Κουκουλώθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση των εισαγγελικών λειτουργών

Χωρίς δευτερολογίες η Επιτροπή των Θεσμών

Άρον άρον έκλεισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιος Μπούρας, τη συνεδρίαση επί των αιτημάτων της «συμμαχίας των 5», αφού δεν επέτρεψε καν να γίνουν δευτερολογίες. Όπως ήταν αναμενόμενο το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο», με τον κ. Μπούρα να ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να… χαλάσει το Σαββατοκύριακο του, ευχόμενος μάλιστα «καλό καλοκαίρι» και «καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο» στους συναδέλφους του.

Με μια fast track διαδικασία η πλειοψηφία απέρριψε με ψήφους 14 – 13 το αίτημα των κομμάτων της μειοψηφίας για κλήση των εισαγγελικών λειτουργών, Αχιλλέα Ζήση και Γεωργίας Αδειλίνη, και διαβίβασης του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.

Μετά το σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης επί της εισήγησης του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματικά τα αιτήματα της μειοψηφίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε: «Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων και προχωράμε στη λήψη απόφασης». Τα λόγια του Αθ. Μπούρα προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο να είναι ανένδοτος και να προχωρά ακάθεκτος στην ονομαστική ψηφοφορία.

«Έχω κανονίσει τη διαδικασία»

«Ζητάνε τον λόγο τρεις βουλευτές» παρενέβη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Μπούρα να ομολογεί: «Έχω κανονίσει τη διαδικασία από την αρχή». Στη συνέχεια προσπάθησε να πάρει τον λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία προσπαθούσε να διατυπώσει πως δεν επιθυμούσε να κάνει δευτερολογία, αλλά να ανακοινώσει πως θα καταθέσει δημοσιεύματα επί των καταθέσεων της τότε εισαγγελέα Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, στην ίδια Επιτροπή.

«Δεν θέλω να κάνω δευτερολογία, έγγραφα θέλω να καταθέσω» είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Μπούρα να επανέρχεται: «Δεν θα κάνει κανείς δευτερολογία, όποιος θέλει ας καταθέσει στα πρακτικά…». Όταν ήρθε η σειρά του Νίκου Καραθανασόπουλου από το ΚΚΕ να διατυπώσει τη ψήφο του, είπε: «Με fast track διαδικασίες κλείνετε την Επιτροπή. Είναι ιαπαραδεκτο αυτό που κάνετε, νομιμοποιείτε τις παρακολουθήσεις».

«Πράξη συγκάλυψης»

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε τη διαδικασία «πράξη συγκάλυψης», η οποία «επισφραγίζει αυτό που σας καταγγέλουμε. Δηλαδή, ότι συμμετέχετε ενεργά και σήμερα στη παραβίαση του Συντάγματος και της νομιμότητας». «Ο κ. Ζήσης, που έκανε το πόρισμα, είναι και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων που έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της κυβέρνησης» γνωστοποίησε και συμπέρανε: «Αυτό είναι το μέγεθος της διαπλοκής».

Στη συνέχεια, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, διέκοπτες συνεχώς την κ. Κωνσταντοπούλου, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθεί ο παρακάτω διάλογος:

Καλαφάτης: Τι ψηφίζετε;

Κωνσταντοπούλου: Θυμίζετε Muppet Show.

Μπούρας: Σας παρακαλώ να καταθέσετε την ψήφο σας.

Κωνσταντοπούλου: Τι παριστάνετε κ. Μπούρα την ώρα που ψηφίζω;

Μπούρας: Δεν θα χαλάσω το Σαββατοκύριακο μου.

Μάλιστα, κλείνοντας τη συνεδρίαση μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Μπούρας εμφανώς ανακουφισμένος ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι» και «καλή αντάμωση» στους συναδέλφους του προκειμένου να επανέλθουν και να υπερασπιστούν -όπως είπε- τη δημοκρατία μας που συμπληρώνει 50 χρόνια!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί