Στo πλαίσιo του προγράμματος Inclujobs μέσω Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει, o Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου πραγματοποίησε την παρασκευή 26 Ιουλίου συνάντηση ατόμων με νοητικές αναπηρίες, και εκπαιδευτών.
Η συνάντηση περιελάμβανε την επεξήγηση και στη συνέχεια δοκιμαστική εκτέλεση των πληροφοριών που δόθηκαν, πάνω σε ένα νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος.
Το εργαλείο αυτό είναι ένα παιχνίδι με κάρτες, οι οποίες δείχνουν και περιγράφουν επαγγέλματα και τις δεξιότητες αυτών.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 12 άτομα με νοητικές αναπηρίες , 2 εκπαιδευτές και τρεις γονείς των ατόμων με αναπηρία.
Αφού τους εξηγήθηκαν οι κανόνες του παιχνιδιού, άρχισαν να παίρνουν τις κάρτες και να ψάχνουν τις δεξιότητες οι οποίες ταιριάζουν με το επάγγελμα που είχαν επιλέξει.
Υπήρξε μία σχετική σύγχυση, διότι σε πολλά επαγγέλματα τυχαίνει να χρειάζονται ίδιες δεξιότητες με κάποιο άλλο επάγγελμα, κάτι το οποίο στο αυτισμό ή την νοητική αναπηρία πρέπει να εξηγήσεις κάπως διαφορετικά.
Στην ανακοίνωση του ο σύλλογος αναφέρει ότι υπήρξε δυσκολία με κάποιους από τους εκπαιδευόμενους, στο να τους εξηγηθεί τι δείχνει η εικόνα στην κάρτα και το τι σημαίνει η δεξιότητα σε κάποιες από τις κάρτες.
Η συνάντηση διήρκησε περίπου 2 ώρες και στο τέλος φάνηκε ότι το επίπεδο κατανόησης, είχε βελτιωθεί κατά πολύ. “Τα συμπεράσματα μας είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό και λεπτομερές παιχνίδι καρτών, με το οποίο θα μπορούν άτομα με νοητικές αναπηρίες να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων, το επάγγελμα αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα” αναφέρει ο Σύλλογος και προθέτει: “Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, όταν κατανοήσουν τις δεξιότητες που κάθε επάγγελμα απαιτεί να έχεις και να τηρείς σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Φυσικά για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να έχουμε περαιτέρω εκπαίδευση τόσο των ατόμων με αναπηρία όσο και τον εκπαιδευτών, οι οποίοι διαχειρίζονται τις κάρτες και εξηγούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Τέλος να πούμε ότι περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα και από τις άλλες χώρες, στις οποίες διεξήχθη η παραπάνω διαδικασία, για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τυχόν ελλείψεις, η να κάνουμε βελτιώσεις στο θέμα των επαγγελμάτων και των δεξιοτήτων”.