Φρ. Παρασύρης για πανώλη: «Τήρηση πρωτοκόλλων και άνοιγμα σφαγείων, εφόσον δεν εντοπιστούν νέα κρούσματα»

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχε σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για την πανώλη στα αιγοπρόβατα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δήλωσή του αναφέρει: «Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, ύστερα από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στην περιοχή των Αστερουσίων.

Μια υγειονομική βόμβα θα μπορούσε να εκραγεί με ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματική τήρηση των πρωτοκόλλων και άμεση αντίδραση των τοπικών αρχών και της κτηνιατρικής υπηρεσίας, φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν περιορίσει τη διασπορά.

Όμως, η ετοιμότητα, η πρόληψη και η επαγρύπνηση είναι αναγκαία, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε σήμερα σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Αυτές τις κρίσιμες ημέρες, η φωνή των κτηνοτρόφων πρέπει να υιοθετηθεί από όλους μας. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για άνοιγμα των σφαγείων (εκτός του Ν. Ηρακλείου) τις επόμενες ημέρες, εφόσον όλα τα δείγματα που ελέγχονται είναι αρνητικά, πρέπει να γίνει αποδεκτό από τα αρμόδια Υπουργεία.

Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια υπευθυνότητα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρωτόκολλο επιτήρησης και επαγρύπνησης διασφαλίζοντας την αποτροπή διασποράς της νόσου.

Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, κυρίως στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, δεν πρέπει να εξελιχθεί σε αιτία οικονομικής καταστροφής για τους κτηνοτρόφους. Και βεβαίως μετά την εξέλιξη του φαινομένου θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη στήριξη τόσων των κτηνοτρόφων των οποίων τα αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, όσο και εκείνων που θα υποστούν ανάλογες ζημιές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί