Κάτοικοι Αηδονοχωρίου: Ζητούν ουσιαστικό λόγο στη χάραξη του δρόμου Αστυράκι – Καμαριώτη – Ανώγεια

 Να έχει πλήρη ενημέρωση για τη μελέτη χάραξης του δρόμου  « Αστυράκι – Καμαριώτη – Ανώγεια» και στη συνέχεια λόγο για το έργο ζητά με επιστολή προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός  Σύλλογος  Αηδονοχωρίου  Μαλεβιζίου.

Σε επιστολή που απέστειλε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει:

 Προς :  Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

                   Δήμου Μαλεβιζίου

Το Αηδονοχώρι αποτελεί Κοινότητα του ορεινού Μαλεβιζίου. Μέχρι και την δεκαετία του 1980 διατηρούσε δημοτικό σχολείο, παραγωγικό ενεργό δυναμικό και ήταν ένα όμορφο –μικρό αλλά δυναμικό- οικιστικό περιβάλλον. Σήμερα, ακολουθώντας την τάση της υπαίθρου έχει περιοριστεί ο πληθυσμός του, διατηρώντας όμως όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (γεωμορφολογικά, ιστορικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά). Είναι άλλωστε γεγονός ότι από τα 7 δημοτικά σχολεία των πρώην κοινοτήτων του ορεινού Μαλεβιζίου, πλέον λειτουργεί μόλις ένα. 

Στις 15/07/24 συντοπίτης μας δέχτηκε τηλεφώνημα από τοπογράφο μηχανικό ζητώντας του ραντεβού προκειμένου να εισέλθει σε περιφραγμένο χώρο εξοχικής κατοικίας ώστε να καταγράψει την κατοικία του και τον περιβάλλοντα χώρο για τις ανάγκες δημιουργίας δρόμου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά στις  24/07/24 παρουσία του προέδρου της Κοινότητας. Τότε ο μηχανικός τους  ενημέρωσε ότι το γραφείο του  έχει αναλάβει την αποτύπωση των ιδιοκτησιών εντός απαλλοτριωτέας ζώνης για το σχεδιασμό του νέου δρόμου «Αστυράκι- Καμαριώτη – Ανώγεια». Κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση ο μηχανικός κατέγραψε την ιδιοκτησία, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους και σε δεύτερο χρόνο απέστειλε  το χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης.

Την Πέμπτη 08/08/24, δύο μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και ο πρόεδρος της κοινότητας επισκέφτηκαν την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου υπήρξε σύντομη ενημέρωση από τον γενικό διευθυντή. Από την συνάντηση αυτή προέκυψε ότι υπήρχαν τέσσερεις (4) υποψήφιες  προτάσεις για την διαδρομή αυτή του νέου δρόμου. Όταν τέθηκε το ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πρόταση από τις 4, η απάντηση ήταν, εκτός των άλλων τεχνικών  προδιαγραφών, ότι ο ορεινός όγκος του βουνού Αγρανίτα θα λειτουργούσε ως ηχείο και θα ενοχλούσε ο θόρυβος των αυτοκινήτων τους κατοίκους του χωριού Αστυράκι, το οποίο  βρίσκεται σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων, πράγμα που μας χαροποίησε γιατί πιστέψαμε ότι η ηχορύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην κατασκευή αυτού του έργου.  Η χάραξη του νέου δρόμου όμως περνάει μπροστά ακριβώς από το Πάνω Μετόχι χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η παραπάνω ηχορύπανση.  

(Στο σημείο αυτό θα θέλαμε  να σας ενημερώσουμε ότι για το Πάνω Μετόχι έχουν ήδη ενδιαφερθεί δύο  εταιρείες για την τουριστική αξιοποίηση του).

Σε άλλη παρατήρηση δε, αν θα ήταν σωστό να δουν τα χωματουργικά μηχανήματα στις αυλές των σπιτιών τους οι κάτοικοι του Αηδονοχωρίου αίφνης ένα πρωινό χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση,  η απόκριση που δόθηκε από τον υπεύθυνο ήταν ότι δεν έχει καμία ευθύνη να τους ενημερώσει. Μετά από αυτή την απάντηση βέβαια, ήταν περιττό να ρωτήσουμε αν ήταν ενημερωμένος  και αν είχε συμφωνήσει ο Δήμος μας για τέτοιας σημασίας και έκτασης παρεμβάσεις, στα όρια του οποίου υπάγεται η κοινότητά μας.  Τέλος, αναφορικά με τις επιπτώσεις του δρόμου τόσο στους κατοίκους, όσο και στην ομαλή λειτουργία του χωριού και των βιοτόπων του, ο ίδιος υποστήριξε ότι το χωριό έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και όλα αυτά είναι μικρής σημασίας.….

Επίσης από τον χάρτη που δείχνει την χάραξη του νέου δρόμου, προκύπτει ότι η δημιουργία του , επηρεάζει:

  1. Την περιοχή στην οποία θα μπορούσε να γίνει η μελλοντική ανάπτυξη της Κοινότητας Είναι το τμήμα που έχουν κτιστεί ήδη 5 κατοικίες (κύριες και εξοχικές),  τις οποίες επηρεάζει λόγω απαλλοτρίωσης προφανώς τμήματος αυτών, ηχορύπανση κλπ , αλλά είναι και το τμήμα που θα μπορούσαν να κτιστούν νέες κατοικίες λόγω βατότητας του τοπίου, υφιστάμενου δικτύου Ηλεκτρικής ενέργειας και Ύδρευσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο σχεδιαζόμενος δρόμος θα ήταν σαν να περνούσε μέσα από την Κοινότητα.
  2. τις 2 από τις 3 πηγές υδροληψίας του χωριού,  χάρη στις οποίες στηριζόταν η ύπαρξη του χωριού παλιότερα.  
  3. Επιπρόσθετα, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη  στον 1 από τους 3 οικισμούς όπως προαναφέραμε καθώς και καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου με σοβαρές επιπτώσεις και στον πρωτογενή τομέα αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Ως πολιτιστικός σύλλογος Αηδονοχωρίου δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την χάραξη και κατασκευή του νέου δρόμου, αντιθέτως πιστεύομε ότι είναι ένα έργο μοχλός για την ανάπτυξη της Κοινότητας μας αλλά και ολόκληρου του ορεινού Μαλεβιζίου, όμως με την προϋπόθεση και τον σεβασμό

 α) στα γεωμορφολογικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του χωριού μας,

 β) στον θεσμό της κοινωνικής διαβούλευσης,

 γ) στην διαφάνεια , δηλαδή όποια επιλογή προκύψει να προέρχεται από διαδικασίες που έγιναν στο φως της μέρας και όχι από τη δράση άγνωστων επιτροπών και παραγόντων και μηχανισμών 

και δ) στις δημοκρατικές αρχές και αξίες 

Κατόπιν αυτών, αιτούμαστε από το Δ.Σ. και την Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου την παρέμβαση τους  προς την περιφέρεια Κρήτης για

α) την άμεση τροποποίηση της μελέτης χάραξης σε σχέση με τον δρόμο που αφορά το χωριό μας,

β) την ακύρωση σε οτιδήποτε έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα ερήμην της κοινωνίας 

γ)  την έναρξη κοινωνικού διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς.

δ) την προστασία κατοικιών διασφαλίζοντας απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από αυτές.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί