Γιάννα Παπαδάκου: Δικαστική δικαίωση για την δημοσιογράφο από ακόμη μία προσπάθεια επιβολής SLAPP

Με την αθώωση της Γιάννας Παπαδάκου, ομόφωνα, από το Β΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, την περασμένη Δευτέρα, 5 Αυγούστου, καταρρίφθηκε ακόμη μία προσπάθεια επιβολής SLAPP κατά της δημοσιογράφου για την έρευνα που διεξήγαγε στο πλαίσιο της αναζήτησης των προσώπων που συνθέτουν την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών από τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοψίνη, με την απόφασή του το δικαστήριο αθώωσε και τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ο οποίος είχε, επίσης, μηνυθεί από τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας είχε οδηγήσει τη δημοσιογράφο πριν από περίπου δύο χρόνια και στο Ειδικό Δικαστήριο με βαριές κατηγορίες, επιχειρώντας να πείσει τη Δικαιοσύνη ότι τον συκοφαντούσε αδίκως, αποδίδοντάς της βαριές κατηγορίες, αλλά το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου την απάλλαξε πανηγυρικά.

Υπέρ της δημοσιογράφου είχε ταχθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ενώ άλλες 13 δημοσιογραφικές ενώσεις είχαν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους στις δικαστικές περιπέτειες που βιώνει τα τελευταία 11 χρόνια με τις κατηγορίες εναντίον της από τον επιχειρηματία κ. Μιωνή. Το σκεπτικό του βουλεύματος αναγνώριζε ότι η δημοσιογράφος έκανε μόνο τη δουλειά της στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ. Η έρευνα έγινε με αποστολές στο εξωτερικό, επικίνδυνα ρεπορτάζ αλλά και επίπονες κόντρες με αυτούς που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα, για τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα έντυπα στα οποία εργαζόταν.

Παρά το απαλλακτικό βούλευμα υπέρ της, ο επιχειρηματίας συνεχίζει τις διώξεις σε βάρος της εμφανίζοντας σε αρκετές διαδικασίες ως μάρτυρα υπεράσπισής του το στέλεχος της Ν.Δ., Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος στις 28 Μαρτίου 2024 παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Η αθώωση της Γιάννας Παπαδάκου δίνει μια βαθιά ανάσα εν γένει στους δημοσιογράφους που επιμένουν να διερευνούν σε βάθος, χωρίς φόβο και αγνοώντας τις απειλές και τους εκφοβισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΕΣΥ έχει ιδρύσει και λειτουργεί από το 2023 Παρατηρητήριο καταγραφής όλων των καταχρηστικών δικαστικών αγωγών κατά των δημοσιογράφων. Ταυτοχρόνως έχει υποβάλει προτάσεις προς την κυβέρνηση και περιμένει ανταπόκριση για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Μια αλλαγή που καθυστερεί αν και είναι επιβεβλημένη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί