«ΡΙΤΑ» στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης του «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024, «ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

Το «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 συναντά τη σύγχρονη γυναίκα σε μια γιορτή πολιτισμού και ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, εμπνέοντας την επόμενη γενιά καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων. Φέτος για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης διοργανώνεται η παράλληλη δράση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», η οποία ξεκίνησε εχθές με τη συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα «Ρεζιτάλ – Ιστορίες για την ψυχή» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου με τη θεατρική παράσταση «ΦΥΛΑΧΤΟ» του Ρομπέρτο Μπολάνιο στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η Περιφέρεια Κρήτης εντάσσοντας στο «Φεστιβάλ Κρήτης» τη δράση που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, με τίτλο «Οι γυναίκες συναντούν το Φεστιβάλ Κρήτης», επιδιώκει να επανασυστήσει τη γυναίκα, ως σύμβολο δημιουργικότητας, ενσυναίσθησης και αποφασιστικότητας που γράφει τη δική της ιστορία στις τέχνες και τον πολιτισμό, προσβλέποντας στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού ρόλου των γυναικών στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η παράλληλη δράση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Γενική Γραμματεία Ισότητας, και το Υπουργείο Πολιτισμού και υλοποιείται με την υποστήριξη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης.

Η παράσταση Ρίτα

Στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης του «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», πρόκειται να παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «ΡΙΤΑ», αύριο 23 Αυγούστου 2024 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρχανών στις 9:00μ.μ. στις 25 Αυγούστου 2024 στο Ενετικό Φρούριο Φορτέτσας στο Ρέθυμνο, στις 9:00μ.μ. με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ταυτότητα παράστασης:

Θα σκότωνες κάποιον που αγαπάς;

Ο υπότιτλος που χρησιμοποίησε η Καταλανή συγγραφέας στο πρώτο ανέβασμα του έργου της «ΡΙΤΑ» συμπυκνώνει τα ζητήματα που διαπραγματεύεται. Άραγε ο θάνατος μπορεί να είναι επιλογή; Ποιος αποφασίζει για το πόσο ή εάν θα έπρεπε κάποιος να υπομένει τη ζωή χωρίς αξιοπρέπεια;

Η Ρίτα είναι ένα έργο για τη δυσκολία του να «αφήσουμε να φύγουν» όσοι αγαπάμε.

Μέσα από τη σχέση δύο αδερφών, του Τόνι και της Στέλλας, ξεδιπλώνονται διαφορετικές στάσεις ζωής απέναντι στα μεγάλα ερωτήματα.

Φόβοι και ελπίδες, μυστικά και ψέματα, συνθέτουν ένα τρυφερό έργο γεμάτο ανατροπές.

Μια μαύρη κωμωδία για το μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη.

Ο Τόνι επιλέγει πάντα τον πιο σύντομο δρόμο, η Στέλλα δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Όταν ο κτηνίατρος συμβουλεύει τον Τόνι να κάνει ευθανασία στην αγαπημένη του σκυλίτσα, τη Ρίτα, η σιγουριά του εξανεμίζεται. Αντίθετα, η Στέλλα έχει ξεκάθαρη γνώμη για το ποια απόφαση πρέπει να παρθεί. Όταν όμως ο Τόνι θέτει το ίδιο θέμα για τη μητέρα τους, τη Ρίτα, που υποφέρει από ανίατη αρρώστια, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

H παράσταση ανεβαίνει στις 9 Οκτωβρίου 2024 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου και θα παίζεται ως τις 12 Ιανουαρίου 2025.

Μαρία Χατζηεμμανουήλ, μετάφραση

Ρηνιώ Κυριαζή, σκηνοθεσία

Λίνα Ζάχαρη, μουσική σύνθεση

Νεκταρία Ηλιάκη, σκηνογραφία

Στέβη Κουτσοθανάση, φωτισμοί

Γιάννα Φώτου, φωτογραφίες

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Ιφιγένεια Καραμήτρου

Γιώργος Καφετζόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί