Οι Μινωικές γεύσεις μαγνήτισαν πλήθος κόσμου στο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας

Ένα φεστιβάλ θεσμός που έχει την διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Τα Μινωικά φαγητά, τα Κρητικά προϊόντα, η αυθεντική Κρητική κουζίνα ως πρότυπο της Κρητικής διατροφής και η λαϊκή μας παράδοση αναδείχθηκαν με επιτυχία στο 10ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας από Πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης σε μια κορυφαία διοργάνωση-θεσμό, που έγινε στην Πολυθέα  Ηρακλείου με ελεύθερη είσοδο και έχει την διαχρονική  στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 

Το φετινό 10ο φεστιβάλ, αυτή η ζωντανή εκδήλωση, παράλληλα με την Περιφέρεια Κρήτης  είχε την υποστήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του Τοπικού  Συμβουλίου και της Ενορίας Πολυθέας, και ήταν μια χαρμόσυνη γιορτή της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων της Κρήτης.

Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας «μαγνήτισε» στο μεγάλο χώρο πέριξ του Ιερού Ναού , πολίτες που εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των Κρητικών παραδοσιακών φαγητών που μαγείρευαν επί τόπου δεκάδες μέλη Πολιτιστικών συλλόγων γυναίκες και άντρες. Πάμπολες ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στο χώρο του φεστιβάλ για την παρασκευή Μινωικών φαγητών αλλά και άλλων γεύσεων της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, ενώ αναβίωσε και παρουσιάστηκε στους νεότερους η καλαθοπλεκτική τέχνη, η αγγειοπλαστική, το παραδοσιακό καφενείο, η παλαιά προσκόμιση, τα χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα κ.α

Το φεστιβάλ, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές  παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικές απολαύσεις, από αρχαίες μινωικές συνταγές μέχρι σύγχρονες ερμηνείες της κλασικής κρητικής κουζίνας. Για την επιτυχία του φεστιβάλ και την σημαντικότητα του ως θεσμού στο «μπολιασμα» της νεολαίας, στην διατήρηση των παραδόσεων, μίλησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ανδρέας, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, ο Δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου, η Πρόεδρος του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πολυθέας Καλλιόπη Βιδάκη, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυθέας Γιάννης Χατζάκης, η σεφ και επίτιμο μέλος του φεστιβάλ Ντίνα Νικολάου, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος είχε  η δημοσιογράφος Μαρία Καλλέργη. Κεντρικός ομιλητής για την κριτική διατροφή ήταν ο λέκτορας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Απλαδάς.

«Η Περιφέρεια στηρίζει διαχρονικά το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας,όπως και αλλες διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα Κρητικά προϊόντα, την λαϊκή παράδοση, την Κρητική κουζίνα, το πρότυπο της Κρητικής διατροφής» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της στο φεστιβάλ η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη που συμμετείχε στο φεστιβάλ με τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ξυλούρη, την Εντεταλμένη σύμβουλο Παιδείας Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Βαμβακά. 

Στο χώρο του φεστιβάλ παράλληλα με τα παραδοσιακά κρητικά ποτά, και τα μαγειρέματα, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ζωντανά», και να γευτούν κρητικά -παραδοσιακά φαγητά, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας, Παράλληλα οι επισκέπτες και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές είχαν την δυνατότητα να δουν και να θαυμάσουν την παρουσίαση από μεγάλες γυναίκες την τέχνη της πανεροπλεκτικής, την τέχνη της υφαντικής με τον παραδοσιακό αργαλειό, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο άρτος ο επιούσιος”, ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και στην παιδική γωνίτσα. Ήταν το τραπέζι μύησης στην παραδοσιακή γαστρονομία δεκάδων παιδιών που με την καθοδήγηση παιδαγωγών και γιαγιάδων από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους έφτιαχναν μαζί παραδοσιακές συνταγές.

Επίσης το παραδοσιακό γιορταστικό κλίμα ενίσχυσαν τα μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Γιώργου Γλυκοκόκκαλου ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης», με την συμμετοχή στην συνέχεια και εκατοντάδων παραβρισκόμενων επισκεπτών. Στην διάρκεια της βραδιάς έγιναν βραβεύσεις συλλόγων για τις γεύσεις που παρουσίασαν και εγκρίθηκαν από την κριτική επιτροπή.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί