Αρκαλοχώρι: Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η άρνηση των Τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια στους σεισμοπαθείς

Το θέμα της άρνησης των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Δείτε:

Τράπεζα Ελλάδος: Στην ευθύνη της κυβέρνησης η χορήγηση δανείων στους σεισμόπληκτους – Η απάντηση στην επιστολή της “Ελπίδας”

Σε ερώτηση με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης Χρήστου Γιαννούλη και 18 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη τονίζεται ότι  «Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, χωρίς μέχρι σήμερα οι σεισμόπληκτοι να έχουν μία ουσιαστική βοήθεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους ενώ πολλές οικογένειες ακόμα και ανάπηροι εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Μάλιστα αναφέρουν την καταγγελία του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» ότι τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας αρνούνται τη χορήγηση δανείων σε πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ρωτούν τον υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί,  ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1257/17.03.2022) με σκοπό όπως οι Τράπεζες συμμορφωθούν σε αυτή και χορηγήσουν άτοκα δάνεια στους σεισμόπληκτους, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημίες, που υπέστησαν στην περιουσία τους ή σε διαφορετική περίπτωση πως θα ενισχυθούν οικονομικά.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Άρνηση χορήγησης δανείων από Τραπεζικά Ιδρύματα σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές»

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που έβγαλε ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” ενημερωθήκαμε ότι εστάλη τόσο προς εσάς όσο και προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επιστολή σύμφωνα με την οποία τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας αρνούνται τη χορήγηση δανείων σε πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, όπως είναι και οι αναφερόμενοι παραπάνω σεισμόπληκτοι.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που είχε επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης, προκάλεσε τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές των τελευταίων σαράντα χρόνων, και μέχρι σήμερα υπάρχουν ακίνητες περιουσίες, που δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές τους.

Ο παραπάνω Σύλλογος αναφέρει ότι «Για την ανακούφιση των πληγέντων προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την αριθ. οικ. 2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1257/17.03.2022) για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε φυσικά πρόσωπα Β4646/07.10. 2021, ούτως ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών τους στις περιοχές της Π.Ε Ηρακλείου όπως οροθετήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση. Με την παραπάνω απόφαση που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα, το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 75% με συνολική διάρκεια δανείων 15 χρόνια»

Ωστόσο, αν και η παραπάνω ήταν η θεσμική πρωτοβουλία της πολιτείας για την ανακούφιση των πληγέντων, στην πράξη όσοι σεισμόπληκτοι προσέφυγαν στα τραπεζικά ιδρύματα ζητώντας να τους χορηγηθούν δάνεια αποκατάστασης, δεν τα κατάφερα αντιμετωπίζοντας μάλιστα την άγνοια των υπαλλήλων, την αδιαφορία των υπευθύνων και τέλος την άρνηση των Τραπεζών να συμμετέχουν στο εν λόγω «προϊόν» όπως το αποκαλούν.

Ο Σύλλογος έχει καταγγείλει τη συμπεριφορά των αρμοδίων στα τραπεζικά ιδρύματα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στις 25/04/2023 με την με αριθ. Πρωτ 48 επιστολή ενώ πληγέντες έχουν προσφύγει στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Δυστυχώς, οι σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου Κρήτης δεν είναι οι μόνοι αλλά ακολουθούν και οι πληγέντες στην Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Ρόδο, στην Εύβοια και αλλού, οι οποίοι και αυτοί αντιμετωπίζουν την ίδια αδιαφορία από τα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Επειδή έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στην Κρήτη, χωρίς μέχρι σήμερα οι σεισμόπληκτοι να έχουν μία ουσιαστική βοήθεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους ενώ πολλές οικογένειες ακόμα και ανάπηροι εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί,  ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1257/17.03.2022) και οι  Τράπεζες να συμμορφωθούν σε αυτή και να χορηγήσουν άτοκα δάνεια στους σεισμόπληκτους προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημίες που υπέστησαν στην περιουσία τους ή, σε διαφορετική περίπτωση, πως θα ενισχυθούν οικονομικά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Θρασκιά Ουρανία

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί