Πύρινη κόλαση στην Αττική: Χαοτικές διαστάσεις έχουν πάρει τα πύρινα μέτωπα – Αναζωπυρώσεις σε Μαραθώνα και Γραμματικό (Βίντεο & φωτο)

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 – Καίγονται σπίτια

Χαοτικές διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά από χθες Δευτέρα (11/8) έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων και άγνωστο ακόμα αριθμό κατοικιών.

Το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται από τον Μαραθώνα μέχρι τη Νέα Πεντέλη καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Δείτε επίσης:

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Πέρασε στην Πεντέλη η φωτιά από τον Βαρνάβα – Εκκενώνονται οικισμοί και νοσοκομεία

Φωτιά στον Βαρνάβα- Νύχτα κόλασης: Εκκενώνονται Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα

Βαρνάβας Αττικής: Μεγάλη φωτιά καίει ανάμεσα σε σπίτια – 250 πυροσβέστες στο σημείο

Βαρνάβας: Η στιγμή που συνεργείο του ΟΡΕΝ τρέχει να ξεφύγει από τις φλόγες σε live μετάδοση – Δείτε το βίντεο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αττική: Τεράστια πύρινα μέτωπα – Ένας πυροσβέστης και οκτώ πολίτες στο νοσοκομείο

Ο Κικίλιας βγάζει… τρελούς τους Έλληνες: Ανακοίνωσε ότι όλα λειτούργησαν… άμεσα! (βίντεο)


Οι φλόγες μπήκαν σε σπίτια σε Νέα και Παλαιά Πέντελη

Η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, έφτασε στη Νέα και Παλαιά Πεντέλη, με τις φλόγες να μπαίνουν στα πρώτα σπίτια. Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων, με τους κατοίκους να καλούνται να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

Τις πρώτες καταστροφές σε σπίτια στη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο Γιάννης Ζούνης αντιδήμαρχος Πεντέλης.

Σύμφωνα με την τελεταία ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαρθακογιάννη, οι νέες γραμμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί από το Γραμματικό στον Μαραθώνα μέχρι και μετά τη λίμνη, αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς ενώ το δεύτερο μέτωπο είναι από την Πεντέλη προς το Νοσοκομείο 414, όπου η φωτιά έχει ιδιαίτερη δυναμική.

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 7 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε, συνολικά επιχειρούν 33 εναέρια μέσα (17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη), 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασικών κομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές ενώ υπάρχει συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Στην περίμετρο της πυρκαγιάς έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Σωτηρία.

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ από χθες παρείχαν φροντίδα σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και άλλα δύο περιστατικά.

Οι πυροσβέστες υπέστησαν ο ένας σοβαρά εγκαύματα και ο άλλος ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από τη χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το τηλέφωνο 2 13 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων από και προς το λιμένα της Ραφήνας, στο λιμένα του Λαυρίου, έγινε δεκτό, τόσο για τη διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται από τον Μαραθώνα μέχρι τη Νέα Πεντέλη καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Σπίτια καίγονται στη Διώνη με τους πυροσβέστες αλλά και κατοίκους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή να δίνουν μάχες με τις φλόγες.

Στις αυλές των σπιτιών έχει φτάσει το πύρινο μέτωπο και στην Καλλιτεχνούπολη.

Η φωτιά πέρασε το πρωί στο Πεντελικό όρος με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 τόσο για να είναι σε ετοιμότητα να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, όσο και για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το τελευταίο ζητά από όσους βρίσκονται στη Νέα Πεντέλη να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Γραμματικό, στη θέση Κοτρώνι της αρχαίας Ακρόπολης Αφιδνών, που ανήκει στο Καπανδρίτι.

Το μεγάλο πρόβλημα στο Γραμματικό είναι οι αναζωπυρώσεις, οι οποίες γίνονται τόσο στο δάσος, αλλά και σε σημεία όπου υπάρχει χορτολιβαδικές εκτάσεις, κοντά μάλιστα σε κατοικίες, μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες από το Βαρνάβα, πέρασε στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στην Πεντέλη, στο Ντράφι και την Καλλιτεχνούπολη. Τα μέτωπα έχουν ακτίνα χιλιομέτρων, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι αλλάζουν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα ισχύουν οι εξής εκτροπές από τις περιοχές του Μαραθώνα-Νέας Μάκρης-Διονύσου-Πεντέλης:

  • είσοδος οικισμού Βαρνάβα
  • λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα
  • Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα
  • έξοδος χωριού Γραμματικού
  • λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού
  • λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  • κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας
  • Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους
  • Κλεισθένους και Αναπαύσεως
  • Πεντέλης και Αναπαύσεως
  • πλατεία Παλιάς Πεντέλης
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Ελαιωώνων
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Κύπρου
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου
  • Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος
  • Διονύσου και λ. Μαραθώνος
  • Ξενιας και Αγ. Παντελεήμονος
  • λεωφόρο Διονύσου ύψος γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο (μεταφορά από Λ.Διονύσου και Θησέως)
  • Μιαούλη και Κολοκοτρώνη
  • Σουλίου και Δημοκρατίας
  • Σουλίου και λεωφόρο Μαραθώνος
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Δημοκρατίας

Κάηκαν σπίτια σε Νταού Πεντέλης και Διώνη

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη, καθώς σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες σε Διώνη και Νταού Πεντέλης. Ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις στην περιοχή που έχει σχεδόν εκκενωθεί καθώς το πύρινο μέτωπο δείχνει ανεξέλεγκτο.

Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση Νέας Πεντέλης – «Απομακρυνθείτε προς Χαλάνδρι»

Αναζωπύρωση στον Ερυθρό Νέας Μάκρης – Εντολή εκκένωσης

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Ερυθρός της Νέας Μάκρης εστάλη στις 12:20, λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Ραφήνα.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση στο Σουφάνι Μαραθώνος

Εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής Σουφάνι Μαραθώνος, λόγω της φωτιάς που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων.

Ειδικότερα, εστάλη μήνυμα του 112 με το οποίο ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν αναμένεται να κοπάσουν τουλάχιστον έως τις 4 σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Πλέον τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία: στην Πεντέλη, στην Ανατολή και στο Γραμματικό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά έχει περάσει στο Νταού Πεντέλης και στον Άγιο Σπυρίδωνα ενώ ένα άλλο μέτωπο εξακολουθεί να είναι στην κορυφογραμμή με κατεύθυνση προς Καλλιτεχνούπολη. Παράλληλα, εξίσου δύσκολο είναι και το μέτωπο στην Διώνη, όπου οι φλόγες έχουν κάψει ήδη ένα σπίτι.

Νέο μήνυμα 112: «Απομακρυνθείτε προς Παλλήνη»

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη, λόγω της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ότι στους κατοίκους των ίδιων περιοχών είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και στις 05:13 το πρωί για να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από Πυροσβεστική, η φωτιά είναι εντελώς εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και τώρα πάει προς Νέα Μάκρη. Τα μέτωπα είναι τρία: Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης. Παράλληλα, εκκενώθηκαν η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης στην Πεντέλη. 

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο οικισμός Ανατολή στη Νέα Μάκρη. Με μήνυμα από το 112 οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν, ενώ όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια.

Πηγή φωτογραφίας: Forecast Weather Greece

Στο νοσοκομείο πέντε πολίτες κι ένας πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Επιχειρούν αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στην Αττική 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

Συγκλονίζουν οι εικόνες μέσα από αεροπλάνο


Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, δόθηκε εντολή εκκένωσης στην Παλιά και Νέα Πεντέλη, στο Νταού, όπως και στον Αγιο Σπυρίδωνα, ενώ εκδόθηκε 112 ετοιμότητας για πολλές περιοχές.

Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Με άλλο μήνυμα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας.

Στη μάχη με το πρώτο φως τα εναέρια

Τα εναέρια μέσα απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας, για να προλάβουν τους ισχυρούς ανέμους που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα πνέουν πολύ δυνατοί το πρωί. Στην ενημέρωση της πυροσβεστικής στις 6 αναφέρθηκε ότι θα επιχειρήσουν 29. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξηθεί σε 32 (17 ελικόπτερα και 15 αεροσκάφη) τα οποία θα πετούν σε δύο κύκλους.

Δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία για τους πληγέντες

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Εικόνα των μετώπων από τη NASA:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί