Δε θα μείνει δένδρο στο Ηράκλειο – Παρελθόν και το ιστορικό πεύκο έξω από το ΕΚΗ…- Ο δήμος δηλώνει ότι θα αντικατασταθεί

Ένα από τα ιστορικά δέντρα του Ηρακλείου, το πεύκο έξω από το ΕΚΗ δεν υπάρχει πλέον… Ο δήμος Ηρακλείου αντί να μπορέσει να σώσει ένα ακόμα πεύκο δεκάδων ετών, το έκοψε για να μην πέσει…

Στον χώρο βρέθηκαν πολίτες που έχουν ήδη μηνύσει το δήμο για τις κοπές δέντρων και επιχείρησαν να σταματήσουν τη διαδικασία.

Τελικά το δέντρο κόπηκε με το δήμο να υπόσχεται ότι θα αντικατασταθεί.

Η ανακοίνωση του δήμου

Ένα νέο δέντρο θα φυτευτεί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (video)

Αναγκαία η απομάκρυνση του παλιού δέντρου που είχε πάρει επικίνδυνη κλίση και είχε αρχίσει να σαπίζει – Πρόλαβε τα χειρότερα ο Δήμος Ηρακλείου

Ένα νέο δέντρο θα φυτευτεί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην λ. Δημοκρατίας, έπειτα από την αναγκαστική απομάκρυνση του πεύκου που είχε πάρει επικίνδυνη κλίση από την βάση του – ήταν σχεδόν παράλληλο με το έδαφος – με τον κορμό του να έχει αρχίσει να σαπίζει.

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου πρόλαβε τα χειρότερα και υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεπιστημονικής Επιτροπής, καθώς και την προβλεπόμενη, απολύτως νόμιμη διαδικασία εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, απομάκρυνε το επικίνδυνο πεύκο το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου. Στο σημείο βρέθηκε έπειτα από καταγγελίες πολιτών και η ΕΛΑΣ με την Εισαγγελέα Υπηρεσίας, η οποία, αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έδωσε την έγκριση για να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία απομάκρυνσης.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νίκος Γιαλιτάκης, ο οποίος ήταν από νωρίς το πρωί στην λ. Δημοκρατίας, εξέφρασε την λύπη της Δημοτικής Αρχής για κάθε αναγκαστική απομάκρυνση δέντρου και τόνισε την ακλόνητη βούλησή για ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη με αναλογία 1 απομάκρυνση, 4 νέες φυτεύσεις, επισημαίνοντας: «Πάγια και σταθερή προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ποσοτική και ποιοτική αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπουν τις κοπές των επικίνδυνων δέντρων συνοδεύονται από αντισταθμιστικές φυτεύσεις. Συγκεκριμένα, για το σημείο που βρισκόμαστε, θα υπάρξει νέα φύτευση δέντρου, υγειούς, έτσι ώστε να το απολαμβάνουν οι δημότες. Επίσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, πρόσφατα, η Δημοτική μας Αρχή ήταν αυτή που, μέσα στην κανονιστική πράξη των τομών των δρόμων που πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός των άλλων, προβλέπει και την προστασία τους, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν το ριζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την υγεία ενός δέντρου. Άρα, όχι μόνο προστατεύουμε τα δέντρα, αλλά πρωτοπορούμε και σε αυτόν τον τομέα.».

Στο σημείο των εργασιών βρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Μανόλης Χαιρέτης, η γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη και στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί