Οι πυρκαγιές στην Αθήνα απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων και ενημερωτικών site, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Φοβάμαι για το μέλλον. Πώς μπορούμε να ζήσουμε σε μια περιοχή που απειλείται από πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι; Είναι σαν déjà vu εδώ… »: το ρεπορτάζ της Μαρίνα Ράφενμπεργκ, ανταποκρίτριας της γαλλικής Le Monde στην Αθήνα, καταγράφει την εξέλιξη της φωτιάς αλλά και τις απόψεις πολιτών που αισθάνονται «μεγάλη οργή και απογοήτευση για τις αρχές: “Γιατί αφήνουν να ξανασυμβεί αυτή η τραγωδία; Γιατί τα τοπικά συμβούλια δεν καθαρίζουν σωστά τη γη, δεν μαζεύουν τα κλαδιά και δεν δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, όπως θα έπρεπε;’’».
Ο βρετανικός Guardian παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ οι New York Times δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους και ένα βίντεο:
«Αν και οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η πρώτη φορά που μια πυρκαγιά έρχεται τόσο κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και επηρεάζει τον αστικό ιστό της πόλης», σχολιάζει η γνωστή ισπανική ιστοσελίδα eldiario.es.
Σε μεγάλο ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα Φαμπιέν Περιέ, η γαλλική Liberation ερευνά τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας:
«Ο Κωστής Δριμάνης, επικεφαλής των εκστρατειών για το κλίμα και την ενέργεια της Greenpeace Ελλάδας, είναι επίσης απογοητευμένος. “Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη πρόβλεψης”, εξηγεί. ‘’Υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρόληψης στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες που έχει εκπονήσει, μεταξύ άλλων, το WWF, το 80% των κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα για τις πυρκαγιές πηγαίνει στην κατάσβεση και μόνο το 20% στην πρόληψη’’..
..Ο Κωστής Δρυμάνης επισημαίνει μια αντίφαση στις πολιτικές που ακολουθούνται. “Από τη μία πλευρά, υποφέρουμε από την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αυτές τις πυρκαγιές”, επισημαίνει. “Αλλά από την άλλη, η Ελλάδα συμβάλλει σε αυτή την αναστάτωση, καθώς γίνεται κόμβος για τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στον άνθρακα, ιδίως το φυσικό αέριο”».
«Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: το νερό», επισημαίνει το ίδιο ρεπορτάζ. Η πόλη του Μαραθώνα, όπου υπάρχει μια τεχνητή δεξαμενή νερού που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα που κατασκευάστηκε το 1929 – ένα από τα κύρια αποθέματα που τροφοδοτούν την πρωτεύουσα – συμβολίζει το πρόβλημα.. “Η Ελλάδα βιώνει μια σοβαρή ξηρασία και υπάρχει έλλειψη υδάτινων πόρων. Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να υποδέχεται τουρίστες, ιδίως στα νησιά, τα οποία στερούνται νερού. Επομένως, χρησιμοποιούμε τα αποθέματα που διαθέτουμε για να ικανοποιήσουμε αυτούς τους τουρίστες”».
«Κατά την άποψή του, η κατάσταση αυτή προκαλεί μια “βαθιά διαταραχή” στον τρόπο ανάπτυξης της χώρας », τελειώνει το ρεπορτάζ.