Ανοίγουν σήμερα τα σφαγεία Χανίων – Ρεθύμνου και Λασιθίου

Την άρση των απαγορευτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε όσες περιοχές δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής με έγγραφό που εξέδωσε στις 16/8.

Ως εκ τούτου από σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου τίθενται ξανά σε λειτουργία τα σφαγεία Χανίων, Ρεθύμνου, και Λασιθίου.  Εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα η κτηνιατρική διεύθυνση παρατείνει τα μέτρα απαγόρευσης στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα για άλλη μια εβδομάδα -από 19/8 έως 23/8.

Συνεχίζονται οι σχετικές απαγορεύσεις και στο νομό Ηρακλείου.

Τι ισχύει για τα σφαγεία στην Κρήτη

• Επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων που πηγαίνουν για σφαγή,

• Επιτρέπονται μόνο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου και όχι στην Π.Ε. Ηρακλείου ή από την Π.Ε. Ηρακλείου προς τους άλλους Νομούς.

• Κάθε Περιφερειακή Ενότητα σφάζει τα δικά της εκτός από τα βοοειδή που υπάρχει σφαγείο μόνο στη Π.Ε. Χανίων οπότε μπορεί να δεχθεί και από το Ρέθυμνο. Ειδικά ζώντα αιγοπρόβατα από τη Π.Ε. Λασιθίου που θα πρέπει να διασχίσουν το Ηράκλειο δεν μετακινούνται προς σφαγή σε άλλη Π.Ε. της Κρήτης.

• απαγορεύονται οποιεσδήποτε άλλες μετακινήσεις (αναπαραγωγή, πάχυνση, προς θερινό βοσκότοπο κλπ),

• Οι προς σφαγή μετακινήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 19/8/2024 και μετά από έκδοση Υγειονομικού Πιστοποιητικού από την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Όσοι μεταφέρουν ζώα στα σφαγεία θα πρέπει να τα παίρνουν από κλινικά υγιείς εκτροφές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υποψίας καλούν την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία για περαιτέρω έλεγχο.

Οι υπεύθυνοι των σφαγείων επιβάλλεται

• στις πύλες εισόδου των σφαγείων να διαθέτουν προσωπικό το οποίο να ελέγχει τα υγειονομικά πιστοποιητικά και τα ζώα που μπαίνουν στο σφαγείο,

• να έχουν απολυμαντική τάφρο με το κατάλληλο απολυμαντικό, το οποίο θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δεν υπάρχει απολυμαντική τάφρος τότε να διαθέτουν υπάλληλο με ψεκαστικό μηχάνημα υπό πίεση, για απολύμανση του φορτηγού.

• Μετά την παραλαβή των ζώων και τον κλινικό έλεγχο από τον κτηνίατρο, θα πρέπει και πάλι να ακολουθεί καθαρισμός & απολύμανση του οχήματος σε συγκεκριμένο χώρο στο προαύλιο του σφαγείου.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί