Ο Δήμαρχος Βιάννου στην 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων

Στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, μετείχε σήμερα ο Δήμαρχος Βιάννου.

Ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης ως εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγωνιστών, ενώ μετά το πέρας των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και έχασαν τις ζωές τους από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής δήλωσε:

«Τα Ανώγεια, η ιστορική κωμόπολη του Ρεθύμνου, στις 13 Αυγούστου 1944 καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από τα γερμανικά στρατεύματα, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής, 104 Ανωγειανοί εκτελέστηκαν. Μετά την πτώση της Κρήτης, τα Ανώγεια υπήρξαν το οχυρό της Αντίστασης κατά των κατακτητών και έδρα αντιστασιακών οργανώσεων.

Οι κάτοικοι φιλοξένησαν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, βοήθησαν στη διαφυγή τους στην Μέση Ανατολή, κατατάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και αγωνίστηκαν για την Απελευθέρωση. Η απόδοση φόρου τιμής και η διατήρηση της θυσίας των προγόνων μας στη μνήμη μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και συνάμα το αυτονόητο. Τόσο τα Ανώγεια, όσο και η Βιάννος, είναι από τους τόπους της Κρήτης που βίωσαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τη βαναυσότητα των Ναζί.

Τιμή και δόξα σε όλους και όλες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας μας. Αθάνατοι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί