ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άνοιγμα των σφαγείων στην Κρήτη, στήριξη των κτηνοτρόφων, θωράκιση του συστήματος ελέγχων

Το άνοιγμα των σφαγείων με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ζητάει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την στήριξη των κτηνοτρόφων και την θωράκιση του συστήματος ελέγχων.

Ειδικότερα, με δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνει: «Μετά την ανακοίνωση και των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων από τα αρμόδια εργαστήρια για τα ζώα της Κρήτης, αλλά και τον μη εντοπισμό νέων εστιών της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, έχει ανοίξει ο δρόμος για το άνοιγμα των σφαγείων, πάντα με την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών, καθώς και όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, οι απαγορεύσεις μετακίνησης των ζώων και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί, οδηγούν σε δεινή κατάσταση τον κτηνοτροφικό κλάδο. Γι’ αυτό και εκτός από τη διασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου πρέπει να διασφαλισθεί και το εισόδημα των κτηνοτρόφων που πλήττονται, αλλά και να καταβληθούν άμεσα δίκαιες και πλήρεις αποζημιώσεις. Παράλληλα, επειδή η απουσία ελέγχων συνδέεται με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την έλλειψη κεντρικής εποπτείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτούνται μέτρα στελέχωσης και ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών.».

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την οποία συνυπογράφει ο Χάρης Μαμουλάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ζητήσει:

  • Τον εκσυγχρονισμό με ηλεκτρονικό τρόπο και την εντατικοποίηση των ελέγχων
  • Την άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των κτηνιατρικών δομών ελέγχου και των εργαστηρίων, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού
  • Την κάλυψη της δαπάνης για την προμήθεια των αναγκαίων ζωοτροφών επί όσο χρόνο τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά υπό περιορισμό στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
  • Την κάλυψη της δαπάνης για τις αναγκαίες απολυμάνσεις με ειδικά σκευάσματα, περιλαμβανομένων και αυτών στα βυτία γάλακτος και τα φορτηγά ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται υπό περιορισμό
  • Δίκαιες και πλήρεις αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα και τα νεκρά, λόγω του ιού, ζώα
  • Δίκαιες και πλήρεις αποζημιώσεις για το απολεσθέν, εξαιτίας της πανώλης, εισόδημα των κτηνοτρόφων, ώστε να διασφαλιστεί το ζωϊκό κεφάλαιο στις προσβληθείσες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί