Το μονοκομματικό καθεστώς Μητσοτάκη ΑΕ…

Του Γιώργου Δημητρίου

Η ρευστοποίηση των πολιτικών κομμάτων συνεχίζεται μέσα από τηλεοπτικές συχνότητες  που έχουν πίσω τους θυγατρικά κρατικοδίαιτα ολιγοπώλια. Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε  έξι κόμματα που θα κινούνται μεταξύ του 12% και του 18%. 

Αυτή είναι η Δημοκρατία των ΄΄Παρόχων ΄΄. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο  London School of Economics, από τις Ελληνίδες Σοφία Βασιλοπούλου και Δάφνη  Χαλκιοπούλου, αναφέρονται εκτενώς στην πατρωνία και καρτελοποίηση της αγοράς. 

https://blogs.lse.ac.uk As long as cartelization, patronage, and corruption ,7/03/2012. Σας την καταθέτω επί λέξει χωρίς σχόλιο τον τίτλο : 

<< Οσο η καρτελοποίηση της χώρας , η πατρωνία και η διαφθορά κυριαρχούν στην Ελληνική  πολιτική σκηνή και στην οικονομία τόσο όλες οι μεταρρυθμίσεις θα είναι καταδικασμένες σε  αποτυχία >> 

Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ 

Ο Michael E. Porter, που μικρή αξία έχει… μπροστά στους πολιτικούς ογκόλιθους Χατζηδάκη και Αδωνι, σε μελέτη του παρομοίασε αυτή την πατρωνία και καρτελοποίηση με ένα <<  Παροιμιώδη Βάλτο >> που έχει καταργήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Πρόκειται για μία <<Αυτορυθμιζόμενη Βιομηχανική πατρωνία>>, ένα σύστημα που  περιορίζει τον υγιή ανταγωνισμό για να προωθεί τη συνεχόμενη ανάπτυξη του κέρδους και  πολιτικής δύναμης μιάς μικρής ομάδας η οποία ολοφάνερα καταφέρεται εναντίον του  δημοσίου συμφέροντος. (πχ.ενέργεια,ΜΜΕ,κλπ) 

Για να επιβιώσουν αυτά τα ΄΄κλεπτοκρατικά΄΄συστήματα θα πρέπει διαρκώς να  παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα – παραγωγικότητα της οικονομίας. (όπως και στη  χώρα μας). Σημάδια του συστήματος φαίνονται πολύ έντονα όταν το σύστημα αποτυγχάνει  να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και τις δημόσιες υποδομές της χώρας. (ο Μητσοτάκης κατεδαφίζει) 

Διαβάστε παρακαλώ, https://news.harvard. edu ,Political Failure in Business Lens.. Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΙΜΟΥ. 

Ο Μητσοτάκης,όχι μόνο δεν απελευθέρωσε ούτε ένα από τα 70 κλειστά  επαγγέλματα (αγορές) αλλά προχώρησε στην πλήρη καρτελοποίηση της χώρας. Η πατρωνία έκανε την Ελλάδα ένα προσωρινό μονοκομματικό καθεστώς μέχρι την επερχόμενη νέα  ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. 

Είναι ένα απολυταρχικό σύστημα, όπως περιγράφουν οι Magaloni and Kricheli (2010 ) 

Eπιτελικό άτυπο δίκτυο πατρωνίας, <<Προστατών και Πελατών>> της πολιτικά  βρωμερότερης κυβέρνησης μετά αυτών του Τσολάκογλου-Ράλλη επί κατοχής και του  Κ.Μητσοτάκη το 1989-1993. 

Κανένα κόμμα δεν επεδίωξε τη μεταρρύθμιση της αγοράς και έτσι αυτή  παρέμεινε΄΄μαυραγορίτικη΄΄και μέχρι και σήμερα από πολιτική πατρωνία ΄΄μαφιόζικου  τύπου΄΄. Διαβάστε για αυτά τα δίκτυα πατρωνίας πώς επηρεάζουν την κατανομή των  διακυβερνητικών επιχορηγήσεων. ( Jia et al., 2015,Shih et al.,2012 ) 

H Ελληνική πατρωνία προχωρά εδώ και χρόνια σε ληστρική δημοσιονομική μεταφορά  πλούτου, σε αθλιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις δημόσιας περιουσίας και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Προχώρησαν στην αντικατάσταση της συντονισμένης πολιτικής από  παράνομα δίκτυα… Αλλά κράτησαν την ΠτΔ… 

Ο Τσίπρας είχε μια ιστορική ευκαιρία. Οι δεξιοί στην Ελλάδα είναι μαϊμού φιλελεύθεροι ΄΄μαυραγορίτες΄΄και οι αριστεροί, όπως αποδείχθηκε, μπορούν να γίνουν δεξιοί (βλέπε εφαρμογή μνημονίων) αλλά δεν μπορούν να γίνουν φιλελεύθεροι για μια ανταγωνιστική  οικονομία των ίσων ευκαιριών, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας κλπ. 

Για αυτό βλέπετε αυτή τη ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού,γιατί η πολιτική είναι  ουσιαστικά μία. Αριστερές -δεξιές και ακροδεξιές πολιτικές στην υπηρεσία της πατρωναρισμένης αγοράς. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Αποτυχημένο κράτος σημαίνει πρώτα αποτυχημένες αγορές. Οι Ελληνικές αγορές δεν είναι  ανταγωνιστικές, πτωχεύσαμε για αυτό το λόγο αν θυμάστε το 2009 και αυτό διατηρείται επί  το χειρον σήμερα παρά τον τηλεοπτική απάτη. 

Το μοντέλο <<Προσφοράς και Ζήτησης >> προϋποθέτει ότι οι αγορές, (ιδιώτες της πχ  ενέργειας), δεν θα μπορούν να έχουν καμία εξουσία στη διαμόρφωση της << Τιμής Ισορροπίας >> . Θα έπρεπε η τιμή πχ. του ρεύματος ουσιαστικά να καθορίζεται μόνο από τη  διασταύρωση της προσφοράς και της ζήτησης. 

Οι τιμές στις κυρίαρχες αγορές έχουν << στρεβλωθεί >> και σε καμία περίπτωση δεν είναι  ίσες με το οριακό κόστος. Όταν έχουν την δύναμη και την εξουσία να ελέγχουν το πολιτικό  σύστημα , την ενημέρωση τίς <<τιμές ισορροπίας>>δεν θα μπορούν να ελέγχουν;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί