Εικόνες αποκάλυψης στην Αττική – Απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης: Καμμένα σπίτια και δέντρα (Βίντεο & φωτο)

Τιτάνια μάχη των πυροσβεστών – Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη – Οι φλόγες πολιορκούν τον Διόνυσο και το Καλέντζι Μαραθώνα

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) από τον Βαρνάβα και με μέτωπο 40 χιλιομέτρων έχει φτάσει στη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Πάτημα Χαλανδρίου. Συνεχή είναι τα μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών, με τελευταία να τα έχουν λάβει οι κάτοικοι σε Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα. Μέχρι στιγμής τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι στα Βριλήσσια και την Πεντέλη.

Δείτε επίσης:

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Πέρασε στην Πεντέλη η φωτιά από τον Βαρνάβα – Εκκενώνονται οικισμοί και νοσοκομεία

Φωτιά στον Βαρνάβα- Νύχτα κόλασης: Εκκενώνονται Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα

Βαρνάβας Αττικής: Μεγάλη φωτιά καίει ανάμεσα σε σπίτια – 250 πυροσβέστες στο σημείο

Βαρνάβας: Η στιγμή που συνεργείο του ΟΡΕΝ τρέχει να ξεφύγει από τις φλόγες σε live μετάδοση – Δείτε το βίντεο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αττική: Τεράστια πύρινα μέτωπα – Ένας πυροσβέστης και οκτώ πολίτες στο νοσοκομείο

Ο Κικίλιας βγάζει… τρελούς τους Έλληνες: Ανακοίνωσε ότι όλα λειτούργησαν… άμεσα! (βίντεο)

Πύρινη κόλαση στην Αττική: Χαοτικές διαστάσεις έχουν πάρει τα πύρινα μέτωπα – Αναζωπυρώσεις σε Μαραθώνα και Γραμματικό (Βίντεο & φωτο)

Ξεσπά κάτοικος του Βαρνάβα: «Αντί να σβήσουν το σπίτι μας τα πυροσβεστικά φυλάγανε τις βίλες» (Βίντεο)

Φωτιά στην Αττική: Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στον Νέο Βουτζά – Με εγκαύματα ένας πυροσβέστης

O σπαραγμός κατοίκου της Πεντέλης: «Δεν υπάρχει τίποτα, 5 – 10 πυροσβεστικά δεν προλαβαίνουν, όλοι είναι με ένα λάστιχο» (Βίντεο)

«Άκουγα τα ζώα μου να πεθαίνουν, ντρέπομαι που είμαι Έλληνας» – Σε απόγνωση κτηνοτρόφος (Βίντεο)



«Σπίτι-σπίτι προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά» δήλωσε στην κάμερα του ΟΡΕΝ ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. Όπως είπε, οι φλόγες πέρασαν την Αναπαύσεως και η φωτιά βρίσκεται πλέον στο Άνω Πάτημα Χαλανδρίου, πέριξ του νεκροταφείου.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Νέας και της Παλαιάς Πεντέλης. Μάλιστα, η φωτιά πέρασε και μέσα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απειλώντας εγκαταστάσεις, τεχνολογίες και ερευνητικές προσπάθειες χρόνων. Στις φλόγες παραδόθηκε και το σχολείο της Νέας Πεντέλης.

Σκηνές από εφιάλτη κατέγραψε και ο δημοσιογράφος του avgi.gr Κώστας Παπαντωνίου από τα Βριλήσσια, όπου οι φλόγες έχουν ζώσει τα σπίτια.

Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των κατοικιών που καταστραφεί ή έχουν πάθει ζημιές.

(INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)


Σε προληπτική εκκένωση προχώρησαν οι αρχές στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη ιδίως στο μέτωπο της Πεντέλης. Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του στρατιωτικού νοσοκομείου 414. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία.

(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣ)

Στο μεταξύ, στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από εχθές το απόγευμα.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.

Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.

Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣ)


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Β. Βαθρακογιάννη, συνολικά επιχειρούν 33 εναέρια μέσα (17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη), 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασικών κομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές ενώ υπάρχει συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Στην περίμετρο της πυρκαγιάς έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Σωτηρία.

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ από χθες παρείχαν φροντίδα σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και άλλα δύο περιστατικά.

Οι πυροσβέστες υπέστησαν ο ένας σοβαρά εγκαύματα και ο άλλος ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

(INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από τη χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το τηλέφωνο 2 13 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων από και προς το λιμένα της Ραφήνας, στο λιμένα του Λαυρίου, έγινε δεκτό, τόσο για τη διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες

Απόλυτη αποτυχία χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αττική τις τελευταίες ώρες με τις φλόγες να έχουν κάψει ήδη μεγάλο αριθμό σπιτιών, όχι μόνο στις δασικές περιοχές του Βαρνάβα, του Γραμματικού και του Μαραθώνα, αλλά ακόμη και περιοχές εντός αστικού ιστού σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών» που κόστισε 20 εκατ. ευρώ, η Αττική βιώνει μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, με το μέτωπο να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό κατοικιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σελίδα Forecast Weather Greece τελευταίο θύμα της φωτιάς είναι το σχολείο στη Νέα Πεντέλη, επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Νέα Πεντέλη.

Τεράστια η καμμένη έκταση

Οπως φαίνεται στην εικόνα η φωτιά έχει ξεπεράσει τον Βαρνάβα βόρεια, παρά τον βόρειο άνεμο, και φτάνει τους Αγιους Ανάργυρους. Δυτικά ακουμπάει την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφινδών, ανατολικά τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Νότια έχει μπει στο Νταού Πεντέλης και νότια-νοτιανατολικά Πεντέλη και Βριλήσσια.

Με κόκκινο οι καμένες περιοχές και με μοβ και κόκκινες βούλες διάσπαρτες εστίες.

Κραυγές αγωνίας και οργής από τους κατοίκους

Στην οδό Καλαβρύτων, στα Βριλήσσια  καίγονται πολλά σπίτια, μόνον εθελοντές υπάρχουν, ο κόσμος προσπαθεί με το λάστιχο στο χέρι δηλώνει στο Mega ο Μάνος Χατζάκης, εθελοντής πυροσβέστης. Η ίδια εικόνα και στην Πεντέλη.

Μια άλλη κυρία μίλησε στο Mega αφού καταστράφηκε εντελώς το σπίτι της στον Βαρνάβα Αττικής . «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. Το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε  η κυρία Θάλεια για να προσθέσει:

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε».

«Δεν ήταν πλουσιόσπιτο και δεν σώθηκε φυσικά

«Σε μας έφτασε σε 5 λεπτά από το οικόπεδο. Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι. Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. Χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Τους είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», πρόσθεσε.

«Δεν φεύγουμε, δεν παραδίδομαι» φωνάζει στην κάμερα μια ηλικιωμένη κυρία που προσπαθεί να σώσει το σπίτι της.

Στον Μαραθώνα, κάτοικος της περιοχής αποκαλύπτει στο Mega πως δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και πως κανένας δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι του.

«Έχουμε ζητήσει από το πρωί να στείλουν δυο-τρία οχήματα (πυροσβεστικά) να σταματήσουν τη φωτιά η οποία ήταν πολύ μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ… ήδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε ο κ. Άγγελος.

«Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Νερό υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί