Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας. Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, με ανάρτησή της στο Facebook: «Ο αγαπημένος μου Αντώνης Αντύπας, ο άνθρωπος που 40 χρόνια μου χάρισε την αγάπη του και την απόλυτη αφοσίωση δεν υπάρχει πια. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και θα μείνει για πάντα ο πολύτιμος οδηγός μου. Αντώνη μου σ αγαπώ και θα σε βλέπω πάντα με το γέλιο στο όμορφο σου πρόσωπο».
Ο Αντώνης Αντύπας γεννήθηκε το 1941 στον Βύρωνα της Αθήνας. Το 1960 ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, όμως το 1963 τις διέκοψε για να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Έπαιξε σε 30 παραστάσεις, αρχίζοντας από τον χορό των «Ορνίθων» το 1964. Το 1971-72 παρακολουθεί σεμινάρια σκηνοθεσίας στη σχολή City Literary Institute στο Λονδίνο και το 1972 εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη του Μινωτή. Το 1974 ιδρύει με τον Χρήστο Πολίτη το Απλό Θέατρο και σκηνοθετεί το “Ήταν όλοι τους παιδιά μου” του ‘Αρθουρ Μίλερ.
Αν και ως θεατρική εταιρεία το Απλό Θέατρο διαλύεται το 1990 με την αποχώρηση του Χρ. Πολίτη, ο Αντώνης Αντύπας συνεχίζει την καλλιτεχνική δράση του στο ομώνυμο θέατρο από το 1990 έως το 2012, ιδρύοντας μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα”, που ταυτίστηκε με το όνομα Απλό Θέατρο, το οποίο επικράτησε στις αναφορές για τις θεατρικές δράσεις του οργανισμού. Στο διάστημα αυτό, ο οργανισμός στέγασε ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις, ξένου κυρίως ρεπερτορίου σπουδαίων συγγραφέων – ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αγγλική και αμερικανική δραματουργία (Χάρολντ Πίντερ, Ευγένιος Ο’ Νηλ κ.ά.)-, ενώ συνεργάστηκε με ηθοποιούς υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο της δράσης του στο Απλό Θέατρο, θα αποκτήσει φιλική σχέση με συγγραφείς όπως ο Χάρολντ Πίντερ και ο Μπράιαν Φρίελ, οι οποίοι και θα παρευρεθούν σε παραστάσεις του (όπως ο Πίντερ στη “Νεκρή ζώνη” το 2000 και ο Φρίελ στον “Ξεριζωμό” το 2003). Το 2001 ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη στην Επίδαυρο. Θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 2017 με τους “Πόθους κάτω από τις λεύκες” του Ο’Νηλ.