Αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές δράσεις από τον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας

«Συνεργάτες» σε όλα τα επίπεδα αναφορικά με την καθαριότητα, αλλά και την περιβαλλοντική καινοτομία, επιχειρεί να κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδος, τους επιχειρηματίες, τους κατοίκους και τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής. 

Ήδη, μετά από πρόταση του προέδρου του φορέα και δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί σχετική μελέτη για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και βιωματική αλληλεπίδραση των μαθητών σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητας του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Στόχος είναι αφενός η ενίσχυση του θεσμού της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που ήδη σημειώνει επιτυχία στην περιοχή, καθώς επίσης και η γενικότερη ενημέρωση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Η δράση έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη στρατηγική του Δήμου Χερσονήσου για έναν «πράσινο» και βιώσιμο περιβαλλοντικά Δήμο. 

Βιοαπόβλητα

Στο μεταξύ, ΦΟ.Δ.Σ.Α και Δήμος Χερσονήσου έχουν προχωρήσει μια κομβική συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου αναφορικά με την διαχείριση βιοαποβλήτων. Στο πρόγραμμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων συμμετέχουν ήδη 6 ξενοδοχειακές μονάδες, από τις οποίες και παραλαμβάνονται σε καθημερινή βάση περίπου 1.500 κιλά οργανικού υλικού. Στόχος στον προγραμματισμό του Δήμου, είναι να αυξηθούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, να προχωρήσουν σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης και σταδιακά να υπάρξει επέκταση των δράσεων στο μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων επισιτισμού, τουρισμού και διασκέδασης του Δήμου.  

Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης 

Την ίδια ώρα, ο Φορέας Διαχείρισης έχει επισπεύσει τις διαδικασίες των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τις χρήσεις γης σε συνεργασία με την Πολεοδομία, προκειμένου να εγκριθούν οι σχετικοί όροι δόμησης και η σταδιακή υποβολή των μελετών. Ήδη έχουν υποβληθεί οι αναγκαίες μελέτες εκσκαφών. 

Μονάδα Αεριοποίησης Λυματολάσπης 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και το έργο της Μονάδας Αεριοποίησης Λυματολάσπης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες κι έχει αρχίσει η διαδικασία των εκσκαφών για το «θερμοκήπιο». Αναμένεται άλλωστε άμεσα από τον ανάδοχο και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο και θα είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων 

Μία πλήρη μελέτη για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων εντός των εγκαταστάσεων του διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του. Ο Φορέας προχωρά στην εφαρμογή της μελέτης για την ομαλή λειτουργία του χώρου, ωστόσο με βάση τις υποδείξεις του κ. καθηγητή, τη σχετική μελέτη και το εσωτερικό οργανόγραμμα, αντιμετωπίζει τους όποιους πιθανούς κινδύνους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκδήλωσης μικρής εστίας προ ημερών εντός των εγκαταστάσεων, η οποία και αντιμετωπίστηκε άμεσα από το προσωπικό και τους υπεύθυνους του Φορέα, άμεσα και αποτελεσματικά. 

«Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει πως το περιβάλλον, η ενημέρωση κυρίως της νέας γενιάς, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη για το Δήμο μας αποτελούν σημαντική προτεραιότητα» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαριάς Δοξαστάκης για να προσθέσει: 

«Τη δεδομένη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και νέα δεδομένα, με τα οποία και οφείλουμε να εναρμονιστούμε. Βλέπουμε ωστόσο όλες τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη, ενίσχυση κι ενδυνάμωση του Φορέα, της καθαριότητας στο Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή ενεργοποίησης του ΦΟΔΣΑ. Σκοπός μας είναι να αποδίδουμε καθημερινά ένα περιβάλλον περισσότερο καθαρό, ανθρώπινο και φιλικό τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες μας». 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί