Ηχηρό μήνυμα για την αναγνώριση του Σοκαρά ως μαρτυρικό χωριό, στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, 80 χρόνια μετά την εκτέλεση των ηρώων

Σε κλίμα συγκίνησης και με ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ώστε να αναγνωριστεί ο Σοκαράς ως μαρτυρικό χωριό, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Σοκαρά, που εκτελέστηκαν πριν από 80 χρόνια, τον Αύγουστο του 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίων Δέκα και ακολούθησαν μνημόσυνο στον χώρο του Οστεοφυλακίου, επιμνημόσυνη δέηση, Προσκλητήριο Μαρτύρων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού, ανάγνωση ποιημάτων, βραβεύσεις – απόδοση τιμών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Επιπλέον, εγκαινιάστηκε έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού και πραγματοποιήθηκε δεξίωση στην αίθουσα της δημοτικής κοινότητας Σοκαρά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, τόνισε: «Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Σοκαρά μας υπενθυμίζουν το χρέος μας απέναντι στην ιστορική αλήθεια, στους προγόνους μας, στις επόμενες γενιές. Όλοι εσείς, οι κάτοικοι του Σοκαρά, οι φορείς και οι σύλλογοι αυτού του τόπου, συνεχίζετε τον αγώνα, ώστε η θυσία των ηρώων να αναγνωριστεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Είμαστε δίπλα σας, ως την ύψιστη ηθική δικαίωση».

«Ο Σοκαράς πρέπει να αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό» τόνισε, μεταξύ άλλων και ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, ενώ στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε ο Γεώργιος Χαρ. Καρτσωνάκης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, στην γενναιότητα των μαρτύρων του Σοκαρά, αλλά και στο βαρύ φορτίο που σήκωσαν οι γυναίκες του Σοκαρά, οι οποίες έδωσαν με αξιοπρέπεια τον αγώνα της επιβίωσης και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να μην χαθεί ο Σοκαράς και να μην σβήσει η ιστορική μνήμη. Στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των ηρώων του Σοκαρά αναφέρθηκε και ο Νικόλαος Μπιμπάκης, ειδικός σύμβουλος Περιφερειάρχη Κρήτης σε θέματα Ιστορίας & Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων.

Τιμητικές πλακέτες, για το σπουδαίο έργο της ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας, παρέλαβαν ο Γέωργιος Χαρ. Καρτσωνάκης και η Μαρία συζ. Σήφη Κοσόγλου. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, βραβεύσεις, με αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια που επιμελήθηκε και πρόσφερε ο τέως πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά, Ιωάννης Βιλανάκης.

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Χάρης Μαμουλάκης, εκπρόσωποι του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και των βουλευτών Μάξιμου Σενετάκη, Φραγκίσκου Παρασύρη, οι αντιπεριφερειάρχες Συντονισμού και Υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Σκουλάς και Θεμάτων Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Γιώργος Ματαλλιωτάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Νέας Γενιάς και Νεανικής Επιχειρηματικότητας Θεοδώρα Κουτεντάκη, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Γόρτυνας Γιάννης Κρητικόπουλος, Γιάννης Λιοδακάκης, Στέλιος Σηφάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κουμιανάκης, Μαρία Σέγκου, Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, Σταύρος Ξυλούρης, ο πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά Ανδρέας Ψαράκης, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χάρακα Μανώλης Δουλγεράκης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι φορέων, Ενώσεων Θυμάτων, συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και αθλητικών σωματείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί