Στο εδώλιο επιθεωρητές και σταθμάρχες του ΟΣΕ – Προσπάθεια πλαστογραφίας με στόχο την ενοχοποίηση οδηγού αμαξοστοιχίας

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας παραπέμπονται πέντε συνολικά κατηγορούμενοι με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου 2022, όταν ένας 34χρονος Λαρισαίος στην προσπάθειά του να διασχίσει την ισόπεδη διάβαση, απέναντι από σχολικό συγκρότημα στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου Λάρισας, έχασε τη ζωή του, ενώ το ΙΧ που οδηγούσε παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία της Hellenic Train που οδηγούσε 56χρονος μηχανοδηγός, ενώ κινούνταν από τον Βόλο προς τη Λάρισα.

Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, παρουσιάζει ενδιαφέρον με αφορμή και τη νόθευση (πλαστογράφηση) υπηρεσιακών εγγράφων στην οποία προχώρησαν στελέχη του ΟΣΕ προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες για την κατάσταση της χαλασμένης ανισόπεδης διάβασης (σ.σ. η λειτουργία της οποίας θα απέτρεπε το τροχαίο) και οι ευθύνες για το δυστύχημα να αποδοθούν σε… ανθρώπινο λάθος και ειδικότερα στον άτυχο οδηγό του ΙΧ, αλλά και στον μηχανοδηγό ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση συγκάλυψης σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία» με τη σύμφωνη γνώμη της Προέδρου Εφετών Λάρισας και του Αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας και σε ημερομηνία που αναμένεται να προσδιορισθεί, παραπέμπονται πέντε συνολικά κατηγορούμενοι, δύο εκ των οποίων είναι στελέχη του ΟΣΕ. Πρώτος είναι ο 63χρονος πρώην προϊστάμενος Επιθεώρησης του ΟΣΕ ο οποίος είναι και κατηγορούμενος για την τραγωδία των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Δεύτερος είναι ο σημερινός Επιθεωρητής (σ.σ. αναβαθμίστηκε και εκτελεί και εκτελεί πλέον χρέη προϊσταμένου Επιθεώρησης στη θέση του μέχρι πρότινος προφυλακισθέντα για την υπόθεση των Τεμπών, Βολιώτη Επιθεωρητή), καθώς την περίοδο του τροχαίου στη διάβαση της Κάρλας ήταν σταθμάρχης. Όπως επίσης παραπέμπονται και δύο σταθμάρχες υπηρεσίας, η μία εκ των οποίων φέρεται να είναι αυτή που πλαστογράφησε (νόθευσε) τα έγγραφα για να απαλλαγούν οι υπόλοιποι των ευθυνών τους και να μεταφερθούν οι ευθύνες τόσο στον μηχανοδηγό όσο και στον θανόντα οδηγό του ΙΧ.

Πέμπτος κατηγορούμενος είναι ο ίδιος ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκ των πραγμάτων παραπέμπεται με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα.

Αναλυτικότερα και ενώ από τον Αντεισαγγελέα Εφετών αναμένεται η σύνταξη του κλητήριου θεσπίσματος (σ.σ. η υπόθεση παραπέμπεται με βάση το νέο νόμο Φλωρίδη χωρίς να απαιτείται Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών) ο μηχανοδηγός κατηγορούμενος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για τις αξιόποινες πράξεις της διατάραξης με πρόθεση της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσου σταθερής τροχιάς με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις εξίσου επικίνδυνες με αυτές της παραβίασης κανόνων τεχνικού ελέγχου με περαιτέρω από αμέλεια αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Ο βραδινός σταθμάρχης της ημέρας του δυστυχήματος για την πράξη της διατάραξης με πρόθεση της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσου σταθερής τροχιάς με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις εξίσου επικίνδυνες με αυτές της παραβίασης κανόνων τεχνικού ελέγχου με περαιτέρω από αμέλεια αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Ο νυν Επιθεωρητής και πρώην σταθμάρχης για την πράξεις, της διατάραξης με πρόθεση της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσου σταθερής τροχιάς με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις εξίσου επικίνδυνες με αυτές της παραβίασης κανόνων τεχνικού ελέγχου με περαιτέρω από αμέλεια αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρώην Επιθεωρητής για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και τέλος, η σταθμάρχης την ώρα του τροχαίου δυστυχήματος για την πράξη της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση.

Δεν λειτουργούσαν οι μπάρες από το πρωί

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 18.15’ το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2022. Όταν σε διάβαση (με μπάρες) δίπλα από το σχολικό συγκρότημα του 7ου Γυμνασίου και 13ου Λυκείου, στον οδό Κάρλας (σ.σ. και στη συμβολή της οδού Μεθονίου με τη σιδηροδρομική γραμμή) το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 34χρονος Λαρισαίος Τοτίλα – Κωνσταντίνος Μπούμπας ενώ διέσχιζε την ισόπεδη διάβαση με κατεύθυνση την οδό Καβάφη, παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από Βόλο προς Λάρισα.

Το ΙΧ παρασύρθηκε για να καταλήξει στην οδό Κάρλας, με τον 34χρονο να βρίσκει ακαριαίο θάνατο, ενώ από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 53 επιβάτες της αμαξοστοιχίας. Μάλιστα με αφορμή το δυστύχημα συνελήφθη ο 55χρονος Βολιώτης μηχανοδηγός για να αφεθεί τελικά ελεύθερος με εισαγγελική εντολή.

Η διάβαση είχε προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου, ωστόσο λόγω ηλεκτρονικής βλάβης, δεν λειτουργούσαν οι μπάρες (Αυτόματο Σύστημα Ισόπεδης Διάβασης – ΑΣΙΔ), όπως από νωρίς το πρωί της ημέρας του δυστυχήματος ήταν γνωστό, όπως είχε καταγγελθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων («100») της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας και είχε αναφερθεί στον Σταθμάρχη.

Η βλάβη δεν αναφέρθηκε στις επόμενες βάρδιες με αποτέλεσμα να μην επιδιορθωθεί, ούτε στο μεταξύ ελήφθησαν προσωρινά προληπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα το απόγευμα της ίδια ημέρας να σημειωθεί το τροχαίο δυστύχημα και να χάσει τη ζωή του ο 34χρονος.

Πλαστογράφησαν έγγραφα


Το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας κλήθηκε να διερευνήσει τις συνθήκες ενός «συνήθους» κατά τα λοιπά, τροχαίου δυστυχήματος, αλλά από την πορεία της έρευνας (σ.σ. μεταξύ άλλων με κατασχέσεις εγγράφων από τα Σταθμαρχεία Λάρισας και Βόλου, απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών κ.λπ.) προέκυψε η πλαστογράφηση εγγράφων, με αποτέλεσμα ο διευθύνων την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας να ασκήσει δίωξη σε βάρος πέντε συνολικά εργαζομένων και στελεχών του ΟΣΕ.

Διευκρινίζεται πως μπορεί σήμερα ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας εκ των πραγμάτων να παραπέμπεται ως κατηγορούμενος για το τροχαίο, ωστόσο ήταν εκείνος που είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με την οποία άγνωστος και με προτροπή αγνώστου πλαστογράφησε το φύλλο πορείας αμαξοστοιχιών προσθέτοντας δελτίο ειδοποίησης για βλάβη καταρτισμένο – σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα – μετά το δυστύχημα.

Από τις απομαγνητοφωνήσεις δε των συνομιλιών στις οποίες προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας, αποκαλύπτεται η προσπάθεια «κουκουλώματος» των ευθυνών και έτσι προέκυψε η δίωξη σε βάρος του πρώην και του νυν Επιθεωρητή για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και σε βάρος της Σταθμάρχη για την πράξη της πλαστογραφίας κατ΄ εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους στον Α’ Ανακριτή Λάρισας είχαν αρνηθεί τις σε βάρος τους κατηγορίες, ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου κλπ), οι οποίοι με την πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών διατηρούνται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί