Να δώσει τα έγγραφα για τις διακοπές της Φον Ντερ Λάιεν στο σπίτι του Μητσοτάκη ζητά από την Κομισιόν η Ευρωπαία Συνήγορος

«Ξαναψάξτε», η εντολή της Συνηγόρου προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κανένα σχετικό έγγραφο

Την παρέμβαση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει καταθέσει κανένα έγγραφο ως απάντηση σε αίτημα ενημέρωσης για τις διακοπές που είχε κάνει πέρσι το καλοκαίρι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην Κρήτη, ως καλεσμένη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το  Politico στη στήλη Playbook.

Δείτε: Μητσοτάκης: Φιλοξενεί στα Χανιά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το αίτημα για δημόσια πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούσαν τη συγκεκριμένη επίσκεψη είχε γίνει αρχικά από την ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Φελντ, ωστόσο η άρνηση της Κομισιόν να δώσει εξηγήσεις προκάλεσε την παρέμβαση της Συνηγόρου του Πολίτη, Emily O’Reilly.

Η Ιντ Φελντ είχε κατηγορήσει την φον ντερ Λάιεν για παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ – ισχυρισμούς που η Κομισιόν απέρριψε λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχετική πληροφορία, με την ευρωβουλευτή να απαντά ότι θα ήταν απίθανο ότι η Επιτροπή να μην έχει έγγραφη τεκμηρίωση σχετικά με την επίσκεψη της προέδρου της στον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στείλει κανένα έγγραφο ως απάντηση σε αίτημα δημόσιας πρόσβασης σχετικά με τις διακοπές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως φιλοξενούμενος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του στο σπίτι τους στην Κρήτη το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που προκάλεσε κριτική εκείνη την εποχή.

Η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O’Reilly ζήτησε δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διακοπές, μετά από καταγγελία της πρώην ευρωβουλευτού Sophie in ’t Veld, η οποία κατηγόρησε τη von der Leyen για παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ – ισχυρισμούς που η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ απέρριψε. Η Επιτροπή απέρριψε αίτημα της ευρωβουλευτού για έγγραφα σχετικά με το ταξίδι, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με το εύρος του αιτήματός της. Ο In’t Veld υποστήριξε ότι ήταν απίθανο ότι η Επιτροπή δεν θα είχε τεκμηρίωση σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της στον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους.

Στις 2 Αυγούστου όμως, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη έστειλε επιστολή στην Σόφι ιντ Φελντ, στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν απάντησε και στην ίδια ότι δεν έχει έγγραφα σχετικά με την επίσκεψη, γεγονός που οδήγησε σε ένα αρχικό πόρισμα της Συνηγόρου, αλλά και σε νέο, αυστηρότερο αίτημα προς την Κομισιόν να… «ξαναψάξει» για τα έγγραφα.

Στο πόρισμά της, το οποίο έστειλε στην Κομισιόν και κοινοποίησε τόσο στην Ιντ Φελντ όσο και στην ιστοσελίδα της, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η προκαταρκτική μου άποψη είναι επίσης ότι η οργάνωση επίσκεψης του Προέδρου της Επιτροπής στον πρωθυπουργό ενός κράτους μέλους θα απαιτούσε προηγούμενες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές (σ.σ.: επιστολών) εντός της Επιτροπής, καθώς και μεταξύ της Επιτροπής και τρίτων. Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, εάν ένα έγγραφο έχει καταχωριστεί στο σύστημα διαχείρισης του Θεσμού δεν είναι καθοριστικό στοιχείο για να καθορίσει το αν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του αιτήματος για δημόσια πρόσβαση.

Ως εκ τούτου, καλώ την Επιτροπή να λάβει υπόψη της αυτό το στοιχείο κατά την ολοκλήρωση της νέας αναζήτησης των εγγράφων σε επιβεβαιωτικό στάδιο και παροχή της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης σε αυτά τα έγγραφα που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του αιτήματος, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Εάν η Επιτροπή δεν εντοπίσει κανένα έγγραφο που να σχετίζεται με αυτήν την επίσκεψη, την προτρέπω να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Επιπλέον, θεωρώ απαραίτητο η ερευνητική μου ομάδα να επιθεωρήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις και ανταλλαγές εντός της Επιτροπής, όπως υπάρχουν μέχρι σήμερα, σχετικά με αυτό το αίτημα δημόσιας πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανταλλαγών μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και άλλων
αρμόδιων τμημάτων της Επιτροπής, από τα οποία ζητήθηκε η γνώμη σχετικά με το αίτημα πρόσβασης.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί