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος όλου του ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

– Στην πορεία προς το Συνέδριο θα διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξουσίας.

Οχι στα «νεφελώματα»

Με τις παρεμβάσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε για άλλη μία φορά τα σενάρια αποδυνάμωσης των υφιστάμενων προοδευτικών κομμάτων και διάχυσής τους σε έναν νέο πολιτικό φορέα. Μίλησε για τον «πλήρως απαξιωμένο» ΣΥΡΙΖΑ και για το «οργανωμένο σχέδιο» προκειμένου «να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί μέσα σε υπό κατασκευή νέους σχηματισμούς. «Είμαι πρόεδρος όλων. Όχι μίας φράξιας» τόνισε και υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το Συνέδριο ώστε να μην μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή. Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται».

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει όταν επιχειρείται να επιβληθεί η εφαρμογή δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων ταυτόχρονα. Όμως, κατά την αντίληψη του Στ. Κασσελάκη, δεν μπορεί ένα κόμμα να εφαρμόζει δύο πολιτικά σχέδια ταυτόχρονα ούτε μπορεί ένα κόμμα να στρέφεται εναντίον του εαυτού του, της ύπαρξής του, εργαζόμενο για την πολιτική του αυτοκτονία.

Το μάθημα από το ΠΑΣΟΚ

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν πως όλα τα κόμματα έχουν μια στοιχειώδη αυτοπροστασία. Όλοι, μα όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι αγωνίζονται για το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Παύλος Γερουλάνος στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής (σελ. 11) μιλά για «ενιαίο προοδευτικό πόλο με κυρίαρχο το ΠΑΣΟΚ». Γενικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά είναι αποδεκτή μόνο υπό όρους ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ, και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Διότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και εκείνοι που εργάζονται για να το στείλουν στην αγκαλιά του Μητσοτάκη με το «όραμα» της κυβερνησιμότητας…

Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Κασσελάκης δείχνει ότι θέλει να ξεκαθαρίσει η θολή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτησε από την εσωκομματική αντιπολίτευση: «Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ; Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους “Μεγάλης Κεντροαριστεράς”; Να το αποφασίσουν τώρα. Με αξιοπρέπεια. Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια». Και την επομένη, όχι τυχαία, έκανε λόγο για «ίντριγκα» και «Διαπλοκή», συνδέοντάς τα με τα σενάρια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ «σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή».

Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι επιδιώκει την ισχυροποίηση του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή» ανέφερε και έθεσε τον μείζονα πολιτικό στόχο: την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα» ζήτησε και προχώρησε σε μία παρατήρηση με ουσία: «Παρ’ όλες τις τεράστιες εσωκομματικές προσπάθειες απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα έναν φοβάται επειδή δεν τον ελέγχει: τον δικό σας, τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ». Τα παραπάνω σηματοδοτούν τον τρίτο άξονα των πρωτοβουλιών Κασσελάκη. Και πάνε χέρι-χέρι με την απόφασή του ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο δίμηνο να έχει κατασταλάξει στις βασικές κυβερνητικές του επιλογές. «Στην πορεία προς το Συνέδριο το κόμμα θα είναι ακόμα ισχυρότερο και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξουσίας» διαβεβαίωσε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα εσωκομματικά των κομμάτων. Σε αυτά ρίχνουν μια ματιά για να έχουν την εικόνα. Αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι να έχουν έναν άνθρωπο στον οποίο να εμπιστευθούν την ηγεσία της χώρας. Να ξέρουν ότι θα δουλέψει γι’ αυτούς, ακόμα και αν κάνει λάθη, και να ξέρουν ότι γνωρίζει πού πρέπει να πάει το καράβι. Η συνεχιζόμενη πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την ανικανότητα και την κυνικότητα δημιουργεί πολιτικό κενό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί