Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στην Κρήτη και άλλες 3 περιφέρειες

Ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται να επικρατήσουν από την Κυριακή (11/8) μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να προειδοποιεί πως η «μισή Ελλάδα θα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό».

Αθήνα – Απαγόρευση κυκλοφορίας αύριο στον Λυκαβηττό

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθεται από αύριο ο Δήμος Αθηναίων, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (Κατηγορία 5). Στο πλαίσιο αυτό όλες οι υπηρεσίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Δημοτική Αστυνομία και αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας) θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή με περιπολίες όλο το 24ωρο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, θα φυλάσσονται όλοι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των λόφων Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβουνίων και Ιλισίων, ενώ ειδικά για τον λόφο Λυκαβηττού ανακοινώθηκε η εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Επίσης, υδροφόρες θα είναι διαθέσιμες, ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχει με drones τις περιοχές πρασίνου της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώνει την Πυροσβεστική όπου κριθεί αναγκαίο.

Η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες και τους φορείς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σε περίπτωση που αντιληφθούν οποιονδήποτε κίνδυνο, να επικοινωνούν με το 1595, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) αναμένεται αύριο, Κυριακή, στην Αττική και ακόμη πέντε περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί