Φωτιά στον Βαρνάβα- Νύχτα κόλασης: Εκκενώνονται Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα

Συνεχίζεται να μαίνεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα η οποία κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση της είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας (μακριά ακόμα από Σταμάτα) παρόλα αυτά οι άνεμοι πάνω από 7 μποφόρ, αλλάζουν συνεχώς φορά.

δείτε:

Βαρνάβας Αττικής: Μεγάλη φωτιά καίει ανάμεσα σε σπίτια – 250 πυροσβέστες στο σημείο

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας. Σύμφωνα με το iRafina.gr, δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση των κατασκηνώσεων Αθητάκης στο Γραμματικό όπως και όλων των κατοικιών που βρίσκονται ανάμεσα στον Βαρνάβα και στο Γραμματικό.

Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων που επιχειρούν για την κατάσβεση της. Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες στο Βαρνάβα, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης για τη φωτιά στο Βαρνάβα παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

Παράλληλα τόνισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Παράλληλα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών, που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

«Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες, επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της Χώρας ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί με ανακοίνωσή του τους κατοίκους σε όλες τις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

– Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας

– Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό

– Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως

– Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

– Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Υπενθυμίζεται πως παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στα Μέγαρα Αττικής, με το 112 να ζητά από τους κατοίκους στο Νέο Μάζι να εκκενώσουν προς Αιγειρούσες.

Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο:

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής ανάμεσα σε σπίτια
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής ανάμεσα σε σπίτια
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής ανάμεσα σε σπίτια
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής ανάμεσα σε σπίτια
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί