Το “επιτελικό κράτος” παρέδωσε τη χώρα στο χάος: Μια γυναίκα νεκρή στις φωτιές, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις

Το πρώτο θύμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική εντοπίστηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η σορός μίας γυναίκας, περίπου 65 ετών, όπως προκύπτει από τις περιγραφές των οικείων της, εντοπίστηκε απανθρακωμένη στο κουφάρι κτιρίου επιχείρησης στο Πάτημα Βριλησσίων, το οποίο είχε παραδοθεί το απόγευμα στις φλόγες. Η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτήριο της επιχείρησης το οποίο κάηκε κατά το πέρασμα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Δείτε:

Φωτιά στην Αττική: Πληροφορίες για αγνοούμενη στα Βριλήσσια

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η γυναίκα  εργαζόταν σε βιοτεχνία κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής, στην οδό Αναπαύσεως. Την ώρα της πυρκαγιάς όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βγήκαν από το κτήριο και κατά την καταμέτρηση έγινε αντιληπτή η απουσία της, ωστόσο δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία ενημέρωση που έγινε από την Πυροσβεστική, ο εκπρόσωπος του Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης διέψευδε με πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή για αγνοούμενο άτομο: «Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό».

Την ίδια ώρα, απόλυτη αποτυχία χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αττική τις τελευταίες ώρες με τις φλόγες να έχουν κάψει ήδη μεγάλο αριθμό σπιτιών, όχι μόνο στις δασικές περιοχές του Βαρνάβα, του Γραμματικού και του Μαραθώνα, αλλά ακόμη και περιοχές εντός αστικού ιστού σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Παράλληλα, ξάγρυπνοι μένουν για δεύτερη νύχτα στη βορειοανατολική Αττική, καθώς δεν επιτρέπουν εφησυχασμό οι τρομακτικές διαστάσεις που έλαβε η δασική φωτιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα, εξαπλώθηκε ραγδαία κι έφθασε μέχρι τον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου, διασχίζοντας Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο, Πεντέλη, Κρασσά και Πάτημα Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, σε μια ακτίνα άνω των 40 χιλιομέτρων και κατατρώγοντας στο πέρασμα της δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, ζώα, σπίτια κι άλλες περιουσίες.

Ελάχιστη αισιοδοξία στη «μαυρίλα» της Δευτέρας άφησε η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, με τον Βασίλη Βαθρακογιάννη να σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Πλέον, δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς, αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα», όπου νωρίτερα, ήχησε για ακόμη μια φορά το 112 της Πολιτικής Προστασίας, με προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

Προηγούμενο μήνυμα απευθυνόταν στους κατοίκους Βρανά, όπου υπάρχουν και πολλοί εργάτες γης, λόγω θερμοκηπιακών καλλιεργειών και το μήνυμα έγραφε χαρακτηριστικά: «Απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη».

Από το μεσημέρι της Κυριακής έχουν σταλεί πάνω από 30 μηνύματα μέσω 112 σε κατοίκους περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής, ανάλογα με την πορεία των μετώπων. Αναζωπύρωση σημείωσε αργά τη νύχτα και το πύρινο μέτωπο που κινείται στην κορυφογραμμή Γραμματικού – Μαραθώνα.

Στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι ισχυρές επίγειες μόνο – λόγω νύχτας – δυνάμεις, με 702 πυροσβέστες, 199 οχήματα και 27 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, η Πυροσβεστική έχει καταγράψει μέχρι στιγμής απώλειες δύο οχημάτων, στον Νέο Βουτζά, καθώς και τον τραυματισμό συνολικά πέντε πυροσβεστών, ευτυχώς όλοι ελαφρά, με δυο από αυτούς να μεταφέρονται προληπτικά στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σε ολονύχτια επιφυλακή παραμένουν επίσης κάτοικοι και εθελοντές, που τη Δευτέρα έζησαν δραματικές ώρες, ίσως στη μεγαλύτερη αστική πυρκαγιά που έχει ζήσει η χώρα, με κατοικίες, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα να παραδίνονται στις φλόγες σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, καθώς και στα Βριλήσσια.

Στην Πεντέλη υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Μια επιχείρηση ξυλείας και το δασαρχείο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στο μεταξύ, δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά είχε επηρεάσει προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί